Kuukauden peli: Ghost of Tsushima

Mongolien hyökkäykseen voi kukin vastata omalla tavallaan – avoimesti teräs terästä vastaan tai salavihkaa varjojen kätköistä.

Ghost of Tsushima sijoittuu 1200-luvun Japaniin. Pelaaja on Tsushiman saarelta kotoisin oleva samurai, ja tarinassa keskitytään mongolien hyökkäyksen estämiseen.

Pelin alussa mongolit ovat jo hyökänneet pelaajan kotiin, ja koko saari on liekeissä. Jotta mongolit eivät pääse Japanin mannermaalle, päähenkilön – jonka nimi on Jin Sakai – sekä klaanin muiden jäljellä olevien samuraiden täytyy nousta mahtavaa hyökkääjää vastaan.

Kurinalaisella samurailla on taistelulahjoja, jotka hipovat ninjojen kykyjä. Pelin nimelle Ghost of Tsushima on syynsä.

Pelaajalla on saarella erilaisia apureita, kuten jousimies Masako.

Apu tuleekin tarpeeseen, sillä vaatimattomatkin vastustajat saattavat saada matkan loppumaan äkillisesti ja odotettua lyhyempään – silloinkin, kun takana on jo useita pelitunteja ja hahmon kykyjä on päivitetty.

Pelaajien määrä: 1

Kesto: jopa 50 h

Latauspaketin koko: 50 Gt

Järjestelmä: PS4, PS4 Pro, PS5

Versiot: Standard, Special Edition, Collectors Edition

Vaikeusaste: ei Dark Soulsin luokkaa, mutta valmistaudu haasteisiin

Pelimaailma: avoin

Julkaisupäivä: 17.7.2020 (PS4 / PS4 Pro)

  • Ghost of Tsushimassa Nobu-hevonen on pelaajan paras ystävä ja kulkuneuvo – eikä eläin onneksi voi kuolla pelissä.
  • Pelin kehittäjä Sucker Punch lähetti Japaniin tiimin tallentamaan vain siellä elävien eläinten ääniä.
  • Pelaaja voi kiipeillä rakennuksissa ja uida, mutta vain oikeissa varusteissa.
  • Ghost of Tsushimassa kaikkien varusteiden väriä voi halutessaan vaihtaa.
  • Puhekieleksi on valittavissa englanti tai japani. Saatavilla on myös englanninkielinen tekstitys.
  • Kun pelaaja on käynyt jossain paikassa kerran, hän voi halutessaan matkata sinne uudelleen nopeasti.
  • Hahmo voi osoittaa kunnioitusta kaatuneita vihollisia kohtaan kumartamalla – mutta vain, jos hän on voittanut vastustajansa avoimessa, kunniallisessa taistelussa.
  • Ghost of Tsushimassa on paljon sivutehtäviä, joiden myötä voi hankkia uusia taitoja ja vallata alueita takaisin mongoleilta.

Hyvä tietää Ghost of Tsushima ‑pelistä

Ghost of Tsushima ‑pelissä on paljon koettavaa. Seuraavat seikat on hyvä tietää ennen pelin aloittamista.

1. Minimalistinen käyttöliittymä

Ghost of Tsushimassa tärkeintä ovat hahmot, kaunis ympäristö, kunnialliset taistelut ja jännittävä tarina. Jotta pelaaja voi keskittyä kaikkeen, mitä pelillä on tarjottavanaan, Sucker Punch on päättänyt tehdä rajapinnasta minimalistisen. Niinpä pelissä ei ole terveystasoa, pikkukarttaa tai kokemuspalkkia. On vain Jin Sakai ja Tsushiman saari.

2. Avoimia lähitaisteluita tai ninjataktiikkaa

Saarelle hyökänneitä mongoleita kohdatessaan pelaaja voi päättää taistelutyylinsä itse. Hän voi kävellä suoraan vihollisen leiriin ja haastaa kaikki taisteluun. Aiheuttaa kahakoita vihollisten keskuudessa ja esitellä samurain taitojaan. Tai hän voi liikkua varjoissa ja näyttää mongoleille ninjamaiseen tapaan, etteivät he ole lainkaan tervetulleita. Mikään tapa ei ole oikea tai väärä – taistelutyyli on täysin pelaajan valittavissa.

3. Hahmon kehittäminen taitopuun avulla

Ghost of Tsushimassa on taitopuu, jonka avulla hahmoa voi kehittää pelin aikana. Pelaaja voi käyttää taitopisteitään samuraina tai aaveena sen mukaan, kulkeeko hän mieluiten varjoissa. Ensimmäinen tapa on käytettävissä taitopuussa alusta saakka; toinen tulee mahdolliseksi vähitellen pelin aikana.

4. Maailma täynnä elämää

Ghost of Tsushima sijoittuu suurelle, avoimelle Tsushiman saarelle, jossa pelaaja Nobu-hevosineen voi liikkua vapaasti. Maailma on täynnä ihmisiä, joiden kanssa voi jutella, eläimiä, joiden kanssa voi olla vuorovaikutuksessa, ja alueita, joita voi tutkia. Ja tietysti vihollisia, joita vastaan mitellä taitojaan ja kärsivällisyyttään. Todentuntuisessa maailmassa ei tule koskaan tylsää. Aina on uusia alueita tutkittavaksi, vihollisia voitettavaksi tai ihmisiä, jotka kaipaavat apua.

5. Oppaina savu, tuuli ja eläimet

Ghost of Tsushimassa ei ole pikkukarttaa eikä nuolia, jotka osoittavat oikean suunnan. Niiden sijaan pelaajaa ohjataan saarella luonnon avulla. Ketut auttavat pelaajaa löytämään kätkettyjä pyhättöjä, kun taas linnut näyttävät tietä kiinnostaviin paikkoihin. Savupatsaat kertovat, kun joku on avun tarpeessa, ja tuuli ohjaa seuraavaan päämäärään. Näin minimalistisuus säilyy ja pelaaja voi keskittyä siihen, mikä Ghost of Tsushimassa on tärkeintä – elämykseen.

6. Kätkettyjä pyhättöjä

Tsushiman saarella on kätkettyjä pyhättöjä. Niitä löytäessään pelaaja saa aikakaudelle tyypillisiä amuletteja, jotka antavat erilaisia uusia kykyjä. Ne voivat esimerkiksi palauttaa hahmon elinvoiman taistelun ulkopuolella tai olla hyödyksi muulla tavoin. Samaan aikaan voi käyttää vain rajallista määrää amuletteja, ja niitä voi vaihtaa vain tietyissä paikoissa tiettyjen pyhättöjen luona.