Black Friday

Black Friday

Remind me

Black Friday yhdessä Hintaoppaan kanssa - Vuoden suurin ALE

Marraskuun viimeistä perjantaita kutsutaan nimellä Black Friday, ja sitä pidetään vuoden suurimpana shoppailupäivänä ja alennusmyyntinä. Suomessa Black Friday jatkuu vielä lauantaihin ja sunnuntaihin ja huipentuu seuraavan maanantain Cyber Mondayhin. Viikonloppu merkitsee joulun alennusmyyntien alkua ja on erinomainen tilaisuus uskomattomien tarjousten ja joululahjojen löytämiseen.

Vuoden 2016 Black Fridayn odotetaan jälleen lyövän kaikki myyntiennätykset, ja yhä useammilla kaupoilla on omia kampanjoita viikonlopun aikana. Marraskuun 25. päivä on jälleen vuotuisen Black Fridayn aika, ja eri kauppojen parhaat tarjoukset löydät meidän sivuiltamme keskiyöstä lähtien.

Koko Hintaoppaan tiimi toivottaa sinulle onnea ja menestystä shoppailuun!

Black Friday, mikä se on?

Black Friday, mikä se on?

Black Friday on todellinen ostosjuhla – päivä, joka on täynnä alennuksia todella monesta kaupasta. Tämä ilmiö sai alkunsa Yhdysvalloista ja siitä on tullut standardi suuressa osassa maailmaa. Black Fridayn suosio on kasvanut Suomessa viime vuosina huomattavasti.

Nimelle ”Black Friday” ei ole mitään sen suurempaa selitystä. Wikipedian mukaan nimi juontaa juurensa sekä New Yorkiin että Philadelphiaan, yli viidenkymmenen vuoden päähän. Jotta voimme tutkia päivän historiaa tarkemmin, tulee meidän ensin tutustua hieman toisenlaiseen juhlaan.

Tämä toinen juhla on thanksgiving eli kiitospäivän juhla, joka on edellytys Black Fridaylle. Thanksgivingiä juhlitaan nimittäin aina marraskuun neljäntenä torstaina. Ja koska kyseessä on juurikin torstai, on perjantai usein vapaapäivä thanksgivingin ja viikonlopun välissä. Tämä tarkoittaa sitä, että vapaapäivästä nauttivat amerikkalaiset lähtevät liikkeelle kaupunkiin metsästämään vuoden ensimmäisiä joululahjoja.

Black Friday mainittiin ensimmäisen kerran mediassa vuonna 1961. Ihmiset lähtivät sankoin joukoin liikkeelle New Yorkin ja Philadelphian kaduille, motivoituneina karistamaan edellisen päivän kalkkunakalorit kropastaan ja löytämään joululahjoja. Nämä suuret ihmisjoukot – tai heidän autoistaan tulleet pakokaasut – loivat pohjan sille, että tämä päivä sai lempinimen ”Black Friday”.

Toiset taas väittävät, että nimi viittaa kauppojen tileihin ja kirjanpitoon. Tämä johtuu siitä, että kun joulun ajan kaupankäynti alkaa – juuri thanksgivingin ja sitä seuraavan viikonlopun välisenä perjantaina – monien kauppojen punaiset tappiolukemat muuttuvat mustiksi kirjanpidossa.

Olipa totuus mikä tahansa, Black Friday on vuoden suurin ostospäivä Yhdysvalloissa. Parhaiden tarjousten metsästys on todellista kilpailua nykyään. Ennen vanhaan kaupan avasivat ovensa aikaisin aamulla, mutta muutaman vuosi sitten ne aloittivat oviensa avaamisen jo keskiyön aikaan. Monien kauppojen ulkopuolella on heti vuorokauden vaihtuessa jo pitkiä jonoja, eivätkä henkilövahinkoihin johtavat nahistelut ja tappelut valitettavasti ole mitenkään epätavallisia. Hieman New Yorkin ulkopuolella sijaitsevan Walmart-kaupan yksi työntekijöistä kuoli vuonna 2008, kun tarjouksia metsästäneet ihmiset rynnivät sisään kauppaan.

