Pelaa kuin e-urheilun ammattilainen

Oikeilla pelivälineillä on merkitystä

Teksti:
Carl Lindholm ja Daniel Haaf

Oletko hankkimassa uusia lisävarusteita pelitietokoneeseesi? Jotta oikeiden varusteiden valinta olisi helpompaa, selvitimme, mitä tuotteita 60 maailman parasta e-urheilun ammattilaista käyttävät.

Alta näet, millä välineillä jotkin maailman parhaista e-urheilun ammattilaisista pelaavat Valorant- ja Counter-Strike: Global Offensive ‑pelejä. Lista on peräisin Liquipedia-sivustolta ja hinnat Hintaoppaasta.

Pelitarvikkeiden hinnat voivat nopeasti nousta useisiin satoihin euroihin, ja e-urheilun ammattilaisten käyttämät tuotteet ovat toki hintavammasta päästä. Ole silti huoleti – edullisemmillakin vaihtoehdoilla pärjää kyllä mainiosti.

Niin toteaa ainakin e-urheilija Fredrik ”REZ” Sterner, joka pelaa Ninjas in Pyjamas joukkueessa: 

– Hyvät tuotteet ovat e-urheilun ammattilaiselle tärkeitä, mutta uran alussa tai harrastelijana ei ole välttämätöntä käyttää huimia summia. Pelkän hinnan sijaan minä keskittyisin uusia varusteita tarvitessani tuotteiden teknisiin tietoihin ja siihen, miltä tuotteet tuntuvat, hän sanoo.

Huomioitavaa pelivarusteiden valinnassa

  • Pelivarusteiden ei tarvitse olla kalliita ollakseen hyviä. Neljän kympin pelihiirestä voi olla aivan yhtä paljon iloa kuin 120 euroa maksavastakin. Lue arvioita ja arvosteluja ennen ostoa!
  • Jos ostat saman valmistajan tuotteita, tietokoneelle ei tarvitse asentaa yhtä paljon asennusohjelmia. Logitechilla, Razerilla ja SteelSeriesillä on ohjelmia, jotka toimivat useiden niiden tuotteiden kanssa.
  • Älä unohda yksityiskohtia. Näppäimistön USB-portit helpottavat lisätarvikkeiden liittämistä, ja pelihiiren irrotettava johto on helpompi vaihtaa tarvittaessa. Pienillä asioilla voi olla suuri merkitys.

Zowie by BenQ EC2. © BenQ

Pelihiiri

Tutkimustemme mukaan e-urheilun ammattilaisten käyttämien pelihiirten keskihinta on 76 euroa. Yleensä hiiret ovat langallisia, mutta Valorantia joka toinen pelaa langattomalla mallilla.

Suosituin langaton hiiri on Logitech G Pro Wireless, kun taas langallisista malleista suosituimmat ovat Zowie by BenQ EC2 ja Logitech G Pro. Pelihiireksi kannattaa valita malli, jossa on irrotettava johto. Silloin voit itse valita itsellesi kulloinkin sopivimman vaihtoehdon.

Täältä löydät kaikki Hintaoppaan pelihiiret.

Ammattilaisten keskuudessa suosituimmat hiiret:

SteelSeries QcK Heavy Large © SteelSeries

Hiirimatto

Ammattitason e-urheilijoiden hiirimatot maksavat keskimäärin 30 euroa. Ammattilaisten käyttämiä hiirimattoja ovat esimerkiksi Logitech G640, Zowie by BenQ G-SR ja SteelSeries QcK+. Hiirimaton koko riippuu pelaajan mieltymyksistä.

Kannattaa valita tavallista suurempi hiirimatto, jota voidaan käyttää näppäimistön alla. Se toimii pehmusteena, kun kädet ovat pöytää vasten, eikä hiiri vahingossakaan pääse maton ulkopuolelle.

Täältä löydät kaikki Hintaoppaan hiirimatot.

Ammattilaisten keskuudessa suosituimmat hiirimatot:

Logitech G Pro Gaming Keyboard Clicky © Logitech

Pelinäppäimistö

Jos olet hankkimassa näppäimistöä e-urheilua varten, valitse ehdottomasti mekaaninen malli. Kaikki tutkimuksemme ammattilaiset käyttävät nimittäin sellaista. Jos haluat pelata ammattilaisen lailla, näppäimistöstä voi maksaa 100–140 euroa – ammattilaisten käyttämät näppäimistöt maksavat keskimäärin noin 34 euroa.

