iPhone 12 – mitä syksyn suurissa tapahtumissa on huhujen mukaan luvassa

Neljä muotoilultaan uudenlaista puhelinta, joissa on OLED-näyttö ja 5G-tuki

Teksti:
Daniel Haaf

Watch Series 6:n ja Watch SE:n julkaisun jälkeen monet odottavat, että Apple julkaisee uuden iPhone 12 -sarjan. Kokosimme yhteen joitakin ennen julkaisua internetissä pyörineitä huhuja.

1. Applelta neljä iPhone 12 ‑mallia

Viimeisten kolmen vuoden ajan Apple on julkaissut kussakin iPhone-sarjassa kolme mallia vuodessa. Tänä vuonna se katkaisee putken ja julkaiseekin neljä uutta puhelinta, joissa on erikokoiset näytöt. Mallien nimet jäävät nähtäväksi, mutta viimeisimpien huhujen mukaan nimet ja koot ovat seuraavat:

  • iPhone 12 (5,4 tuumaa)
  • iPhone 12 Max (6,1 tuumaa)
  • iPhone 12 Pro (6,1 tuumaa)
  • iPhone 12 Pro Max (6,7 tuumaa).

Edullisin malli on oletettavasti iPhone 12 ja seuraavaksi edullisin iPhone 12 Max, joka on vain hieman suurempi. 

Suurimmat muutokset ovat iPhone 12 Pro- ja iPhone 12 Pro Max ‑malleissa, joihin on odotettavissa paremmat kamerat sekä sama LiDAR-anturi ja ProRes-näyttö kuin iPad Prossa on. Eniten joukosta erottuu iPhone 12 Pro Max, jossa on suurin näyttö.

2. Kaikissa malleissa OLED-näyttö

Vaikuttaa viimeinkin siltä, että Apple alkaa luopua LCD-tekniikasta puhelimissaan. iPhone 12 ‑sarjan kaikissa neljässä mallissa on OLED-näyttö. Niinpä halvimpienkin mallien näyttöjen kirkkaus, kontrasti ja värientoisto ovat hyvät. Lisäksi OLED-näytöt voivat joissakin tapauksissa kuluttaa vähemmän energiaa, jolloin akkukesto pitenee. Applen halvimmissa puhelinmalleissa on pitkään ollut LCD-näyttö, mutta nyt tilanteeseen saattaa tulla muutos.

3. Pro-malleissa 120 Hz:n näyttö

Joissakin iPhone 12 ‑malleissa saattaa olla ProMotion-tuki kuten iPad Pro ‑malleissa. Tämä tarkoittaa, että näytön virkistystaajuus voi vaihdella 60 Hz:n ja 120 Hz:n välillä sen mukaan, mitä käyttäjä tekee. Vaativammassa, nopeampaa virkistystaajuutta edellyttävässä käytössä, kuten pelattaessa, puhelin voi käyttää 120 Hz:n taajuutta, jotta kuva on miellyttävämpi. Vähemmän nopeutta edellyttävissä tehtävissä puhelin vaihtaa akun säästämiseksi 60 Hz:n taajuuteen.

iPad Pro oli Applen ensimmäinen sarja, jonka malleissa on 120 Hz:n näyttö. Kuva: schuchratsteven, Adobe Stock

4. Uusi, iPhone 4:ää ja iPhone 5:tä muistuttava muotoilu

iPhone 12 ‑malliston myötä Apple saattaa luopua pyöristetyistä näytön reunoista. Uusissa puhelimissa on huhujen mukaan kulmikkaat reunat kuten iPhone 4- ja iPhone 5 ‑malleissa. Myös uusin iPad Pro ‑mallisto antaa osviittaa siitä, miltä iPhone 12 ‑puhelimet näyttävät. Syy sille, miksi Apple ottaa muotoilullisesti askelen taaksepäin, selviää toivon mukaan iPhone 12 ‑malliston julkaisun yhteydessä.

5. Pro-malleissa LiDAR-anturi

Kun Apple julkaisi vuoden 2020 iPad Pro ‑mallit, niissä oli uutena ominaisuutena LiDAR-anturi. Anturin ansiosta tabletti ymmärtää etäisyyksiä paremmin ja pystyy siksi luomaan kuviin syvyyttä. Esimerkiksi esineiden skannaus ja 3D-objektien luominen helpottuu. LiDAR-anturia voidaan myös käyttää AR-sovellusten ja -pelien, kuten Pokémon Gon, kanssa sekä vaikkapa mittauksiin uutta kotia suunniteltaessa.

6. Ensimmäiset 5G-tuelliset Apple-puhelimet

iPhone 12 ‑malliston myötä Apple saattaa julkaista ensimmäiset 5G-tuelliset matkapuhelimensa. Ei ole tietoa siitä, tukevatko kaikki neljä mallia sekä Sub-6- että mmWave-taajuuksia. Viimeisimpien huhujen mukaan vain iPhone 12 Pro Max tukisi mmWave-taajuutta ja sekin vain tietyillä markkinoilla.

