Huomioitavaa kannettavan valinnassa

Käytännön vinkkejä kannettavan hankintaan

Monille kannettava tietokone on kallis sijoitus, jonka olisi suotavaa kestää useita vuosia. Tässä artikkelissa kerromme, mitä asioita ennen ostoa kannattaa huomioida. Omilla mieltymyksillä on valinnassa enemmän merkitystä kuin millään muulla. Jos kannettava tuntuu kokeiltaessa sopivalta, se on todennäköisesti hyvä valinta.

Näytön koko ja resoluutio

Valitse näytön koko sen mukaan, miten käytät kannettavaa. Jos joudut kuljettamaan laitetta usein, pienehkö näyttö on kätevämpi kuin suuri. Jos taas pelaat paljon, sinun kannattaa harkita suurella näytöllä varustettua mallia. Seuraavat ovat nykypäivän tyypillisimpiä näyttökokoja.

12–13 tuumaa

Tämä koko on omiaan käyttäjille, jotka liikkuvat paljon ja kuljettavat kannettavaa mukanaan. 12–13 tuuman näytöllä varustetut kannettavat ovat malleista usein ohuimpia ja kevyimpiä. Todella hyvä suorituskyky maksaa pienessä kannettavassa kuitenkin huomattavasti enemmän kuin suuressa. Tämä johtuu pienen kotelon aiheuttamista teknisistä haasteista.

15–16 tuumaa

Tämä on pitkään ollut standardikoko, joka sopii useimmille käyttäjille. Kalliimmat mallit ovat tehokkaita ja kulkevat helposti mukana. Jos et ole varma, mikä koko sopii sinulle, 15–16 tuumaa voi olla hyvä valinta.

17–20 tuumaa

Jos työstät grafiikkaa tai pelaat paljon, isompi kannettava on paras valinta. Näiden kokoluokkien kannettavat ovat suuria ja raskaita, joten ne eivät kulje mukana kovinkaan kätevästi.

Muista myös, että näytön ollessa suuri myös resoluution täytyy olla hyvä, jotta kuvanlaatu on terävä. Mahdollisimman hyvän kuvanlaadun varmistamiseksi kannattaa valita vähintään Full HD ‑tarkkuuksinen näyttö.

iStock.com / scanrail

Suoritin ja muisti

Monet tarkistavat ensimmäisenä, kuinka nopea tietokone on. Tavalliseen toimistotyöhön ja opiskeluun ei kuitenkaan vaadita erityisen tehokkaita komponentteja. Kun valitset hieman hitaamman kannettavan, säästät helposti suuriakin summia ilman, että joudut tinkimään käyttökokemuksesta juurikaan.

Useimmilla kannettavilla tietokoneilla voi hyvin muokata asiakirjoja, käsitellä valokuvia ja surffailla netissä. Markkinoiden halvinta kannettavaa ei silti kannata hankkia. Halpa hinta tarkoittaa, että valmistaja joutuu tinkimään jostain, oli se sitten suorituskyky, akku tai kotelo.

Kannettavassa on suositeltavaa olla vähintään 8 gigatavua sisäistä muistia ja Intel Core i5- tai AMD Ryzen 5 ‑suoritin. Tällöin se suoriutuu useimmista tehtävistä raskaiden tietokonepelien pyörittämistä lukuun ottamatta. Jos haluat käsitellä videoita tai grafiikkaa tai pelata, hieman hintavampi kone on parempi valinta. Sisäistä muistia olisi hyvä olla 16–32 gigatavua, ja suorittimeksi kannattaa valita vähintään Intel Core i7 tai AMD Ryzen 7.

Valitse laite, jonka suoritin on suhteellisen uutta sukupolvea. Tällöin suorituskyky on parempi ja virrankulutus pienempi – eikä hinnan silti tarvitse olla kalliimpi. Kirjoitushetkellä suorittimen kannattaa olla vähintään seitsemättä sukupolvea, jotta laitteen suoritintekniikka ei ole vanhentunutta jo ostohetkellä.

Paino ja tallennustila

Jos kannettava ei lähde kotoa minnekään, sen painosta ei tarvitse piitata. Jos sitä sen sijaan kannetaan repussa päivittäin, ohut ja kevyt malli on paras valinta. Myymälässä pari sataa grammaa ei ehkä tunnu paljolta, mutta päivittäisillä työmatkoilla eron voi huomata selvästi.

Ellei koneelle tallenneta runsaasti valokuvia ja videoita, tallennustilalla ei ole valtavan suurta merkitystä. Sillä levyllä, jolle käyttöjärjestelmä on asennettu, on silti suositeltavaa olla tallennustilaa vähintään 128 gigatavua, mieluiten 256 gigatavua tai enemmän. Mekaanisia kiintolevyjä kannattaa välttää – SSD-levyllisten mallien suorituskyky on parempi.

