Hintaopas testasi uuden iPhone SE:n

Spoilerivaroitus! Uusi iPhone SE on erinomainen puhelin niille, jotka haluavat pienen, kätevän ja hyvällä kameralla varustetun iPhonen tyhjentämättä pankkitiliään.

Huomasit varmasti otsikon spoilerivaroituksen, joten on turvallista kertoa tämä: iPhone SE on erinomainen puhelin niille, jotka haluavat täysin uuden, useita vuosia kestävän iPhonen alle 500 €.

Uusi iPhone SE on valmistettu alumiinista ja lasista, ja se tuntuu kädessä vankalta. Kokonsa puolesta se on mukavan pieni, ja sen hinta-laatusuhde vaikuttaa erinomaiselta. Malli ei kuitenkaan sovi kaikille nykykäyttäjille.

Olen käyttänyt iPhone SE:tä nyt jonkin aikaa, ja tässä artikkelissa kerron näkemyksistäni. Jätän tekniset ominaisuudet ym. tarkoituksella vähemmälle huomiolle ja keskityn pääasiassa siihen, miltä puhelin tuntuu ja miten se toimii arkikäytössä.

Hyvät puolet

 • Puhelin tuntuu erittäin laadukkaalta
 • Sekä etu- että takakameralla saa hyviä kuvia hyvässä valaistuksessa
 • Lähtöhinta on alle 500 €
 • Suorituskyky on erittäin hyvä sekä perussovelluksia käytettäessä että pelattaessa
 • iOS-päivityksiä tulee useiden vuosien ajan
 • Puhelin tukee langatonta ja pikalatausta

Huonot puolet

 • Puhelin ei tunnu millään lailla innovatiiviselta
 • LCD-näytön kirkkaus on heikko ja resoluutio pieni
 • Akkukesto ei ole erityisen vaikuttava
 • Mukana ei tule pikalaturia
 • Face ID ‑tukea ei ole
 • Hämäräkuvauksessa ei ole kehumista

Uuden iPhone SE:n mukana tulee 5 watin peruslaturi, latausjohto ja langalliset nappikuulokkeet, jotka sopivat puhelimen Lightning-porttiin. Pakkauksessa on myös pieni tappi, jolla SIM-kortin pidikkeen saa työnnettyä paikaltaan.

Lisäksi mukana tulee kaksi Applen logotarraa sekä tervetulovihko.

Kuoret ja näytönsuojus eivät tavalliseen tapaan kuulu pakettiin. Molemmat kannattaa kuitenkin hankkia heti puhelimen oston yhteydessä, jotta vaurioiden vaara on alusta saakka pienempi.

Mitä uuden iPhone SE:n pakettiin kuuluu

 • iPhone SE
 • 5 watin mobiililaturi
 • Lightning-johto
 • Lightning-liitännällä varustetut kuulokkeet
 • Tervetulovihko, kaksi tarraa ja SIM-korttitappi

Asennus

Viisi minuuttia ja joitakin sekunteja. Niin kauan kesti puhelimen käynnistyksestä siihen, että laite oli käyttövalmis.

Vähintään minuutti tuosta ajasta meni odotellessa, että Apple teki taikojaan taustalla, kun rekisteröin uuden Apple-tilin. Jos sinulla siis on jo Apple-tili, puhelin on käyttövalmis noin neljässä minuutissa.

Jos sinulla on jo iPhone tai iPad ja käytät sitä samalla Apple-tilillä, jolla aiot käyttää uutta puhelinta, asennus onnistuu vieläkin nopeammin. Uudet iPhone-laitteet pystyvät nimittäin hakemaan asetukset, sovellukset ja kirjautumistiedot lähellä olevista muista Apple-laitteista.

Jos luot täysin uuden Apple-tilin, muista aktivoida se. Aktivointi tapahtuu sähköpostitse lähetettävän aktivointiviestin avulla. Jos et aktivoi tiliä, voit käyttää puhelintasi vain rajallisesti.

Koko ja laatu

Uusi iPhone SE on pieni ja kätevä. Se on täsmälleen samankokoinen kuin iPhone 8 eli huomattavasti pienempi kuin monet muut nykymallit.

Puhelin vaikuttaa laadukkaalta. Alumiinirunko ja taustapuolen lasi eivät jousta, kun painan niitä varoen sormilla.

Kokonsa puolesta iPhone SE mahtuu mainiosti niin takin kuin housujenkin taskuun. Itse asiassa se tuntuu lähes olemattoman pieneltä. Vaikka reunat ovat verrattain liukkaat, taustalasi tuntuu sormiin mukavan kitkaiselta.

Kuori tekee puhelimesta hitusen suuremman, mutta samalla reunoista saa paremman otteen.

