KotiMistä tiedät, että tarjous on hyvä
AdobeStock.com / fizkes

Mistä tiedät, että tarjous on hyvä

Kauppojen moniin houkutuksiin on helppo langeta. Sana ”ale” ja punaiset hintamerkinnät eivät kuitenkaan vielä tarkoita, että tarjous on oikeasti hyvä. Seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon ennen alennusmyynnistä ostamista.

Tarkista hintahistoria

Ei ole tavatonta, että kauppa nostaa hintoja ennen alennusmyyntiä ja laskee niitä sitten niin, että tarjous vaikuttaa hyvältä. Hintahistoriasta näet, onko hinnoissa huijattu ja miten usein hintoja lasketaan. Sen avulla voit varmistaa, että teet oikeasti hyvät kaupat. Lisäksi se helpottaa ostosten suunnittelua.

Tarkista, onko kyseessä uusi vai vanha tuote

Monet kaupat myyvät viime vuoden tuotteita alennuksella, kun uusi tuote on tulossa markkinoille. Silloin vanhoja malleja voi saada varsin hyvään hintaan. Ole kuitenkin tarkkana – valmistajat eivät välttämättä tarjoa enää tukea vanhemmille matkapuhelimille ja televisioille.

Tarkista, onko hinta edullisempi jossain muussa kaupassa

Vaikka tuote olisikin alennuksessa jossakin kaupassa, se ei välttämättä tarkoita, että juuri kyseinen hinta on halvin. Usein samaa tuotetta myydään halvemmalla jossain muualla. Hyvällä onnella voit säästää satasia, kun ostat oikeasta paikasta. Muista tarkistaa kaupan varastotilanne ja arvostelut. Halvin kauppa ei aina ole paras vaihtoehto.

Pitkät toimitusajat ja korkeat rahtikulut

Nykypäivänä tuotteet toimitetaan usein nopeasti ja maksutta. Huonolla onnella näin ei kuitenkaan ole. Jos kaupan varasto on ulkomailla, toimitusajat ovat usein pidemmät. Mikäli et halua odottaa, nopeammasta toimituksesta kannattaa ehkä maksaa hieman ylimääräistä. Ota myös huomioon, että jos kauppa ei tarjoa maksutonta palautusta, tuotteiden – etenkin raskaiden kodinkoneiden ja televisioiden – palauttaminen voi tulla kalliiksi.

Pakettihinta säästää rahaa

Pidä mielessä, että suuri ostos johtaa usein moneen pienempään. Kannettavalle tietokoneelle täytyy ehkä hankkia laukku tai kotelo. Matkapuhelin kaipaa suojakuoria ja näytönsuojusta. Tabletin käyttö on mukavampaa stylus-kynällä. Lisätarvikkeet voivat nostaa lopullista hintaa huomattavasti, ja tuote saattaa tulla reilusti arvioimaasi kalliimmaksi. Ensin kannattaa siis tarkistaa, onko saatavilla paketteja, jotka tulevat halvemmaksi kuin tuotteet erikseen ostettuina.

Mieti muita vaihtoehtoja

Kallis tuote saattaa vaikuttaa kampanjahintaisena todella houkuttelevalta – mutta tarvitsetko sitä oikeasti? Joskus halvempi tuote täyttää kaikki tarpeet yhtä lailla. Vai korvaisiko havittelemasi tuote jotain, joka itse asiassa toimii vielä aivan hyvin?