Seitsemän stressitöntä peliä rentoihin kesähetkiin

Meillä on seitsemän loistavaa vinkkiä peleistä, joiden parissa on mukava rentoutua tänä kesänä. Voit sukeltaa meren tummiin syvyyksiin, tutkia muinaisia raunioita ja vaeltaa kuumuutta hohkaavilla aavikoilla. Näitä pelejä voi pelata yhtä hyvin pari minuuttia kerrallaan kuin monta tuntia putkeen.

Pyrimme löytämään sopivia pelejä kaikille nykypäivän pelilaitteille: Xboxille, PlayStationille, tietokoneelle sekä Android- ja iOS-laitteille. Hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta useisiin kymppeihin.

Mikä on sinun tämän kesän suosikkipelisi? Jos mielessäsi on muita rentouttavia pelejä, kerro niistä toki meillekin.

Firewatch

Firewatchin pelaa läpi muutamassa tunnissa. Siinä pelaaja on palovartija vuoden 1989 Wyomingissa. Luvassa on kaunista luontoa, kiinnostavia keskusteluita ja kiehtovia kertomuksia, jotka ohjaavat pelaajaa läpi pelin. Firewatch on niin kutsuttu kävelysimulaattori, jossa kuljetaan paikasta toiseen jalkaisin.

Jännittävästä traileristaan huolimatta Firewatch ei ole erityisen vauhdikas peli. Navigoinnissa käytetään karttaa, jonka sisältö täydentyy pelin edetessä. Oikeaan suuntaan ei ohjata nuolilla, vaan pelaaja tekee tulkintoja ja valitsee tiensä itse. Siellä täällä on kasettinauhoja, joilla kerrotaan pelistä.

Kun kertomuksen on käynyt läpi, voi vielä vapaasti tutkia pelin sankkoja metsiä, luolapolkuja ja kallioita huikeine näkymineen.

Täältä voit ostaa Firewatch-pelin

Stardew Valley

Stardew Valley on maatilasimulaattori, jossa on loputtomasti mahdollisuuksia. Pelin alussa pelaaja perii isoisänsä vanhan ja ränsistyneen maatilan, joka sijaitsee viehättävän Stardew Valleyn kaupungin kupeessa. Siitä lähtien hän voi päättää vapaasti mitä tekee tilallaan. Hän voi vaikkapa luoda oman vehreän paratiisinsa, jossa kasvaa paljon puita ja kasveja, hankkia lehmiä, sikoja, ankkoja ja muita eläimiä tai perustaa alueen ensimmäisen viinitilan.

Stardew Valley on juuri sellainen kuin pelaaja haluaa sen olevan. Pelissä voi olla tekemisissä kaupungin asukkaiden kanssa ja auttaa heitä niin pienissä kuin isoissakin asioissa – tai vaikka viettää koko päivän kalassa. Ottaa rauhallisesti tai muodostaa suhteita ja tutkia syviä luolia, joista voi löytyä arvokkaita mineraaleja.

Peliä voi pelata yksin tai yhdessä enintään kolmen muun pelaajan kanssa.

Täältä voit ostaa Stardew Valley ‑pelin

Abzû

Abzû on epätavallinen kokemus. Siinä uidaan meren syvyyksissä ja kohdataan satoja kalalajeja, kilpikonnia, mustekaloja, haita ja valaita. Pelissä ei koskaan tarvitse nousta haukkaamaan happea, kerätä resursseja tai keskeyttää tutkimusmatkaa muilla tavoin. Pelaaja voi uida vapaasti kaikkialla Abzûn värikkäässä maailmassa ja kokea elämän pinnan alla.

Abzûssa on kyse uuteen ympäristöön tutustumisesta ilman suuria vaaroja ja stressitekijöitä. Pelissä on ratkaistavana joukko arvoituksia, mutta ne eivät ole erityisen hankalia. Niiden tarkoitus on ennemminkin monipuolistaa kokemusta kuin tarjota haasteita. Pelin musiikin takana on sama säveltäjä kuin Journey-pelissä, josta kerrotaan jäljempänä.

Pelissä pääsee uimaan planeetan suurimpien eläinten kanssa, tutkimaan kadonneiden sivilisaatioiden raunioita ja nauttimaan pinnanalaisesta rauhasta.

Täältä voit ostaa Abzû-pelin

Journey

Journey-pelille ovat tunnusomaisia minimalistisuus ja ainutlaatuinen pelityyli. Pelin tavoite on yksinkertainen. Pelaaja matkaa antiikin maailmassa kohteenaan kaukainen vuori. Ajoneuvoja ei ole käytettävissä, vaan pelaajan täytyy kävellä, hypellä ja liitää päästäkseen määränpäähänsä.