Puhelimen kokoon on aluksi vaikea tottua. Se painaa 148 grammaa eli kokonaiset 24 prosenttia vähemmän kuin iPhone 11 ja 16 prosenttia vähemmän kuin oma iPhone XS:ni. Apple on pystynyt pitämään puhelimen koon ja painon pienenä osittain iPhone 8:sta tutun pienen näytön ansiosta, mutta se voi olla kallis hinta näppärästä koosta.

Totutteluun menee aikaa

4,7 tuuman näyttö on nykyään hyvin pieni. Ensimmäisinä päivinä kaikki tuntui sillä turhan vähäpätöiseltä. Digitaaliset painikkeet ja kotinäytön kuvakkeet olivat kutistuneet, ja Facebook tuntui hyvin mitättömältä.

Muutaman päivän käytön jälkeen iPhone SE tuntuu kuitenkin kasvaneen, eikä näyttö tunnu yhtä pieneltä kuin alkuun.

Ehkä en kuitenkaan ole iPhonen SE:n varsinaista kohderyhmää. Puhelimen ostajat arvostavat oletettavasti sen pientä kokoa, ja tällöin ei pieni näyttökään varmaankaan haittaa.

Nopeus ja elokuvien katselu

Puhelin on todella nopea. Siinä on sama suoritin kuin iPhone 11 ‑malleissa, ja se pyörittää kaikkea, mitä App Storesta löytyy.

Toki iPhone SE:n sisäinen muisti (3 Gt) on hieman pienempi kuin iPhone 11:n (4 Gt), mutta sitä ei huomaa – siirtyminen sovellusten, selaimen välilehtien ja pelien välillä onnistuu sujuvasti.

Testasin kahta peliä, jotka olivat Hungry Dragon ja Asphalt 9: Legends. Ne toimivat nikottelematta, enkä kertaakaan huomannut kokemukseen vaikuttavia suorituskykyongelmia.

Näytöllä sen sijaan oli huomattava vaikutus. Sen koko, resoluutio ja tyyppi eivät yksinkertaisesti ole yhtä hyvät kuin iPhone XS- ja iPhone 11 Pro ‑malleissa, joissa on OLED-näyttö. Värit eivät ole yhtä kylläisiä, kirkkaus on heikompi ja grafiikan reunaterävyys on hieman huonompi huonompi kuin XS- ja 11 Pro -malleissa.

Saisiko näyttö minut epäröimään ostamista? Ei missään tapauksessa, sillä minä pelaan vain satunnaisesti. Ero on kuitenkin ehdottomasti mainitsemisen arvoinen. Ennen ostoa kannattaa siis verrata iPhone SE:tä myymälässä OLED-näytölliseen puhelimeen.

Sama rajoittava akkuteho kuin iPhone 8:ssa

Elokuvien katselukokemus on suurin piirtein samaa luokkaa kuin pelikokemus.

Koska iPhone SE:ssä on LCD-näyttö, musta ei ole todella mustaa vaan ennemminkin tummanharmaata. Sen huomaa etenkin mustissa reunoissa, jotka usein näkyvät elokuvia katseltaessa. Selvin ero OLED-näyttöön on silloin, kun puhelinta käyttää heikossa valaistuksessa – tällöin sekä kontrastin että kirkkauden heikkouden huomaa parhaiten.

Näyttö tuntui alkuun myös häiritsevän pieneltä. Siihen tottui kuitenkin pian, kuten itse puhelimenkin kokoon.

Puhelin ei välttämättä ole paras mahdollinen medialaite, mutta se suoriutuu tehtävistään ongelmitta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että akku on sama kuin iPhone 8:ssa, mikä ei ole hyvä asia. Jos olet aikeissa lähteä pidempään reissuun ja haluat katsella elokuvia ja pelata koko päivän, mukaan kannattaa ottaa varavirtalähde.

Kamerat

Paperilla iPhone SE:n kamerat eivät tee suurta vaikutusta. Puhelimessa on yksi 12 megapikselin takakamera, jossa on optinen kuvanvakain. Sen resoluutio on heikompi kuin useimpien markkinoilla olevien Android-puhelinten kameroiden.

Huonoon resoluutioon nähden iPhone SE:llä saa mielestäni yllättävän hyviä kuvia. Hyvässä valaistuksessa kuvista tulee teräviä ja yksityiskohtaisia, ja niiden värintoisto on hyvä. Monista muista matkapuhelimista poiketen iPhone SE ei liioittele värejä. Dynaaminen alue ei ole huippuluokkaa, mutta yleisesti ottaen arkikuvauksessa ei esiintynyt ongelmia.

Kun kuvia tarkastelee täydessä koossa, huomaa, ettei pieniresoluutioinen kamera oikein pärjää kilpailijoille. Pienellä näytöllä kuvat näyttävät hyviltä, mutta suurelta 4K-näytöltä huomaa selvästi, ettei iPhone SE tallenna yksityiskohtia kovin tarkkoina. Kameran puolustukseksi todettakoon, että sama pätee useimpiin matkapuhelimiin.

