Näin puhdistat laitteesi

Kaikki laitteet likaantuvat ennemmin tai myöhemmin. Neuvomme, miten puhdistat ne helposti ja hellävaraisesti.

Kaikki esineet keräävät ajan myötä pölyä ja likaa. Etenkin päivittäin käytettävät laitteet, kuten kännykät ja näppäimistöt, keräävät bakteereita erityisen herkästi.

Jotta bakteerit ja virukset eivät pääse leviämään esteettä ja laitteet pysyvät uudennäköisinä pidempään, ne kannattaa puhdistaa säännöllisesti.

Siihen ei tarvita erikoisia puhdistusaineita. Tavalliset kotitaloustarvikkeet ja hetki aikaa riittävät. Tässä artikkelissa neuvomme, miten puhdistat kodin käytetyimmät laitteet.

Yleisiä vinkkejä teknisten laitteiden puhdistamiseen

 • Käytä vain valmistajien hyväksymiä, mietoja puhdistusaineita. Likaisten ja pölyisten pintojen puhdistus onnistuu erinomaisesti suopavedellä.
 • Vältä valkaisuaineita, ikkunanpesuaineita, kynsilakanpoistoaineita ja muita kemikaaleja. Näytöissä on usein erikoispinnoite, jota väärät puhdistusaineet voivat vahingoittaa.
 • Kostuta puhdistusliinaa tai pumpulipuikkoa vain hieman – älä koskaan käytä paljoa vettä. Puhdistusvälineestä ei saa valua vettä, eikä laitteiden puhdistukseen käytettävä osa saa tuntua märältä.
 • Tarkista laitteen mukana toimitetusta oppaasta tai valmistajan verkkosivuilta, miten laite tulee puhdistaa.

Hyödyllisiä tarvikkeita laitteiden puhdistukseen

 • Pumpulipuikot
 • Isopropanoli
 • Desinfiointiliina
 • Nukkaamaton liina / mikrokuituliina
 • Hammastikut
 • Mieto suopa
 • Pieni, pehmeä harja
 • Pumppupuhallin tai paineilmapullo kameroiden puhdistukseen
iStock.com / ViewApart

Matkapuhelimet ja tabletit

Matkapuhelimet ja tabletit ovat varsinaisia bakteeripesäkkeitä, ja niitä käytetään monta kertaa päivässä. Monet eivät puhdista puhelintaan säännöllisesti, vaikka se voi levittää esimerkiksi influenssaviruksia.

Puhelimen tai tabletin voi helposti puhdistaa itse, eikä siihen tarvita kuin mikrokuituliina ja desinfiointiliinoja. Kunhan olet varovainen etkä käytä muita kuin matkapuhelinvalmistajien suosittelemia kemikaaleja, laitteesi on pian entistä ehompi.

Älä koskaan käytä enempää nestettä kuin on välttämätöntä. Älä myöskään käytä valkaisuainetta tai muita kemikaaleja, sillä ne voivat vahingoittaa pintamateriaaleja. Sama koskee lisätarvikkeita, kuten nahkakoteloita, joiden väri voi kärsiä väärien puhdistusaineiden käytöstä. Vältä myös paineilman käyttöä.

Näin puhdistat matkapuhelimen ja tabletin

 1. Sammuta puhelin tai tabletti ja irrota mahdollinen kuori.
 2. Pyyhi laitteen ulkopuoli kuivalla ja puhtaalla mikrokuituliinalla.
 3. Puhdista ulkopuoli varoen desinfiointiliinalla.
 4. Anna laitteen kuivua muutaman minuutin ajan, ja pyyhi se uudelleen mikrokuituliinalla.
 5. Tee samat toimenpiteet kuorelle – muista käyttää uutta desinfiointiliinaa.
iStock.com / Deagreez

Kuulokkeet

Kuulokkeet likaantuvat nopeasti, ja ne täytyy vähintään pyyhkiä ajoittain kostealla liinalla. Tämä koskee etenkin korviin laitettavia in-ear-kuulokkeita, joihin voi tarttua korvavahaa.

Kuulokkeiden puhdistaminen ei ole sen vaikeampaa kuin muidenkaan teknisten laitteiden. Tarvitaan vain mikrokuituliina, isopropanolia ja pumpulipuikkoja. Ota huomioon, että eri valmistajien kuulokkeiden puhdistusohjeet vaihtelevat. Katso puhdistusohjeet käyttöoppaasta tai valmistajan verkkosivuilta.