Peliä voi pelata yksin tai kaksin. Muiden pelaajien kanssa kirjoittelu tai keskustelu ei kuitenkaan ole mahdollista. Sen sijaan pelissä viestitään visuaalisten signaalien avulla. Peliaika vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon pelimaailmaa haluaa tutkia. Pääkertomuksen voi halutessaan pelata läpi noin kahdessa tunnissa eli suurin piirtein puolessa siitä ajasta, joka Firewatchin läpi pelaamiseen kuluu.

Loppuun lainaamme GameSpotin Kevin VanOrdia, joka kirjoittaa arviossaan näin: ”Journey on sanaton laulu, jonka hurmaava ulkoasu ja vapaa liikkuminen herättävät aistit ja koskettavat sielua.”

Täältä voit ostaa Journey-pelin

RiME

RiME-pelin alussa pelaaja huuhtoutuu saarelle rankan myrskyn jälkeen. Hänen herätessään paikalla ei ole ketään muita. Näkyvissä on vain raunioita, luontoa ja saarelle asettuneita eläimiä.

Muita ihmisiä ei pelissä näy lainkaan. Tavoitteena on kulkea pelimaailmassa, ratkaista sen moninaisia arvoituksia ja päästä korkean tornin luo. Pelaaja matkaa aivan yksin lukuun ottamatta kettua, joka auttaa häntä ajoittain oikean tien löytämisessä.

RiME on lineaarinen, eikä sen suppeassa maailmassa ole tilaa suurille poikkeamille. Vaikka pelissä on mahdollista kuolla, kuoleminen ei vaikuta pelihahmoon eikä pelaaja kuollessaan menetä saavutuksiaan. Käyttöliittymä ei kerro, kuinka monta elämää on jäljellä, eikä kokemuspisteitä (XP) saa.

RiME-pelissä on ainoastaan pelaaja, jonka tavoitteena on päästä takaisin kotiin.

Täältä voit ostaa RiME-pelin

Outer Wilds

Outer Wilds ‑pelissä tutkitaan kaukaisia planeettoja ja paljastetaan niiden saloja. Tutkittavana on kaikkiaan viisi planeettaa, joista jokaisella on omat salaisuutensa ja tarinansa. Kaikki pienet löydökset liittyvät suurempaan arvoitukseen, joka on ratkaistava pelin aikana.

Planeettojen ulkonäkö muuttuu pelin myötä, joten niillä voi näyttää erilaiselta sen mukaan, vieraileeko pelaaja niillä tarinan alku- vai loppupuolella.

Pelaaja ei ole Outer Wilds ‑pelissä haavoittumaton. Ennemminkin päinvastoin – hän kuolee tasaisin väliajoin, ja tällöin kokemus alkaa aina alusta. Niillä, jotka ovat nähneet elokuvan Päiväni murmelina, on jo hyvä käsitys pelin luonteesta. Pelissä tutkitaan planeettoja, kerätään tietoa ja ratkaistaan varjojen kätkemiä mysteereitä. Outer Wilds ei ole aivan yhtä rentouttava kuin muut listan pelit, mutta se on hauska vaihtoehto niille, jotka pitävät visaisista arvoituksista ja avaruustutkimuksista.

Älä sekoita Outer Wilds ‑peliä Falloutia muistuttavaan The Outer Worldsiin.

Täältä voit ostaa Outer Wilds ‑pelin

Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons on saatavilla ainoastaan Switchille. Pelissä eletään utopistisella saarella sen muiden asukkaiden kanssa. Pelaaja pääsee rakentamaan oman idyllisen asumuksensa ja sisustamaan sen ja ympäristönsä oman makunsa mukaan. Hän voi olla tekemisissä saaren asukkaiden kanssa, vierailla muiden pelaajien saarilla ja luoda oman virtuaalimaailmansa mieltymystensä mukaan.

Tästä pelistä voi nauttia miten ja milloin haluaa. Koska Animal Crossing: New Horizons on saatavilla vain Switchille, omalle saarelle pääsee niin kotisohvalta, junasta kuin riippumatostakin.

Animal Crossing: New Horizons noudattaa vuorokausirytmiä ja vuodenaikoja, ja peli tietää jopa, onko pelaaja pohjoisella vai eteläisellä pallonpuoliskolla. Animal Crossing: New Horizons ‑pelissä ei ole vaaroja – tai ei ainakaan mitään kiukkuisia ampiaisia uhkaavampaa.

Täältä voit ostaa Animal Crossing: New Horizons ‑pelin