Nykypäivänä tarjolla on erilaisia pilvipalveluita, kuten Microsoft OneDrive, Google Drive ja Dropbox, jotka vähentävät tallennustilan tarvetta. Jos käsittelet suuriresoluutioisia videoita tai säilytät koneella paljon kuvia, nopea ulkoinen kiintolevy voi kuitenkin olla parempi valinta.

iStock.com / Mykola Churpita

Akkukesto ja näppäimistö

Kuinka pitkään tietokoneen akun täytyy kestää? Kun akkuvarauksen ilmaisin alkaa näyttää punaista, on hyvä, jos akkua riittää vielä hetkeksi, ennen kuin laite täytyy laittaa lataukseen. Useimpien kannettavien akkukesto on useita tunteja, ja akku saisikin kestää vähintään 6 tuntia – mieluiten 8 tuntia tai pidempään, jotta virtaa riittää koko työpäiväksi.

Kannettavissa on tuntumaltaan ja muotoilultaan hyvin erilaisia näppäimistöjä. Pienimmissä malleissa on usein pieni ja karsittu näppäimistö, jonka näppäinten välillä ei ole juurikaan tilaa. Suurimmissa malleissa on täysikokoinen näppäimistö, jossa on myös numeronäppäimistö. Koska eri kannettavien näppäimistöt tuntuvat erilaisilta, laitetta on tärkeää kokeilla ennen ostamista. Valitse malli, jonka näppäimistö tuntuu hyvältä ja huomioi joka painalluksen selkeästi.

Kosketuslevyn puolestaan täytyy olla hyvän kokoinen, ja liikeohjaukselle täytyy olla riittävästi tilaa. Kun kosketuslevy on suuri, tekstin vetäminen ja tiedostojen siirtäminen suurella näytöllä on helpompaa. Koska kämmenet osuvat kosketuslevyyn usein epähuomiossa, laitteen täytyy osata jättää tällaiset kosketukset huomiotta, jotta osoitin ei liiku vahingossa.

Windows, Mac vai Chrome OS

Käyttöjärjestelmän valintaan vaikuttaa pitkälti se, mitä järjestelmää käytät mieluiten ja mitä ohjelmia tarvitset. Lisäksi käyttöjärjestelmä vaikuttaa laitteen hintaan.

Applen kannettavat maksavat noin 950 euroa, kun taas Windows- ja Chrome OS ‑kannettavia saa muutamalla satasella. Jos et tarvitse nimenomaan macOS-käyttöjärjestelmälle tarkoitettua ohjelmia, voit säästää huomattavia summia, kun valitset Windows-laitteen tai Chrome OS ‑käyttöjärjestelmällä varustetun Chromebookin.

Sekä Mac- että Windows-tietokoneisiin on saatavilla lukuisia ohjelmia. Chrome OS ‑käyttöjärjestelmällisiin Chromebook-laitteisiin sen sijaan on tarjolla pääasiassa selaimen kautta käytettäviä verkkosovelluksia. Jotkin mallit tukevat Google Play ‑kaupasta ladattavia Android-sovelluksia.

Käyttöjärjestelmän valinnassa kannattaa olla tarkkana, jotta kannettava sopii varmasti tarpeisiisi.

Adobe Stock © Alena Ozerova

Perinteinen kannettava tietokone, hybridilaite vai tabletti?

Kosketusnäyttö helpottaa digitaalisten muistiinpanojen tekemistä, piirtämistä ja kuvittamista. Monissa kannettavissa tietokoneissa ei ole kosketusnäyttöä, vaikka ne alkavatkin yleistyä Windows- ja Chrome OS ‑laitteissa.

Parhaita ovat mallit, jotka tukevat Bluetoothin kautta liitettävää aktiivista stylus-kynää. Aktiivisissa kynissä on ohuempi kärki kuin passiivisissa, joten niiden tarkkuus on parempi. Usein niissä on myös painikkeita, jotka mahdollistavat lisätoimintojen käytön tietokoneelle asennetuissa ohjelmissa.

Jos kannettavassa on kosketusnäyttö mutta se ei tue aktiivista stylus-kynää, kosketusohjaus toimii vain sormella tai passiivisella kynällä. Piirtäminen ja kirjoittaminen onnistuvat kyllä, mutta tarkkuus ja toiminnallisuus eivät ole samaa luokkaa kuin aktiivista kynää käytettäessä.

Jos kaipaat pientä ja yksinkertaista laitetta sohvakäyttöön, tabletti on vaihtoehto kannettavalle. Kaikissa tableteissa on kosketusnäyttö, ja monet mallit tukevat aktiivista stylus-kynää.

Saatavilla on paljon sovelluksia, jotka helpottavat tietokoneesta tablettiin vaihtoa. Tableteissa on kuitenkin rajoituksia, jotka voivat vaikuttaa työskentelyyn. Esimerkiksi tiedostojen käsittely on niillä hieman hankalampaa, ja kaikissa malleissa ei ole kunnollista näppäimistötukea. Yksinkertaiset asiat, kuten kuvien rajaaminen, voivat olla tabletilla iso homma.