Huomionarvoista tietoa Watch Series 6 -älykellosta

Veren happipitoisuuden mittaus ja watchOS 7 valmiiksi asennettuna

Teksti:
Daniel Haaf

Apple on julkaissut uuden sukupolven Watch-älykellon. Sarjan kuudennessa mallissa on useita parannuksia. Ei kannata antaa viime vuoden Watch Series 5 -kelloa muistuttavan muotoilun hämätä – suuri näyttö kätkee taakseen monia uusia ominaisuuksia. Tässä artikkelissa käsittelemme tärkeimpiä ja kiinnostavimpia muutoksia.

1. Uusi, entistä tehokkaampi suoritin

Apple S6 on Applen älykelloissa käytetyistä suorittimista uusin ja tehokkain. Se on 20 prosenttia tehokkaampi kuin viime vuoden Watch Series 5 -mallissa käytetty S5-suoritin. Se pohjautuu samaan A13-piiriin, jota on käytetty iPhone 11 -puhelimissa, mutta siihen on toki tehty muutoksia, jotta se sopii uuteen älykelloon.

2. Kirkkaampi näyttö

Ennen Watch Series 6:n julkaisua huhuttiin, että näyttö vaihtuisi OLED-mallista micro-LED-malliin. Näin ei ole tapahtunut, mutta se ei tarkoita, etteikö näyttöön olisi tullut parannuksia. Näytön aina päällä oleva osa on kokonaista 2,5 kertaa kirkkaampi kuin Watch Series 5 -kellossa. Niinpä sitä on helpompi lukea esimerkiksi kirkkaassa auringonpaisteessa.

3. Sama akunkesto kuin Watch Series 5:ssä

Parempi suorituskyky ja kirkkaampi näyttö eivät ole vaikuttaneet Watch Series 6:n akunkestoon. Normaalikäytössä kellon akku kestää jopa 18 tuntia, ja se latautuu tyhjästä täyteen 90 minuutissa.

Watch Series 6 mittaa veren happipitoisuuden 15 sekunnissa. Kuva: Apple

4. Mukana ei laturia

Watch Series 6:n ja Watch SE:n mukana ei tule laturia, sillä Apple haluaa pienentää ympäristövaikutuksiaan. Pakettiin edelleen kuuluvaa latausjohtoa voidaan käyttää esimerkiksi tietokoneen tai olemassa olevan laturin kanssa.

5. Veren happipitoisuuden mittaus

Watch Series 6:ssa on uusi anturi, joka osaa mitata veren happipitoisuuden. Mittaus onnistuu 15 sekunnissa, ja tulos näkyy uudessa happitasosovelluksessa. Uusi toiminto ja sovellus täydentävät viime vuoden Watch Series 5 -mallin myötä markkinoille tullutta EKG-toimintoa.

Tästä syystä veren happipitoisuutta kannattaa seurata

Veren alle 90 prosentin happipitoisuus on alhainen, ja tilaa kutsutaan hypoksemiaksi. Alhaiselle happipitoisuudelle on monia mahdollisia syitä. Hypoksemia voi johtua esimerkiksi astmasta, uniapneasta, anemiasta tai keuhkoahtaumataudista. Normaali happipitoisuus on 95–100 prosenttia.

6. WatchOS 7 valmiiksi asennettuna

Watch Series 6 -kelloihin on valmiiksi asennettu watchOS 7. Kun kellon laittaa ranteeseen, kaikki uuden version ominaisuudet ovat välittömästi käytettävissä. Vanhempiin Watch-malleihin watchOS 7 saadaan päivityksen myötä. Uusi versio julkaistaan 16.9., ja se on tavalliseen tapaan maksuton.

7. Ensimmäinen Product (RED) -versiona julkaistava Watch

Tätä ennen vain iPhone-puhelimista on ollut saatavana punainen Product (RED) -versio, jonka tuotosta osa menee lyhentämättömänä HIV/AIDS-tutkimukseen. Punaisen lisäksi Watch Series 6 -kelloa on saatavana harmaana, sinisenä, hopeisena ja kultaisena.

8. Saatavana myös uuden Solo Loop -rannekkeen kera

Apple esitteli tapahtumassaan kahden uuden älykellon lisäksi myös uusia rannekkeita Watch-malleille. Ensimmäisenä oli vuorossa silikonista valmistettu Solo Loop -ranneke, jota ei pysty säätämään lainkaan. Koko valitaan ranteen mukaan, ja materiaali venyy käytössä. Watch Series 6:n voi tietysti ostaa myös Solo Loopin kanssa.

Solo Loop ‑ranneketta ei pysty säätämään lainkaan. Kuva: Apple

9. Sisäänrakennettu korkeusmittari, joka on aina käytössä

Yksi Watch Series 6:n uusista antureista on aina aktiivinen korkeusmittari. Se näyttää muutokset reaaliajassa, ja Applen mukaan sen tarkkuus on noin 30 cm. Korkeusmittaria voidaan käyttää yhdessä GPS-toiminnon kanssa, jolloin tarkan sijainnin määrittäminen on helpompaa. Korkeusmittari tuo myös lisäulottuvuuden esimerkiksi juoksu- tai hiihtolenkkien mittaustietoihin.

10. Sama Apple U1 -piiri kuin iPhone 11 -puhelimissa

Watch Series 6 -älykellossa on sama U1-piiri kuin iPhone 11 -puhelimissa. Piiri etsii muita samaa U1-piiriä käyttäviä laitteita ja kommunikoi niiden kanssa radioaaltojen avulla. Sen käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset: sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi erittäin tarkassa paikannuksessa.

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä. Daniel Haafin saa kiinni osoitteesta [email protected]