Applen uusi iPhone 12 ‑mallisto on julkaistu

Neljä uutta matkapuhelinta ja HomePod Mini ‑kaiutin

Teksti:
Daniel Haaf

Julkaistu:
14.10.2020

Apple on vihdoin julkaissut iPhone 12 ‑malliston, johon kuuluu neljä uutta puhelinta. Malleista pienin on iPhone 12 Mini, ja sitä seuraavat iPhone 12, iPhone 12 Pro sekä lippulaivamalli iPhone 12 Pro Max.

Apple esitteli samassa tapahtumassa myös älykotiin suunnitellun uuden HomePod Mini ‑kaiuttimen, joka on pienempi ja edullisempi versio vuonna 2018 julkaistusta HomePodista.

Tässä artikkelissa keromme tärkeimmät tiedot Applen uusista puhelimista ja muista tapahtumassa esitellyistä laitteista.

Näytöt

Apple on iPhone 12 ‑malliston myötä luopunut LCD-näytöistä ja käyttää puhelimissaan vain OLED-tekniikkaa. Yritys käyttää näyttötekniikastaan nimeä Super Retina XDR, ja HDR-toiminto käytössä näytön luminanssi on parhaimmillaan jopa 1 200 nitiä. iPhone 12 ‑mallien näyttöjen ainoat erot ovat koossa ja resoluutiossa.

LiDAR-anturi

Pro- ja Pro Max ‑lippulaivamalleissa on uutena ominaisuutena sama LiDAR-anturi kuin uusimmissa iPad Pro ‑malleissa. LiDAR-anturia käytetään esimerkiksi edistyksellisten AR-tehosteiden tuottamiseen, ja se myös helpottaa tarkentamista heikossa valaistuksessa.

5G ja WiFi 6

Yksi iPhone 12 ‑malliston tärkeä uusi ominaisuus on 5G-tuki. Toimivan 5G-verkon alueilla nettisurffailu ja verkkopelaaminen onnistuvat siis suuremmilla nopeuksilla ja viiveet ovat lyhyempiä. iPhone 12 ‑malleissa käytetään edelleen WiFi 6 ‑yhteyttä. Nähtäväksi jää, onko vuoden 2021 malleissa uudemman WiFi 6e ‑standardin tuki.

Suorituskyky

Kaikissa neljässä iPhone 12 ‑mallissa on uusi Apple A14 Bionic ‑suoritin, jossa on Applen mukaan kuusi ydintä ja 11,8 miljardia transistoria. Suorittimen pitäisi olla jopa 40 prosenttia nopeampi kuin A13 Bionic ja jopa 50 prosenttia tehokkaampi kuin tehokkain Android-puhelimissa käytetty suoritin.

MagSafe

Apple käyttää langattomaan lataukseen MagSafe-järjestelmää, jonka magneetit helpottavat puhelimen asettamista langattomaan laturiin juuri oikein. Magneetteja voidaan hyödyntää laturin ohella myös kuorten ja muiden lisätarvikkeiden kanssa. MagSafe-järjestelmä tukee enintään 15 watin pikalatausta.

Ceramic Shield ‑pinnoite

Kaikkien iPhone 12 ‑mallien näytössä on uusi Ceramic Shield ‑pinnoite, joka ehkäisee naarmuuntumista ja pienentää vaurioiden vaaraa siinä tapauksessa, että puhelin putoaa tai saa kovan iskun. iPhone 12 ‑puhelinten vedenkestävyyttä on myös parannettu aiemmista malleista.

Mukana ei tule laturia eikä kuulokkeita

Oletuksena on, että uuden Apple-puhelimen ostajilla on laturi ja kuulokkeet omasta takaa. Apple haluaa nimittäin vähentää ympäristökuormitustaan pakkaamalla puhelimet entistä pienempiin laatikoihin. Sitä paitsi monilla on jo entuudestaan käyttökelpoinen laturi.

Kuva: Apple

iPhone 12 Mini

Applen uuden malliston pienin puhelin on nimeltään iPhone 12 Mini. Siinä on verrattain pieni 5,4 tuuman näyttö, ja se on periaatteessa kopio hitusen suuremmasta iPhone 12 ‑mallista. Puhelinten ainoa ero on nimittäin niiden fyysinen koko.

Applen mukaan iPhone 12 Mini on maailman pienin ja kevyin 5G-puhelin. Muotoilultaan se mukailee iPad Pro ‑tablettia, joten puhelimen reunat ovat erittäin pienet. Tässä mallissa on kolme kameraa: pääkamera ja laajakulmakamera takana sekä selfie-kamera etupuolella.

Vaikka iPhone 12 Mini on malleista pienin, siinä on käytetty samaa tekniikkaa kuin sen sisarusmalleissakin. Suorituskyvystä ei siis tarvitse tinkiä, vaikka haluaisikin pienen puhelimen.

iPhone 12 Mini maksaa edullisimmillaan noin 829 €.

