31.08.2017


Lyhyt kamerakatsaus – näin valitset sopivan!

Markkinoilla on tuhansia erilaisia kameroita. Ne eroavat toisistaan niin ulkonäöllisesti kuin tekniikaltaankin – joissain kameroissa on kiinteä objektiivi, kun toisissa taas objektiivin voi vaihtaa tarpeen mukaan. Tässä lyhyt katsaus eri kameratyyppeihin avuksi valintaan!

Järjestelmäkamerat ovat suurimpia ja kömpelöimpiä markkinoilla olevia kameroita. Niissä on suuri runko, optinen etsin sekä mahdollisuus objektiivin vaihtamiseen. Näissä kameroissa on usein pitkä akunkesto ja monesti peili sensorin edessä. Järjestelmäkamera on erinomainen valinta valokuvaukseen, mutta vain muutamat mallit tarjoavat hyvien kuvaominaisuuksien lisäksi hyviä video-ominaisuuksia – ja tällainen kombo on usein varsin hintava.

Myös peilittömät järjestelmäkamerat ovat viime vuosina saaneet vahvan jalansijan markkinoilla. Ne ovat pieniä järjestelmäkameroita, joista, kuten nimikin jo kertoo, puuttuu järjestelmäkameroista usein löytyvä peili. Akunkesto on usein huomattavasti heikompi kuin suuremmissa, peilillisissä malleissa, mutta videon laatu taas monesti parempi, ja myös objektiivin vaihto onnistuu.

Kompaktikamera on pienempi vaihtoehto järjestelmäkameralle. Kompaktikameroissa on usein pienempi sensori, aina kiinteä objektiivi, jota ei voi irrottaa tai vaihtaa, sekä suuri näyttö takapuolella. Näistä kameroista puuttuu lisäksi monesti etsin ja niiden akunkesto on heikompi. Positiivisena ominaisuutena niissä on laajempi tuki 4K-videokuvaukselle sekä pieni, kätevämpi koko, joka tekee niistä helpommin mukana kulkevia.

Jos kuvaat runsaasti videoita, etkä tarvitse kameraa valokuvien ottamiseen, voi videokameran valinta täydentävänä vaihtoehtona kannattaa. Nämä kamerat on kehitetty erityisesti videokuvaukseen ja niistä löytyy usein sisäänrakennettu kuvanvakain sekä luonnollisesti tavallisia kameroita pidempi zoomi. Videokamerat ovat viime vuosina tosin saaneet uuden, varteenotettavan haastajan – nimittäin matkapuhelimen.

Matkapuhelimet ovat kehittyneet huimasti viime vuosien aikana myös kuvausominaisuuksiensa osalta, ja monista malleista löytyykin tänä päivänä mahdollisuus 4K-videoiden kuvaamiseen. Tarjolla on lisäksi monia erilaisia sovelluksia videoiden editointia ja sosiaaliseen mediaan jakamista varten. Matkapuhelinten kameroiden toimintasäde on kuitenkin kiinteän optiikan vuoksi rajoitettu. Jos et halua kantaa mukanasi runsaasti kameroita ja tarvikkeita, riittää matkapuhelin monesti hyvin arkipäivän kuvien ja videoiden ottamiseen. Matkapuhelinten osuus valo- ja videokuvauksessa tullee kasvamaan tulevaisuudessa, kun markkinoille saapuu entistäkin paremmin erilaisia sääolosuhteita, kuten vesisadetta, kylmyyttä ja lunta, kestäviä malleja.

Matkapuhelimet eivät kuitenkaan ole iskunkestäviä eikä niitä voi upottaa useamman metrin syvyyteen. Jos tällaisille ominaisuuksille on tarvetta, kannattaa tarkistaa, millaisia actionkameroita markkinoilta löytyy. Nämä ovat kameroita, jotka kestävät iskuja ja kolhuja ja joiden kanssa voi usein sukeltaa 20 metrin syvyyteen ja sopivan suojakuoren kanssa jopa syvemmällekin. Actionkamerat on valmistettu äärimmäiset olosuhteet mielessä pitäen ja niihin on saatavilla monia erilaisia lisävarusteita ja tarvikkeita, jotka pitävät huolen siitä, että kaikki seikkailut ja tapahtumat varmasti tallentuvat muistikortille tai sisäiseen muistiin.

Jos olet hankkimassa vaihdettavalla objektiivilla varustettua kameraa, kannattaa todella panostaa laatuoptiikkaan. Hyvä objektiivi voi oikeanlaisella huolenpidolla ja varovaisella, huolellisella käytöllä kestää vuosikymmeniä ja sitä voi lisäksi käyttää myös tulevissa kameroissa, kun on aika vaihtaa kameramallia.Daniel Haaf


iStock.com / fmincio