Hintaopas

Fiksut ostosrutiinit käyttöön vuodelle 2023

Tähän artikkeliin olemme koonneet vinkkejä siitä, miten voit omaksua uudelle vuodelle fiksumpia ostosrutiineja.

Budjetti helpottaa menojen seurantaa. Kuva: fizkes, Adobe Stock

1. Laadi talousbudjetti ja pidä siitä kiinni

Älä tuhlaa rahojasi niin, ettet pysy perillä ostoksistasi. Laadi talousbudjetti, jotta tiedät aina, mihin rahasi menevät ja mitkä ovat taloutesi sudenkuopat. Budjetin laatiminen on helppoa – saattaa kuitenkin kestää jonkin aikaa, ennen kuin saat selkeän kuvan kaikista tuloista ja menoista.

2. Laita ostostesi hintaerotus säästöön

Vertaa halvimman ja kalleimman kaupan hintoja ennen ostoa. Voit säästää suuria summia valitsemalla halvimman vaihtoehdon ja laittamalla rahaa sukan varteen tulevaisuuden varalle.

Jos talletat kalleimman ja halvimman kaupan hinnan erotuksen vaikkapa rahastoon aina jotain ostaessasi, saat nopeasti säästöön pitkän pennin, ja summa vain kasvaa ajan myötä.

Esimerkki: Jos ostat hajuveden halvimmasta kaupasta 35 eurolla etkä kalleimmasta kaupasta 59 eurolla, 24 euron erotus menee säästöön. Jos pystyt Hintaoppaan avulla säästämään hintaeron aina ostoksia tehdessäsi, säästöistä kertyy pian iso summa.

Aseta kulutustavaroille hintavahti hyvissä ajoin. Kuva: JackF, Adobe Stock

3. Aseta hintavahti hyvissä ajoin

Älä jätä joulu- ja syntymäpäivälahjojen ja muiden tärkeiden tavaroiden hankkimista viime tinkaan. Kun suunnittelet ostoksesi hyvissä ajoin ja asetat tuotteille hintavahdin, saat ne todennäköisemmin edullisesti. Kodin tärkeille tavaroille, kuten kauneudenhoitotuotteille ja kotitaloustarvikkeille, kannattaa pitää hintavahti aina voimassa. Jos löydät Hintaoppaasta mahdollisen lahjan, lisää se listalle, jotta se ei pääse unohtumaan.

Ennen kuin tartut tarjoukseen, tarkista, sopiiko laite sinulle. Kuva: Ouh_desire, Adobe Stock

4. Hyödynnä hintatakuuta

Löysitkö lempikaupastasi hyvän tuotteen mutta huomasit sitten, että sen saa halvemmalla muualta? Kysy kaupasta, onko sillä hintatakuuta ja saisitko tuotteen samaan halvempaan hintaan, jolla toinen kauppa sitä myy. Osa kaupoista jopa palauttaa erotuksen, jos se tai kilpailija laskee hintaa tietyn ajan kuluessa ostosta. Muista tarkistaa ehdot huolellisesti ostoksia tehdessäsi – läheskään kaikki kaupat eivät tarjoa hintatakuuta.

5. Osta edellisen vuoden tuotteita

Voit säästää suuriakin summia, jos et osta markkinoiden uusimpia tuotteita – etkä silti välttämättä jää paitsi tärkeistä ominaisuuksista. Uusien puhelimien, lastenrattaiden ja vaatemallistojen tullessa markkinoille vanhempia tuotteita on mahdollista löytää hyvään hintaan.

Esimerkiksi 64 Gt:n tallennustilalla varustettu iPhone 12 maksoi 9. syyskuuta 645 euroa, kun taas 128 Gt:n tallennustilalla varustettu iPhone 13 maksoi 921 euroa. Vanhemman mallin sai siis 276 euroa halvemmalla, ja sekin on vallan käypä laite.

Heräteostokset voivat olla hauskoja, mutta niistä voi myös tulla paha morkkis. Kuva: Foxyburrow / Adobe Stock

6. Vältä kalliita heräteostoksia

Heräteostokset voivat olla vaarallisia. Etenkin, jos kyseessä on kallis laite eikä ostos loppujen lopuksi oikeastaan vastaa tarpeita – jos vaikkapa televisiosta puuttuu Xboxin tai PlayStationin edellyttämä toiminto – uuden hankinnan tuottama ilo voi nopeasti muuttua ahdistukseksi ja edessä on hankala tuotepalautus.

Pärjäisikö vanhalla televisiolla sittenkin hieman pidempään, jotta saat kartutettua säästöjäsi vielä hieman ja voit ostaa oikeasti sopivan mallin, kun sellainen osuu kohdalle? Tämä pätee muihinkin kuin useita satoja euroja maksaviin tuotteisiin – myös halvemmat taloustavarat käyvät nopeasti kalliiksi, jos niitä ostaa usein. Vältä siis heräteostoksia!

7. Osta kausituotteita väärään vuodenaikaan

Onko tapanasi ostaa talvirenkaat ja hiihtovarusteet juuri ennen pakkasia? Siinä tapauksessa sinulta jää hyödyntämättä hyvä säästömahdollisuus kausituotteiden hankinnassa. Jos ostat talvituotteet kesällä ja päinvastoin, voit nimittäin säästää pitkän pennin. Kannattaa toimia silloin, kun kaupat myyvät menneen kauden tuotteita alennushintaan tehdäkseen tilaa uusille malleille.

Joskus kannattaa ostaa käytettyä uuden sijaan. Kuva: Therabbithole / Adobe Stock

8. Tarkista, saako tuotteita käytettynä

Tarkista Hintaoppaan alin hinta aina ennen käytetyn tuotteen ostamista. Hintaero voi olla huomattavasti pienempi kuin luulit, ja täysin uudesta tuotteesta kannattaakin maksaa hieman enemmän. Myyjä saattaa myös yrittää pyytää kohtuuttoman korkeaa hintaa verrattuna siihen, paljonko vastaava uusi tuote maksaa. Kun selvität lähtöhinnan, sinun on helpompi tehdä hyvät kaupat.

9. Hyödynnä alennuskoodeja

Älä osta tuotetta tarkistamatta, onko kyseiseen kauppaan tarjolla alennuskoodeja. Oikealla alennuskoodilla saatat joskus saada ilmaisen toimituksen tai säästää pari lisäprosenttia. Katso ensin kaupan omalta sivulta, onko siellä alennuskoodeja. Pidä kuitenkin mielessä, että on olemassa paljon alennuskoodisivustoja, jotka houkuttelevat käyttäjiä toimimattomilla koodeilla. Ole siis tarkkana verkon viidakossa.

Puhelin kulkee lähes aina mukana. Miksi et siis säästäisi rahaa sen avulla?

10. Osta fiksusti matkapuhelimen avulla

Verkkokauppojen suosio kasvaa kasvamistaan. Kun käytät Hintaopasta, halvimmat hinnat löytyvät selaimella yhdellä painikkeen painalluksella. Muistathan, että voit vertailla hintoja myös puhelimella. Kivijalkakauppojen tarjouksiin on helppo tarttua varmistamatta, onko kyseessä oikeasti halpa hinta. Kun puhelimessasi on Hintaoppaan sovellus, voit nopeasti tarkistaa, oletko todella tekemässä hyvät kaupat.

Sovellus on saatavilla sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmälle, mutta toki voit vertailla hintoja myös suoraan selaimessa.

Teksti:
Daniel Haaf

Julkaistu:
18. joulukuu 2020

Päivitetty:
13. joulukuu 2021

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä.