Näin onnistut ikkunanpesussa – Asiantuntija paljastaa kirkkaiden lasien salat

Ikkunanpesu kuuluu niihin kotitöihin, joka jakaa mielipiteet. Osa pesee ikkunoita mielellään useamman kerran vuodessa, osa ei välttämättä innostu hommasta alkuunkaan.

– Yleisesti ottaen ikkunanpesua pidetään työläänä hommana. Ikkunoita voi olla paljon ja lopputulos ei aina tyydytä, jos lasiin jää raitoja, Marttaliiton kotitalousasiantuntija Elli Pölhö sanoo.

Ikkunanpesua voi helpottaa paitsi oikeilla työvälineillä myös oikeaoppisella ikkunanpesutekniikalla. Helpoimmillaan pesu onnistuu perinteisellä ämpärillä, vedellä, käsitiskiaineella, siivousliinalla ja lastalla.

– Ikkunoidenpesusta voi saada mukavamman kokemuksen esimerkiksi pesemällä ikkunat yhdessä ystävän kanssa. Kaikkia ikkunoita ei tarvitse pestä kerralla, vaan pesu-urakkaa voi keventää jakamalla sen useammalle päivälle. Ikkunoidenpesun voi myös ostaa palveluna, Pölhö kertoo.

Millainen on oikea sää ikkunanpesuun?

Ikkunanpesuun paras sää on puolipilvinen, riittävän lämmin mutta ei liian kuuma. Jos aurinko paistaa suoraan ikkunaan, lämpö voi kuivattaa ikkunan kesken pesun.

– Jos sää on liian kylmä, vesi voi jäätyä ikkunan pintaan ja samalla lämpöä häviää harakoille, Pölhö muistuttaa.

Hän kannustaa pesemään ikkunat keväisenä leutona ja tuulettomana päivänä.

Laadukkaan lopputuloksen kannalta on tärkeää, että pesijä ehtii kuivata ikkunan ennen kuin vesi haihtuu lasin pinnalta.

Mikrokuituliina on varma valinta ikkunanpesussa

Siivousliinaksi käy Marttaliiton kokemusten mukaan parhaiten mikrokuituliina. Markkinoilla on myös nimenomaan ikkunalaseille tarkoitettuja liinoja, joissa pintarakenne saattaa erota hieman perinteisestä mikrokuituliinasta.

Pesuveden määrä kannattaa pitää kohtuullisena, ettei lattia kastu liikaa. Elli Pölhö neuvoo laittamaan tarvittaessa pyyhkeen ikkunan alle suojaamaan lattiaa.

– Jos ikkunanpesuvettä valuu seinää pitkin, se kannattaa pyyhkiä mahdollisimman pian. Esimerkiksi tapetti ei välttämättä pidä kosteudesta, hän muistuttaa.

Pesuaineeksi käy tavallinen käsiastianpesuaine, jota voi ryydittää etikalla. Sopiva suhde on pari litraa pesuvettä ja kolme ruokalusikallista etikkaa. Etikka kirkastaa ikkunat.

Vaihtoehtona ikkunanpesuri

Ikkunanpesuun on tarjolla myös teknisiä apuvälineitä. Ne voivat tehdä ikkunanpesusta kiinnostavamman kotityön niille, jotka eivät innostu perinteisistä keinoista. Ikkunanpesimissä pesuneste ja lasta ovat samassa laitteessa. Pölhö kehottaa tutustumaan laitteiden käyttöohjeisiin.

–  Ennen laitteen hankkimista on hyvä miettiä sen tarpeellisuutta ja tulevaa käyttöä. Aivan samoin kuin perinteiset välineet, myös laite vaatii harjoittelua. Ikkunanpesimellä joutuu aluksi keskittymään tarkemmin siihen, miten kosteaksi lasi kostutetaan.

Vertaile erilaisia ikkunanpesimiä Hintaoppaan avulla.

Laitteiden kanssa on käytettävä usein valmistajan omaa pesuainetta. Pölhö kehottaa käyttämään laitteen käyttöohjeessa mainittuja aineita.

Ikkunanpesimen käytössä kannattaa huomioida akun varaus. Jos ikkunoita on paljon, akun virta ei välttämättä riitä kaikkiin.

Vertaa alle 50 euron hintaisia ikkunanpesimiä.

Näin peset likaisen ikkunalasin

Ikkunat voivat olla erityisen likaisia kaupunkien keskustoissa tai vilkkaasti liikennöidyn tien läheisyydessä. Tällöin ikkunan saattaa joutua pesemään useampaan kertaan.

– Ikkunoiden pesu kannattaa aina aloittaa ulommaisesta ikkunasta. Jos pinta on erityisen likainen, se pestään useampaan kertaan ennen kuivaamista. On myös tärkeää vaihtaa pesuvesi heti, kun se alkaa näyttää likaiselta, Pölhö opastaa.

Vinkit lastan käyttöön

Ikkunanpesussa lastalla on tärkeä merkitys. Laadukas lasta poistaa veden tehokkaasti lasin pinnalta jättämättä raitoja. Siivousliina on pienikokoinen ja siksi koko ikkunan kuivaaminen sillä voi olla hankalaa. Pyyhe sen sijaan ei ime kosteutta tasaisesti ikkunan pinnalta.

– Lastan täytyy olla ehjä. Sitä ei saa painaa liian kovaa ikkunan pintaa vasten, Pölhö neuvoo.

Lastalla vedetään yhdensuuntaisesti siten, että liike suuntautuu aina vain vaaka- tai pystysuuntaan, ei molempiin vuorotellen. Lastan kumiosa kuivataan jokaisen vedon jälkeen esimerkiksi pienellä pyyhkeellä. Kun koko lasi on kuivattu lastalla, ikkunan reunat pyyhitään vielä säämiskällä tai ikkunaliinalla.

– Myös tavallinen suodatinpussi toimii tähän tarkoitukseen hyvin, koska sen voi pujottaa käteen ja se imee hyvin kosteutta, Pölhö vinkkaa.

Lopuksi lasin voi halutessaan kiillottaa esimerkiksi sanomalehdellä. Vanhassa konstissa on kuitenkin yksi huomioitava seikka.

– Sanomalehdestä voi irrota mustetta, joka voi sotkea ikkunan karmit, Pölhö huomauttaa.

Näin onnistut eri kokoisten ikkunoiden pesussa

Pieniruutuiset ikkunat voivat olla haastavia, jos lasta on liian isokokoinen niiden kuivaamiseen. Tällöin kuivaamiseen voi olla kätevämpää käyttää ikkuna- tai siivousliinoja.

Korkeiden ikkunoiden pesu vaatii pitkävartisen tai jatkovarrellisen pesimen. Marttaliitto ei suosittele kiipeämistä jakkaroille, koska silloin tapaturmariski kasvaa merkittävästi.

– Jatkovarsia myydään useamman metrin pituisina. Markkinoilla on myös pesimiä, joiden varsi ja lastaosa kääntyvät. Ne helpottavat pesua, koska ikkunan pintaan on saatava riittävästi painetta.

Suosituimman ikkunanpesimen hinta juuri nyt