Tällainen on uusi iPhone SE

24.4. julkaistavan uuden iPhone SE:n suorituskyky on paljon parempi ja hinta alhaisempi kuin iPhone 8:n

Apple tuo vihdoin markkinoille uuden, toivotun iPhone SE:n. Uutta puhelinta ei pidä sekoittaa samannimiseen vuoden 2016 malliin – kyseessä on nimittäin iPhone 8:n seuraaja.

Alumiinikuorinen ja takalasilla varustettu iPhone SE muistuttaa muotoilultaan kovasti iPhone 8:aa. Etupuolella on 4,7 tuuman TrueTone-nestekidenäyttö, jonka resoluutio on sama kuin iPhone 8:ssakin.

Alareunassa on Touch ID -sormenjälkitunnistimella varustettu kotipainike ja yläreunassa yksi 7 megapikselin etukamera. Takana on yksi 12 megapikselin kamera ja salama. iPhone SE:ssä ei ole kasvojentunnistukseen tarvittavaa TrueDepth-kameraa.

Apple

Sama suoritin kuin iPhone 11:ssä

Muotoilun lisäksi Apple on pysytellyt tutussa ja turvallisessa myös sisuskalujen osalta. Puhelimessa on sama nopea Apple A13 Bionic -suoritin kuin iPhone 11:ssä. Tallennustilaa on 64 Gt, 128 Gt tai 256 Gt.

Aiempien Applen puhelinten tavoin iPhone SE -mallissa on Lightning-portti latausta ja tietokoneliitäntää varten. 18 watin pikalaturilla puhelimen akkuvarauksen saa 50 prosenttiin puolessa tunnissa. Lataukseen voidaan käyttää myös Qi-yhteensopivaa langatonta laturia.

iPhone SE:n suojaluokitus on IP67, joten se on tiettyyn pisteeseen saakka pölyn- ja vedenkestävä. Applen mukaan puhelin voidaan upottaa veteen enintään metrin syvyyteen puoleksi tunniksi.

Applen ilmoittamien tietojen mukaan puhelimen akku kestää pisimmillään 13 tuntia videoiden katselua tai 40 tuntia musiikin kuuntelua.

Täällä voit asettaa hintavahdin uudelle iPhone SE:lle

Apple

iPhone 7:n ja 8:n kuoret käyvät myös iPhone SE -malliin

Uuden iPhone SE:n mitat ovat samat kuin iPhone 7:n ja 8:n. Niinpä siinä voidaan käyttää samoja kuoria ja näytönsuojia kuin vanhemmissa malleissa. Jos sinulla siis on jo iPhone 7 tai 8, voit käyttää sen kuoria mainiosti myös iPhone SE:n kanssa. Kaiken lisäksi vanhempien puhelinten kuoria ja näytönsuojia saa usein huomattavasti halvemmalla kuin uusien mallien, joten voit säästää pitkän pennin.

Ei Apple U1 -piiriä

Uudessa iPhone SE -mallissa ei ole iPhone 11:n myötä julkaistua Apple U1 -piiriä, jota voidaan käyttää muiden U1-yhteensopivien laitteiden paikantamiseen erittäin tarkasti. Yksi paljon puhuttu laite, jonka odotetaan hyödyntävän U1-piiriä, on Bluetooth-seurantalaite AirTag. Sen huhutaan tulevan markkinoille vuoden 2020 aikana.

ExpressCard-, NFC- ja WiFi 6 -tuki

Apple ei ole pihistellyt iPhone SE:n yhteysvaihtoehdoissa. Uusi malli tukee nopeaa langatonta WiFi 6 -verkkoa ja Bluetooth 5.0 -versiota, ja Apple Pay käyttää NFC-yhteyttä. Lähimaksuihin voidaan käyttää myös ExpressCard-tekniikkaa, jonka avulla maksaminen onnistuu avaamatta sovellusta tai edes herättämättä näyttöä. Maksaminen on mahdollista jopa viisi tuntia sen jälkeen, kun puhelimen akku on loppunut.

Uusi, entistä parempi Smart HDR -tila

Uuden Apple A13 Bionic -piirin ansiosta iPhone SE:ssä on useita kameratoimintoja, joita iPhone 8:ssa ei ollut. Yksi niistä on uusi, paranneltu Smart HDR -tila, joka julkaistiin iPhone 11 -sarjan myötä. Smart HDR -tilassa kamera pystyy tunnistamaan erilaisia kohteita ja laskemaan älykkäiden algoritmien avulla, millainen niille sopivin valotus on. A13 Bionic -piirin ansiosta iPhone SE:ssä on myös muotokuvatila kuten teleobjektiivilla varustetussa iPhone 8 Plus -puhelimessa.

  • 4G- ja WiFi 6 -yhteensopiva – ei 5G-tukea
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa ja e-SIM-tuki
  • Langaton lataus Qi-laturilla
  • Touch ID -sormenjälkitunnistuksella varustettu kotipainike
  • Tallennustilaa 64 Gt, 128 Gt tai 256 Gt
  • Värivaihtoehdot musta, valkoinen ja PRODUCT(RED)-punainen
  • Julkaistaan iOS 13 -käyttöjärjestelmällä varustettuna
  • Hinta lähtee 5 495 kruunusta
Apple

iPhone 8- ja iPhone 8 Plus -mallien myynti loppuu

Apple on ilmoittanut, että iPhone 8- ja iPhone 8 Plus -mallien myynti loppuu. Koska uusi iPhone SE on pääosin iPhone 8:aa parempi, ilmoitus ei ehkä ole järin yllättävä.

Tällä hetkellä luvassa ei kuitenkaan ole iPhone SE Plus -mallia. Applella ei siis ole korvaajaa iPhone 8 Plus -puhelimelle, jossa on hieman suurempi 5,5 tuuman näyttö.

Näin ollen markkinoilla ei enää ole 5,5-tuumaista iPhonea, jossa on Touch ID -sormenjälkitunnistus. Tiedossa ei myöskään ole, että Apple suunnittelisi suuremman iPhone SE:n tuomista markkinoille Touch ID -toiminnollisen iPhone 8 Plus -mallin korvaajaksi.