Kuulokkeiden puhdistaminen on helppoa. Toimi näin:

 1. Varmista, ettei kuulokkeita ole yhdistetty mihinkään laitteeseen eikä niissä ole virtaa.
 2. Pyyhi pöly ja lika kuulokkeiden pinnalta mikrokuituliinalla.
 3. Jos kuulokkeissa on irrotettavat pehmusteet tai korvanapit, voit irrottaa ne varovasti ja puhdistaa niiden alle jäävät pinnat. Poista mahdollinen korvavaha pumpulipuikolla tai pumppupuhaltimella – älä käytä teräviä esineitä!
 4. Liuota hieman mietoa suopaa veteen ja kostuta nukkaamaton liina seoksessa (ei kuitenkaan niin märäksi, että siitä valuu vettä).
 5. Pyyhi kaikki pinnat kostealla liinalla. Kaiuttimien verkon tai mikrofonin puhdistukseen käytetään kuivaa pumpulipalloa kostean liinan sijaan.
 6. Anna kaikkien osien kuivua kunnolla ennen kuulokkeiden käyttöä.
iStock.com / Mykola Churpita

Tietokoneen näppäimistö

Tietokoneen näppäimistö kaipaa puhdistusta siinä missä kännykkä ja tablettikin. Näppäimistön likaisuutta ei ehkä huomaa yhtä helposti kuin mobiililaitteiden näytön, mutta siihen kertyy bakteereja aivan yhtä lailla kuin puhelimeenkin.

Näppäimistön puhdistaminen ei kuitenkaan ole yhtä vaaratonta kuin kännykän tai tabletin. Koska näppäinten alla on elektroniikkaa, puhdistuksessa täytyy olla erityisen varovainen. Oikeilla tarvikkeilla se kuitenkin onnistuu.

Muista:

 • Älä koskaan käytä suoraan näppäimistölle suihkutettavaa puhdistusainetta. Se saattaa valua elektroniikkaan ja hajottaa näppäimistön. Jos kyseessä on kannettavan tietokoneen näppäimistö, koko laite ei pahimmassa tapauksessa toimi enää.
 • Jos näppäinten alle on kertynyt paljon roskia ja pölyä, ne täytyy ehkä irrottaa näppäimistöstä. Tarkista kuitenkin ensin näppäimistön käyttöoppaasta, että näppäimet voidaan irrottaa!
 • Jos käytät puhdistukseen paineilmaa, ole erittäin varovainen. Pidä paineilmapullon suutin riittävän etäällä näppäimistöstä. Näin vältät pienet pisarat, joita voi kertyä elektroniikan pinnalle. Ole erityisen varovainen puhdistaessasi kannettavan tietokoneen näppäimistöä – tai älä käytä paineilmaa lainkaan.

Näin puhdistat kannettavan tietokoneen näppäimistön

 1. Sammuta tietokone ja käännä se ylösalaisin. Ravistele sitä varovasti, jotta irtopöly ja -roskat tippuvat pois.
 2. Irrota näppäinten väliin jääneet roskat ja pöly pienellä harjalla. Jos pölynimurissasi on harjasuutin, voit imuroida roskat suoraan sillä.
 3. Kasta pumpulipuikon kärki isopropanoliin. Varmista, ettei puikko ole niin märkä, että siitä valuu nestettä. Pese näppäinten ylä- ja sivupinnat varovasti puikolla. Älä käytä liian vahvaa isopropanolia, jotta näppäimet eivät vahingoitu.
 4. Pyyhi näppäimistö mikrokuituliinalla. Varmista, että se on täysin kuiva, ennen kuin käynnistät tietokoneen uudelleen.

Näin puhdistat pöytäkoneen näppäimistön

 1. Irrota näppäimistö tietokoneesta ja käännä se ylösalaisin. Ravistele sitä varovasti, jotta irtopöly ja -roskat tippuvat pois.
 2. Irrota näppäinten väliin jääneet roskat ja pöly pienellä harjalla. Jos pölynimurissasi on harjasuutin, voit imuroida roskat suoraan sillä.
 3. Joidenkin mekaanisten näppäimistöjen mukana toimitetaan työkalut, joilla näppäimet voidaan irrottaa, jotta pääset käsiksi niiden alle. Jos näppäimet tuntuvat tahmeilta tai jäykiltä, katso käyttöoppaasta, miten pääset puhdistamaan niiden alta.
 4. Kasta pumpulipuikon kärki isopropanoliin. Varmista, ettei puikko ole niin märkä, että siitä valuu nestettä. Pese näppäinten ylä- ja sivupinnat varovasti puikolla. Älä käytä liian vahvaa isopropanolia, jotta näppäimet eivät vahingoitu.
 5. Pyyhi näppäimistö mikrokuituliinalla. Varmista, että se on täysin kuiva, ennen kuin käynnistät tietokoneen uudelleen.
iStock.com / Veresovich