Täällä voit seurata iPhone 12 Minin hintaa ja saatavuutta

Tekniset tiedot

 • Näytön koko: 5,4 tuumaa (Super Retina XDR)
 • Näytön resoluutio: 2 340 x 1 080 pikseliä
 • Suoritin: Apple A14 Bionic
 • Tallennustila: 64, 128 tai 256 Gt
 • Kamerat: laajakulma-, ultralaajakulma- ja selfie-kamerat
 • Videotallennus: jopa 4K / 60 fps
 • Mitat: 131,5 x 64,2 x 7,4 mm

Paino: 133 g

Kuva: Apple

iPhone 12

Malliston välimalli on iPhone 12, jossa on 6,1 tuuman OLED-näyttö. Puhelimen näyttö on siis hiukan suurempi ja resoluutio parempi kuin iPhone 12 Minin, mutta muuten ominaisuudet ja toiminnot ovat samat.

Mallit ovat siis muotoilultaan samanlaiset, ja niissä on sama A14 Bionic ‑suoritin, kaksi takakameraa, 5G-tuki ja näytön naarmuuntumista ehkäisevä pinnoite. iPhone 12:ssa on myös MagSafe-järjestelmä, jonka magneetit helpottavat puhelimen sijoittamista Applen uuteen langattomaan laturiin.

iPhone 12 maksaa edullisimmillaan noin 929 €.

Täällä voit seurata iPhone 12:n hintaa ja saatavuutta 

Tekniset tiedot

 • Näytön koko: 6,1 tuumaa (Super Retina XDR)
 • Näytön resoluutio: 2 532 x 1 170 pikseliä
 • Suoritin: Apple A14 Bionic
 • Tallennustila: 64, 128 tai 256 Gt
 • Kamerat: laajakulma-, ultralaajakulma- ja selfie-kamerat
 • Videotallennus: jopa 4K / 60 fps
 • Mitat: 146,7 x 71,5 x 7,4 mm

Paino: 162 g

Kuva: Apple

iPhone 12 Pro ja Pro Max 

iPhone 12 Pro ja Pro Max ovat Applen lippulaivamalleja. Ne on suunniteltu käyttäjille, jotka haluavat puhelimeltaan tavallista enemmän.

Sisarmalleista poiketen iPhone 12 Pro- ja Pro Max ‑puhelimissa on kolme takakameraa ja LiDAR-anturi, ja niiden video-ominaisuudet ovat paremmat.

Kamerat ovat 12 megapikselin laajakulmakamera, telekamera sekä ultralaajakulmakamera. Laajakulmakameran valovoima on jopa 27 prosenttia parempi, ja telekamerassa on nelinkertainen optinen zoom.

Puhelimista parempi on Pro Max, joka päihittää ominaisuuksiltaan iPhone 12 Pronkin. Siinä on nimittäin ylimääräinen teleobjektiivi, joka on hieman pidempi kuin Pro-mallissa. Niinpä esimerkiksi muotokuvien taustasta saa hiukan pehmeämmän.

iPhone 12 Pro maksaa edullisimmillaan noin 1 179 € ja iPhone 12 Pro Max noin 1 279 €.

Täällä voit seurata iPhone 12 Pron ja Pro Maxin hintaa ja saatavuutta

iPhone 12 Pro

 • Näytön koko: 6,1 tuumaa (Super Retina XDR)
 • Näytön resoluutio: 2 532 x 1 170 pikseliä
 • Suoritin: Apple A14 Bionic
 • Tallennustila: 128, 256 tai 512 Gt
 • Kamerat: laajakulma-, ultralaajakulma-, tele- ja selfie-kamerat
 • Videotallennus: jopa 4K / 60 fps
 • Mitat: 146,7 x 71,5 x 7,4 mm
 • Paino: 187 g

iPhone 12 Pro Max

 • Näytön koko: 6,7 tuumaa (Super Retina XDR)
 • Näytön resoluutio: 2 778 x 1 284 pikseliä
 • Suoritin: Apple A14 Bionic
 • Tallennustila: 128, 256 tai 512 Gt
 • Kamerat: laajakulma-, ultralaajakulma-, tele- ja selfie-kamerat
 • Videotallennus: jopa 4K / 60 fps
 • Mitat: 160,8 x 78,1 x 7,4 mm

Paino: 226 g

Applelta uusi HomePod Mini ‑älykaiutin 

Kuva: Apple

Apple HomePod Mini on pienempi versio vuonna 2018 julkaistusta HomePod-älykaiuttimesta. HomePod Mini on edeltäjäänsä pienempi ja muotoilultaan pyöreämpi, ja sen yläosassa on pieni näyttö sekä äänenvoimakkuuden säätömahdollisuus.

Kaiuttimessa on Applen S5-piiri, jota käytetään sekä äänen muokkaamiseen että älytoimintoihin. Applen mukaan HomePod Mini pystyy S5-piirin ansiosta säätämään ääntä 180 kertaa sekunnissa, jotta äänenlaatu pysyy mahdollisimman hyvänä.

Jos haluat mukaansatempaavamman stereokokemuksen, voit liittää kaksi HomePod Mini ‑kaiutinta toistamaan ääntä synkronoidusti.

HomePod Minissä on sama Apple U1 ‑piiri kuin esimerkiksi iPhone 11- ja iPhone 12 ‑puhelimissa. Jos samassa taloudessa on monta HomePod-kaiutinta, niitä voidaan musiikin, podcastien ja radion kuuntelun lisäksi käyttää nyt myös sisäpuhelimina. Toimintoa voidaan hyödyntää myös iPhonen, iPadin ja Apple Watchin kanssa.

Täällä voit seurata HomePod Minin hintaa ja saatavuutta

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä. Daniel Haafin saa kiinni osoitteesta [email protected]