Kaikki ammattilaiset käyttävät langallista näppäimistöä. Langattomien näppäimistöjen akkuja joutuu lataamaan huomattavasti useammin kuin langattomien pelihiirten. Lisäksi langaton näppäimistö kasvattaa kriittisellä hetkellä esiintyvien viiveiden riskiä. Jos siis olet ostamassa pelinäppäimistöä, suosittelemme suorituskyvyn varmistamiseksi langallista mallia.

Täältä löydät kaikki pelinäppäimistöt.

Ammattilaisten keskuudessa suosituimmat näppäimistöt:

HyperX Cloud II © HyperX

Pelikuulokkeet

Joukkueen muiden jäsenten kanssa kommunikointi on e-urheilussa valtavan tärkeää. Siihen tarvitaan hyvät mikrofonikuulokkeet. Jos haluat kuulokkeet, jotka ovat samaa tasoa kuin ammattilaisten käyttämät, joudut maksamaan niistä keskimäärin 102 euroa. Suosituin malli on HyperX Cloud II. Pelikuulokkeiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat mukavuus ja mikrofonin laatu, ja lisäksi sinun täytyy miettiä, haluatko tilaääntä tukevat kuulokkeet.

Täältä löydät kaikki Hintaoppaan pelikuulokkeet.

Ammattilaisten keskuudessa suosituimmat kuulokkeet:

Vinkkejä pelikuulokkeiden valintaan

  • Sisäänrakennetulla mikrofonilla varustetut kuulokkeet eivät ole välttämättömät. Jos haluat todella hyvän äänenlaadun, suosittelemme itse asiassa hifi-harrastajille suunnattuja kuulokkeita ja ulkoista mikrofonia. Esimerkiksi Fortnite-pelaaja Richard Tyler Blevins, joka tunnetaan paremmin Ninjana, käyttää Beyerdynamic DT 990 Pro ‑musiikkikuulokkeita.
  • Monissa pelikuulokkeissa on virtuaalisen tilaäänen tuki. Kun toiminto on käytössä, on helpompi erottaa, mistä suunnasta askeleet, ammuskelu ja muut äänet kuuluvat. Tilaäänikokemus vaihtelee huomattavasti valmistajasta ja mallista toiseen, joten ennen ostopäätöstä kannattaa kokeilla useita kuulokevaihtoehtoja.
Zowie by BenQ XL2546 © BenQ

Pelinäyttö

Itse tietokonetta lukuun ottamatta näyttö on hankinnoista kallein – ainakin, jos haluat yhtä hyvät laitteet kuin ammattilaisilla on. Tutkimuksen 68:sta e-urheilun ammattilaisesta 63:lla on näyttö, jonka virkistystaajuus on 244 Hz. Viiden muun ammattilaisen näytön virkistystaajuus on 144 Hz. Ehdottomasti suosituin malli on ZOWIE by BenQ XL2546. Suosituimpien pelinäyttöjen resoluutio on 1-920-x-1-080 pikseliä.

Muista, että uudempia ja graafisesti vaativia pelejä pelattaessa kuvan näyttämiseen 244 Hz:n taajuudella tarvitaan tehokas tietokone. Jos haluat käyttää näyttöä muuhunkin kuin pelaamiseen, kannattaa myös pitää mielessä, että resoluutiolla 1080p kuva ei ole yhtä miellyttävä kuin resoluutiolla 1440p tai 2160p.

Täältä löydät kaikki Hintaoppaan pelinäytöt.

Ammattilaisten keskuudessa suosituimmat näytöt:

Seuraa e-urheilua Hintaoppaan kanssa

Jos haluat nähdä ammattilaisten pelaavan Counter-Strike: Global Offensivea tai PlayerUnknown’s Battlegroundsia, sinun kannattaa seurata Fragleagueta. Me Hintaoppaalla olemme kovia e-urheilun ystäviä ja sponsoroimme sen turnauksia. Lisätietoja turnauksista ja lähetysajoista saat Fragleaguen kotisivuilta.

Tietoa selvityksestä

Hintaopas keräsi tietoja siitä, mitä laitteita 68 maailman parasta e-urheilun ammattilaista käyttävät. 56 heistä oli Counter-Strike: Global Offensive ‑pelaajia ja 12 Valorant-pelaajia. Pelaajien edustamia joukkueita olivat muun muassa Astralis, Ence, Team Liquid, Fnatic, Dignitas, FaZe Clan, GODSENT, Cloud9, Ninjas in Pyjamas, Team SoloMid ja Immortals.

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä. Carl Lindholmin saa kiinni osoitteesta [email protected] ja Daniel Haafin osoitteesta [email protected]