Yksi maininnan arvoinen seikka on se, ettei kamera pidä suorasta vastavalosta, oli kyseessä sitten aurinko tai kattolamppu. Kuviin tulee heijastuksia, ja niiden väreistä tulee haaleita ja kontrastista heikko.

Heikossa valaistuksessa kameralla on vielä enemmän tekemistä. Yksityiskohtien määrä vähenee, värit haalistuvat, ja digitaalinen kohina lisääntyy. Apple tekee silti erinomaista työtä valokuvien terävyyden säilyttämiseksi. Kannattaa huomioida, että iPhone SE:ssä ei ole iPhone 11 ‑sarjasta tuttua yötilaa, joten jos haluat ottaa kuvia pimeässä, kannattaa hankkia mieluummin jokin iPhone 11 ‑malleista.

Kirjoista otettu lähikuva, josta näkee eron digitaalisessa kohinassa eri valaistuksissa

Tietysti iPhone SE:ssä on muotokuvatila, joka on käytettävissä niin etu- kuin takakamerallakin kuvattaessa.

Alla on esimerkki siitä, miten etukameran tavallinen kuvaustila eroaa muotokuvatilasta. Muotokuvatila sumentaa taustaa digitaalisesti niin, että kasvot korostuvat.

Ominaisuus toimii varsin hyvin, vaikka lähempää tarkasteltaessa onkin selvää, että epätarkkuus on saatu aikaan digitaalisesti eikä pidempää polttoväliä käyttämällä.

Kaiuttimet

Käytti iPhone SE:tä sitten musiikin kuunteluun, elokuvien katseluun tai pelaamiseen, puhelimen teho riittää täyttämään pienen huoneen äänellä.

Kun mittasin äänitason erittäin epätieteellisesti iPad Prohon liitetyllä Blue-mikrofonilla, sain tulokseksi suurimmillaan 113 dBA. Se on hitusen pienempi kuin iPhone XS ‑puhelimeni äänitaso, joka oli 114 dBA. Etäisyys oli mittauksissa täsmälleen sama, ja testikappaleena toimi Adelen Hello.

Elokuvien puhe ja musiikin laulu kuuluvat täysin ongelmitta. Vaikka nostan äänenvoimakkuutta reilusti, kaiuttimet eivät vääristä ääntä.

iPhone SE:n ja iPhone XS:n ero on pieni mutta merkittävä. iPhone SE:n ääni on viileämpi ja kuulostaa hiukan ohuemmalta kuin iPhone XS:n. Kaikkiaan olen kuitenkin vaikuttunut siitä, kuinka suuren äänen iPhone SE:n pienet kaiuttimet tuottavat.

Ei varmaankaan tule yllätyksenä, että puhelimessa ei ole kuulokeliitäntää. Koska itse käytän AirPods-kuulokkeita, se ei haittaa, mutta puhelimen ostoa harkitsevien on kuitenkin hyvä tietää, että kuulokeliitäntä puuttuu. Jos siis haluat käyttää iPhone SE:n kanssa langallisia kuulokkeita, tarvitset siihen sovittimen, jota ei valitettavasti toimiteta puhelimen mukana.

Yhteenveto

Uusi iPhone SE on hyvä valinta niille, jotka haluavat pienen ja nopean iPhonen alle 500 €. Kannattaa kuitenkin muistaa, että puhelimessa on sama vanha LCD-näyttö kuin iPhone 8:ssa, ja myös sen akkuteho on sama. Puhelimen mukana ei myöskään tule hyödyllistä pikalaturia. Uusi suoritin ja kamera kompensoivat kuitenkin huomaamiani harvoja puutteita. Puhelimesta on käyttäjälleen varmasti paljon iloa useiden vuosien ajan, eikä sen ostaminen vie vararikkoon.

iPhone SE:n tekniset tiedot

 • Julkaisuvuosi: 2020
 • Näytön koko: 4,7 tuumaa, LCD
 • Näytön resoluutio: 750 x 1 334 pikseliä
 • Fyysiset mitat: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm
 • Paino: 148 g
 • Suoritin: Apple A13 Bionic
 • Sisäinen muisti: 3 Gt
 • Tallennustilaa: 64 Gt, 128 Gt, 256 Gt
 • Takakamera: 12 megapikseliä, f/1,8
 • Etukamera: 7 megapikseliä, f/2,2
 • Videotallennus: jopa 4K-tarkkuudella, 60 fps
 • Ääni: stereokaiuttimet, ei kuulokeliitäntää
 • Akku: 1 821 mAh, pikalataus (18 W)
 • Vedenkestävä: on, suojaluokitus IP68
 • Liitännät: WiFi 802.11ax, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, Lightning

This test has been conducted by Daniel Haaf who works in PriceSpy's editorial team.