Sub-6- ja mmWave-taajuuksien ero

Hieman yksinkertaistaen voidaan sanoa, että Sub-6- ja mmWave-tekniikoiden ero on kantamassa ja kaistanleveydessä. Sub-6 käyttää alle 6 GHz:n taajuuksia, jolloin kantama on pidempi ja signaalit pääsevät paremmin kulkemaan eri materiaalien läpi. Kaistanleveys on kuitenkin suhteellisen pieni.

MmWave-tekniikka taas käyttää yli 24 GHz:n taajuuksia, jolloin kantama on hyvin lyhyt mutta nopeus voi olla todella suuri. MmWave edellyttää kahta lisäantennia, joita ei kaikkiin puhelimiin mahdu.

Tältä iPhone 12 ‑puhelimet saattavat näyttää. Kuva: EverythingApplePro, kuvankaappaus YouTubesta

7. Pienemmät akut kuin viime vuoden malleissa

Huhujen mukaan neljän uuden mallin akkukapasiteetti on yllättävän pieni. Pienimmässä perusmallissa on vain 2 222 mAh:n ja suurimmassa mallissa 3 687 mAh:n akku.

  • A2471 – 2 227 mAh
  • A2431 – 2 775 mAh
  • A2479 – 2 815 mAh
  • A2466 – 3 687 mAh

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että esimerkiksi iPhone 11:ssä on 3 110 mAh:n,  iPhone 11 Prossa 3 046 mAh:n ja iPhone 11 Pro Maxissa 3 969 mAh:n akku.

Alhainen akkukapasiteetti ei silti välttämättä tarkoita, että puhelimen akkukesto on huono. Puhelimen käyttöaikaan vaikuttavat monet eri tekijät. Energiatehokas suoritin, OLED-näyttö ja hyvä ohjelmisto voivat jossain määrin kompensoida pientä akkua.

8. Mukana ei kuulokkeita eikä laturia

On mahdollista, ettei iPhone 12:n mukana tule sen paremmin kuulokkeita kuin laturiakaan. Sitkeän huhu mukaan Apple nimittäin jättää molemmat pois tämän vuoden mallien pakkauksista. Jos huhu pitää paikkansa, tämä on ensimmäinen kerta, kun Apple tekee tällaisen vedon – ensimmäisen mallin julkaisusta (vuonna 2007) saakka puhelimen mukana ovat tulleet sekä kuulokkeet että laturi. 

Ennen suurta tapahtumaa syytä voi vain arvailla. On ollut puhetta, että Apple haluaa vähentää ympäristövaikutuksiaan pienentämällä pakkauksia ja kasvattaa samalla AirPods-kuulokkeiden myyntiä.

Vuotanut kuva siitä, miltä Apple AirTags ‑paikantimet saattavat näyttää. Kuva: 9to5mac

Muita iPhone 12 ‑sarjan kanssa esiteltäviä tuotteita

AirTags

Apple AirTag on Bluetooth-paikannin, joka helpottaa hukkaan joutuneiden tavaroiden löytämistä. Paikannin kiinnitetään esimerkiksi avainnippuun, ja sen voi etsiä puhelimen avulla. AirTageista on huhuttu jo pitkään, ja nyt niistä on vuotanut kuvia. Tuotteesta tiedetään sen verran, että se pystyy tarkkaan paikannukseen Bluetooth-, WiFi- ja UWB-tekniikoiden avulla.

AirPower

Apple AirPower ‑latauslevy on tarkoitettu matkapuhelinten, älykellojen ja langattomien kuulokkeiden langattomaan lataukseen. Se on yksi harvoista vielä julkaisemattomista tuotteista, joiden Apple on vahvistanut olevan ainakin kehitysvaiheessa. Tietojen mukaan yrityksellä on ollut vaikeuksia saada tuote vastaamaan sisäisiä vaatimuksiaan. Siksi AirPower-latauslevyä ei vielä ole julkaistu, mutta ehkä tilanteeseen tulee vihdoin muutos tänä syksynä.

HomePod Mini

Apple HomePodista tulee ehkä markkinoille pienempi ja edullisempi versio, jossa on keskitytty enemmän Siri-ääniohjaukseen kuin kaiuttimiin. Uuden mallin nimi ei ole tiedossa, mutta mahdollisia nimiä ovat HomePod 2 ja HomePod Mini. Toiminnoista ei ole liikkeellä juurikaan huhuja. Applella on useita FaceID:tä ja älykaiuttimien eleohjausta koskevia patentteja, mutta ei ole tietoa, onko HomePod-mallissa näitä ominaisuuksia.

AirPods Studio

Tieto Apple AirPods Studio ‑over-ear-kuulokkeista vuosi, kun iOS 14:n beta-versiossa viitattiin niihin. Tarkkasilmäiset ihmiset huomasivat tuntemattoman kuulokemallin. Vaikka aiemmat AirPods-mallit ovat olleet in-ear-kuulokkeita, nämä eivät sitä ole. AirPods Studio ‑kuulokkeissa odotetaan olevan melunvaimennus ja anturit, jotka havaitsevat, milloin kuulokkeet roikkuvat kaulassa. Vasemmalle ja oikealle korvalle ei ole omia kuulokkeitaan, vaan AirPods Studio ‑kuulokkeiden suuntatunnistimet tunnistavat, miten päin kuulokkeet ovat.

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä. Daniel Haafin saa kiinni osoitteesta [email protected]