28.08.2017


Näin valitset juuri sinulle sopivan opiskeluläppärin

Kannettava tietokone on yleensä opiskelijan tärkein työkalu. Valikoima on kuitenkin hyvin laaja, ja ominaisuuksien kirjoon on helppo eksyä. Ostopäätöstä helpottamaan listasimme viisi asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon läppäriä valitessa.

Käyttöjärjestelmä 
Tavallisimmat käyttöjärjestelmät ovat Windows sekä macOS. Windows-käyttöjärjestelmää käyttäviä tietokoneita on tarjolla useilta eri valmistajilta, kun taas macOS-käyttöjärjestelmä löytyy ainoastaan Applen valmistamista tietokoneista. Käyttöjärjestelmät eroavat toisistaan niin ulkonäkönsä kuin toimintojensakin osalta, eivätkä kaikki ohjelmat välttämättä toimi molemmissa järjestelmissä. Muista tarkistaa ennen tietokoneen ostoa, onko sinulla tarvetta tietyn käyttöjärjestelmän vaativille ohjelmille. 

Kolmas vaihtoehto on Googlen kehittämä ChromeOS-käyttöjärjestelmä, joka nopealla silmäyksellä näyttää aivan verkkoselaimelta. ChromeOS-käyttöjärjestelmää käyttäviä kannettavia tietokoneita kutsutaan nimellä Chromebooks ja näillä tietokoneilla on usein rajoitettu suorituskyky, mutta toisaalta myös halvempi hintalappu. ChromeOS on hyvä vaihtoehto, jos käytät usein Googlen palveluita, kuten Gmailia ja Drivea. 

Kolme tietokonetta Windows-, macOS- ja ChromeOS-käyttöjärjestelmillä. 

Koko ja paino
Jos kannat tietokonetta mukanasi kouluun joka päivä, on ehkä käytännöllistä valita ohut ja kevyt malli. Tällöin pienemmät, alle 1,2 kiloa painavat kannettavat ovat oiva valinta. Mikäli haluat suuremman koneen vähintään 15 tuuman näytöllä, kannattaa varautua siihen, että tällöin useimmat mallit painavat huomattavasti enemmän. 

Pidä mielessä, että edullisemmat kannettavat tietokoneet painavat usein enemmän kuin hieman kalliimmat mallit. Poikkeuksena tästä säännöstä ovat Chromebooks-tietokoneet, jotka ovat verrattain edullisia ja kuitenkin kevyitä. Kannattaa lisäksi olla tarkkana tietokonetta valitessa, että se varmasti mahtuu laukkuusi. 

Lisäksi tulevan ylioppilaan on hyvä huomioida, että vaiheittain yleistyvään sähköiseen ylioppilaskokeeseen ei voi ottaa mukaan mitä tahansa kannettavaa: esimerkiksi näytön tulee olla alle 18 tuumaa. Ylioppilaskokeen päätelaitteen vaatimukset päivittyvät säännöllisesti ja löytyvät täältä. 


Akunkesto 
Suurempi akku pidemmällä akunkestolla luonnollisesti vähentää verkkovirran jatkuvaa tarvetta. Suositeltavana rajana voidaan pitää vähintään kahdeksan tunnin akunkestoa. Jos olet usein liikkeellä, saattaa akunkesto olla yksi ratkaisevista tekijöistä tietokonetta valittaessa, sillä pidempi käyttöaika tekee arjesta stressittömämpää. 

Muistathan, että akunkesto määräytyy pitkälti sen mukaan, mihin tietokonetta käytetään. Jos pelaat runsaasti tietokonepelejä, akku tyhjenee nopeammin kuin vain netissä surffaillessa. Älä myöskään luota sokeasti valmistajien ilmoittamiin akunkestoihin ja tietoihin akusta, vaan tutustu arvosteluihin, joissa tietokoneiden akkuja testataan arki- ja työkäytössä – näin saat todellisen kuvan siitä, kuinka pitkään tietokoneen akku oikeasti kestää. 

 
Suorituskyky 
Mitä parempi tietokoneen suorituskyky on, sitä nopeammin eri ohjelmat toimivat. Tehokkaat komponentit auttavat sinua pelaamaan erilaisia pelejä, pyörittämään videoita korkealla resoluutiolla ja tekevät tietokoneesta kokonaisuudessaan nopeamman ja mukavamman käyttää. Nopealla tietokoneella työskentely on helpompaa ja riittävä nopeus vähentää turhautumisen riskiä. 

Uudemmat tietokonekomponentit tarkoittavat paitsi korkeampaa suorituskykyä ja alentunutta virrankulutusta myös kalliimpaa hintalappua. Tutustu malleihin, joissa on vähintään 8 gigatavua RAM-muistia ja SSD-kovalevy – nämä tarjoavat sinulle hyvän pohjan, oli tietokoneen käyttötarkoituksesi mikä tahansa. 


Näppäimistö 
Näytön, akunkeston ja tietokoneen suorituskyvyn lisäksi kannattaa verrata myös näppäimistöjä keskenään, sillä hyvä näppäimistö tekee työnteosta helpompaa ja parempaa. Ennen ostopäätöksen tekemistä eri näppäimistöjä kannattaa käydä kaupassa testaamassa, jotta saat tuntuman siitä, millainen näppäimistö sopii parhaiten juuri sinulle. 

Älä unohda tarkistaa, onko näppäimistö taustavalaistu vai ei. Taustavalaistus auttaa sinua näkemään mitä näppäimiä painelet, kun huoneessa on huonosti valoa. Jos teet runsaasti töitä numeroiden kanssa, kannattaa pohtia erillisen, numero-osalla varustetun näppäimistön hankkimista. 
Author: Liisa Matinvesi