10.08.2017


Kannettavat tietokoneet kouluun

Kannettavan tietokoneen avulla koulutöiden tekeminen helpottuu huomattavasti. Voit ottaa tietokoneen mukaasi minne tahansa ja opiskella siellä, missä itse haluat. Ja jos tarvitset erillisen (lisä)näytön, voi sellaisen aina ostaa. Tarjolla on tietokoneita useissa eri hintaluokissa – muutamista sadoista euroista ylöspäin.

Useimmat tietokoneet sopivat normaaliin opiskeluun vallan mainiosti, jos aikeissasi ei ole lisäksi käyttää konetta esimerkiksi tietokonepelien pelaamiseen tai muuhun erikoisohjelmia vaativaan työhön. Jopa kaikkein halvimmat mallit voivat hyvin soveltua sekä kouluun että konttorille. Haluamme kuitenkin tarjota sinulle muutamia käytännön vinkkejä, ennen kuin teet ostopäätöksesi. Listaamme tässä viisi asiaa, jotka sinun tulisi ottaa huomioon kannettavaa tietokonetta valitessasi.


Käyttöjärjestelmä

Tavallisimmat käyttöjärjestelmät ovat Windows sekä macOS. Windows-käyttöjärjestelmää käyttäviä tietokoneita on tarjolla useilta eri valmistajilta, kun taas macOS-käyttöjärjestelmä löytyy ainoastaan Applen valmistamista tietokoneista. Käyttöjärjestelmät eroavat toisistaan niin ulkonäkönsä kuin toimintojensakin osalta, eivätkä kaikki ohjelmat välttämättä toimi molemmissa järjestelmissä. Muista tarkistaa ennen tietokoneen ostoa, onko sinulla tarvetta tietyille ohjelmille/ohjelmistoille, jotka vaativat tietyn käyttöjärjestelmän.

Kolmas vaihtoehto, josta on tullut kahden edellä mainitun käyttöjärjestelmän haastaja, erityisesti kouluissa, on ChromeOS. Se on Googlen kehittämä käyttöjärjestelmä, joka nopealla silmäyksellä näyttää aivan verkkoselaimelta. ChromeOS-käyttöjärjestelmää käyttäviä kannettavia tietokoneita kutsutaan nimellä Chromebooks ja näillä tietokoneilla on usein rajoitettu suorituskyky, mutta toisaalta myös halvempi hintalappu. ChromeOS on hyvä vaihtoehto sinulle, joka käytät usein Googlen palveluita, kuten Gmailia ja Drivea.

Kolme tietokonetta Windows-, macOS- ja ChromeOS-käyttöjärjestelmillä.


Koko ja paino

Jos kannat tietokonetta mukanasi kouluun joka päivä, on ehkä käytännöllistä valita ohut ja kevyt malli – mielellään alle 1,2 kilon painoinen kone, sillä tämä tuntuu olevan jonkin sortin raja pienemmille kannettaville tietokoneille. Jos haluat suuremman mallin vähintään 15 tuuman näytöllä, kannattaa varautua siihen, että useimmat mallit painavat tällöin huomattavasti enemmän.

Pidä mielessä, että edullisemmat kannettavat tietokoneet painavat usein enemmän kuin hieman kalliimmat mallit. Poikkeuksena tästä säännöstä ovat ehkä Chromebooks-tietokoneet, jotka ovat verrattain edullisia ja kuitenkin kevyitä. Kannattaa lisäksi olla tarkkana tietokonetta valitessa, että valitset tietokoneen, joka sopii ja mahtuu laukkuusi tai että ostat uudelle tietokoneelle sopivan uuden laukun. Usein, jos tietokone on sentinkin liian suuri suuntaan tai toiseen, ei se enää mahdu laukkuun.Akunkesto

Suurempi akku pidemmällä akunkestolla luonnollisesti vähentää verkkovirran jatkuvaa tarvetta. Hyvänä rajana voidaan pitää vähintään kahdeksan tunnin akunkestoa. Jos olet usein reissussa, saattaa akunkesto olla yksi ratkaisevista tekijöistä tietokonetta valittaessa, sillä pidempi akunkesto tekee elämästä hieman stressittömämpää.

Pidä mielessä, että akunkesto määräytyy sen mukaan, mihin tietokonetta käytetään. Jos pelaat runsaasti tietokonepelejä, akku tyhjenee nopeammin kuin vain netissä surffaillessa. Älä myöskään luota sokeasti valmistajien ilmoittamiin akunkestoihin ja tietoihin akusta, vaan muista tutustua arvosteluihin, joissa tietokoneiden akkuja testataan arki-/työkäytössä – näin saat todellisen kuvan siitä, kuinka pitkään tietokoneen akku oikeasti kestää.Suorituskyky

Mitä parempi tietokoneen suorituskyky on, sitä nopeammin eri ohjelmat aukeavat. Tehokkaat komponentit auttavat sinua pelaamaan erilaisia pelejä, pyörittämään videoita korkealla resoluutiolla ja tekevät tietokoneesta kokonaisuudessaan nopeamman ja mukavamman käyttää. Nopealla tietokoneella työskentely on helpompaa ja riittävä nopeus vähentää turhautumisen riskiä.

Uudemmat tietokonekomponentit tarkoittavat paitsi korkeampaa suorituskykyä ja alentunutta virrankulutusta myös kalliimpaa hintalappua. Tutustu malleihin, joissa on vähintään 8 gigatavua RAM-muistia ja SSD-kovalevy – nämä tarjoavat sinulle hyvän pohjan, oli tietokoneen käyttötarkoituksesi mikä tahansa.Näppäimistö

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä haluamme vinkata näppäimistöstä. Usein on helppoa vain keskittyä näyttöön, sen kokoon ja tietokoneen suorituskykyyn, mutta tietokoneen näppäimistö on vähintään yhtä tärkeä asia edellä mainittujen rinnalla, sillä hyvä näppäimistö tekee työnteosta helpompaa ja parempaa. Eri näppäimistöjä kannattaa käydä testaamassa fyysisessä kaupassa, ennen ostopäätöksen tekemistä, jotta saat tuntuman siitä, mikä/millainen näppäimistö sopii parhaiten juuri sinulle.

Kannattaa myös tarkistaa, onko näppäimistö taustavalaistu vai ei. Taustavalaistus auttaa sinua näkemään mitä näppäimiä painelet, kun huoneessa tai tilassa on huonosti valoa. Jos teet runsaasti töitä numeroiden kanssa, kannattaa pohtia erillisen, täysikokoisen näppäimistön hankkimista, kenties jopa erillisen numero-osan kera.

Daniel Haaf


Foto: iStock.com / Jacob Ammentorp Lund