22.05.2017


Tänä kesänä grillillä myös savustetaan!

Ruuan savustaminen ei ole uusi tapa valmistaa ruokaa. Ihmiset ovat tehneet sitä jo tuhansia vuosia. Savustuspönttö löytyy monelta mökiltä, mutta viime aikoina myös grillejä on alettu valjastaa savustuspuuhiin.

Grillatessa kevyttä savun makua saa ripottelemalla savustuslastuja suoraan grillivastuksille tai hiilille. Tuhdimmassa savustamisessa lastut kannattaa kostuttaa ja laittaa peltirasiaan. Moniin grilleihin mahtuu päälle myös kokonainen savustuslaatikko.

Valitsitpa minkä menetelmän hyvänsä, tarvitset toimeen grillin. Varsinaisten savustuspönttöjen lisäksi hyvin toimivat myös tavalliset hiili- tai kaasugrillit sekä savustamiseen tarkoitetut grillit.

  • Pallogrilli. Tavallinen pallogrilli toimii hyvin ruuan savustamiseen. Jos sinulta löytyy sellainen pihaltasi, sen avulla on helppoa päästä alkuun. 
  • Kaasugrilli toimii myös hyvin ruuan savustamiseen. Kaasugrillin lämpötilaa on helpompi säädellä verrattuna hiiligrilliin. Kaasugrillit ovat tosin usein kalliimpia kuin hiiligrillit, joten kyse oikeastaan on siitä, kumpi on hinnaltaan parempi vaihtoehto. 
  • Savustusgrillit. Niille, jotka ovat erityisen kiinnostuneita aiheesta, löytyy grillejä, jotka sopivat erittäin hyvin savustamiseen. Nämä grillit säilyttävät tasaisen lämpötilan useita tunteja, jonka ansiosta grillimestari pääsee helpolla. Tästä kategoriasta löytyy ammattilaisgrillejä kuten ‘Big Green Egg’ ja ‘Kamado Joe Classic’. Savustusgrillit maksavat helposti yli tuhat euroa. 
Hintaoppaassa pystyt suodattamaan hiili- ja kaasugrillit sekä grillit, jotka on tarkoitettu nimenomaan savustamiseen. Voit myös suodattaa hinnan ja löytää vaikkapa kaikki alle 300 euron grillit tai kalliimmat yli tuhannen euron mallit.

Savustamisessa mielenkiintoisinta on se, että ruuan maku vaihtelee sen mukaan, mitä puuta savustukseen käytetään. Kokeile siis rohkeasti erilaisia puulastuja, jotta löydät sinulle sopivimmat maut!

Hintaoppaan grillivertailu löytyy täältä.Liisa Matinvesi