Suomessa on sentään – toistaiseksi – menty hieman rauhallisempaan tahtiin. Meillä Black Friday on saanut entistä suuremman merkityksen vasta viimeisen kolmen, neljän vuoden aikana.

Kuva: iStock.com / Sean Pavone

Black weekend ja kokonainen black week

Black weekend ja kokonainen black week

On olemassa kauppoja, joille pelkkä yksittäinen alennuspäivä ei yksinkertaisesti vain riitä. Monet kaupat alentavat hintojaan koko viikonlopun ajaksi ja tästä syystä kyseistä viikonloppua kutsutaan nimellä ”black weekend”. Osa kaupoista tiputtaa hintojaan jopa koko viikoksi ja tästä nimitys ”black week”. Viikonlopun jälkeen vuorossa on Cyber Monday.

Monet suomalaiset verkkokaupat ovat ottaneet vaikutteita Yhdysvalloista ja tästä syystä ei ole mitenkään epätavallista, että kaupat esittelevät ensimmäiset tarjouksensa jo keskiyön aikaan Black Fridayna. Tämän jälkeen kaupat jatkavat tarjousten tekoa perjantain aikana – usein niin, että uusia tarjouksia tehdään joka tunti.

Olemassa on myös kauppoja, jotka luovat viikonlopusta black weekendin tai koko viikosta black weekin. Suuri osa verkkokaupoista lopettaa kampanjoinnin niin kutsuttuun Cyber Mondayhin, joka on Black Fridayn jälkeinen maanantai.

Cyber Monday sai alkunsa markkinointispektaakkelina, joka luotiin muutamien amerikkalaisten verkkokauppojen toimesta. Se lanseerattiin ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa vuonna 2005 – kampanjana, jonka tarkoituksena oli saada ihmiset tekemään ostoksia verkossa. Markkinointikampanja tuotti nopeita tuloksia ja seuraavana vuonna mukana oli jo huomattavasti suurempi joukko verkkokauppoja.

Black Fridayhin verrattuna Cyber Monday on ilmiönä edelleen hieman tuntematon Suomessa, mutta ne kaupat, jotka osallistuvat kyseiseen päivään, tarjoavat usein parempia tarjouksia maanantaina kuin perjantaina.

Kuva: iStock.com / danielvfung

Black Friday – ei vain kodinelektroniikkaa

Black Friday – ei vain kodinelektroniikkaa

Suuret kodinelektroniikkaa myyvät ketjut ovat usein Black Fridayn keskiössä. Mutta erilaisia tarjouksia tehdään usein paljon laajemmalla skaalalla – eikä pelkästään tietokoneiden ja matkapuhelimien osalta. Fakta on se, että mukana on kauppoja, joiden tuotevalikoima vaihtelee huomattavasti toisistaan.

Viime vuonna suuret elektroniikkajätit panostivat Black Fridayhin oikein kunnolla, mutta myös muodin jättiläisillä oli suuria kampanjoita. Voit myös varmasti löytää edullisia hintoja monista muistakin tuotteista, aina keittiötarvikkeista koruihin, lasten tuotteisiin ja leluihin.

Tarjolla on myös kulutustavaroita, kuten tulostinmusteita ja linssejä, kirjoista ja elokuvista puhumattakaan. Pidä siis mieli avoimena ja mieti tarkkaan mitä tarvitset, kun suunnittelet mahdollisia ostoksiasi ja luot seurantoja Hintaoppaassa. Seurantojen avulla saat helposti ja nopeasti lisätietoja siitä, jos juuri sinun haluamallasi tuotteella on Black Friday-kampanja.

Tuotteen ostaminen sesonkiajan ulkopuolella on varma tapa säästää rahaa. Vanhoja sesonkituotteita voi myös olla tarjouksessa Black Fridayn aikana. Jos mielessäsi on jotain, jota saatat tarvita ensi keväänä tai kesänä, voit säästää huomattavasti rahaa tekemällä ostoksesi Black Fridayn aikana. Miksi et lisäisi ostoslistalle muutamaa pari kesäkenkiä tai uutta, upeaa grilliä?

Kuva: iStock.com / damedeeso