Näin puhdistat tietokoneen hiiren

Näppäimistön lisäksi myös hiiri täytyy puhdistaa ajoittain. Molemmat puhdistetaan pitkälti samalla tavalla. Varmista, että käytettävissäsi on mikrokuituliina, pumpulipuikkoja, isopropanolia ja mahdollisesti hammastikkuja.

 1. Tarkista, että hiiri on irrotettu tietokoneesta eikä siinä ole virtaa. Jos kyseessä on AA- tai AAA-paristoilla toimiva langaton hiiri, irrota paristot tai akut.
 2. Pyyhi hiiren ulkopinnat mikrokuituliinalla. Kostuta sen jälkeen nukkaamaton liina vedellä tai miedolla suopaliuoksella ja pyyhi koko pinta varovasti. Kostuta liinaa vain hieman – siitä ei saa valua vettä.
 3. Kostuta pumpulipuikon pää isopropanolilla. Puhdista hiiren pohjassa oleva anturi varovasti. Pyyhkäise anturin päältä kevyesti – älä paina.
 4. Kostuta toinen pumpulipuikko isopropanolilla ja pyyhi sillä varovasti hiiren rulla sekä muut paikat, joihin kertyy kuolleita ihosoluja ja likaa. Tällaisia ovat esimerkiksi painikkeiden reunat.
 5. Anna hiiren kuivua kunnolla. Ennen käyttöä voit pyyhkiä sen vielä kerran mikrokuituliinalla.
 6. Älä unohda hiirimattoa! Hiirimattoihin tarttuu helposti kuolleita ihosoluja kädestä. Pyyhi matto siis kunnolla kostealla liinalla. Nyt sekä hiiri että hiirimatto ovat taas puhtoisia.
Adobe Stock © Rawpixel.com

Kameran ja objektiivin puhdistaminen

Kuvauskaluston puhdistaminen on tarpeen ennemmin tai myöhemmin. Oikeilla välineillä se onnistuu parissa minuutissa.

Hyviä lisätarvikkeita kameran puhdistamiseen: pumppupuhallin, mikrokuituliina, linssinpuhdistusaine, puhdistussivellin, puhdistuskynä

Puhdista kamerasi puhtaassa ja pölyttömässä tilassa, jotta sen sisään ei pääse lisää roskia, kun irrotat objektiivin.

Useimmat kameran osat eivät ole erityisen herkkiä. Ole kuitenkin varovainen objektiivin linssejä puhdistaessasi, sillä pienetkin hiukkaset voivat naarmuttaa lasia. Vaikka pienet naarmut eivät yleensä vaikuta kuvanlaatuun, ne ovat silti ärsyttäviä ja tarpeettomia.

Kameran herkin osa on kenno. Jos sinulla on järjestelmäkamera, kennolle pääsee ennen pitkää pölyä. Se saattaa näkyä, jos aukoksi valitaan f/8 tai sitä pienempi. Kun pöly alkaa näkyä, kenno täytyy puhdistaa.

Naarmuuntunut kenno voi tulla hyvin kalliiksi, joten käytä sen puhdistukseen vain erityisvälineitä. Jos sinua epäilyttää puhdistaminen vähääkään, ota yhteyttä asiantuntijaan. Kennon puhdistus maksaa joitakin kymppejä.

 1. Poista pöly ja roskat pumppupuhaltimella.
 2. Poista jäljelle jääneet hiukkaset puhdistussiveltimellä.
 3. Poista hiukkaset objektiivin linssistä puhdistuskynällä.
 4. Sormenjälkien ym. puhdistamiseen saatat tarvita linssinpuhdistusainetta tms.
 5. Käytä kuivaamiseen mikrokuituliinaa.

Älä missään tapauksessa puhalla objektiivin etulinssiin, jotta se huurtuu ja voit kuivata sen mikrokuituliinalla. Tällöin lasin pintaan syntyy pieniä vesipisaroita, joiden pois saaminen on hankalaa.