Tee kestävämpiä ostoksia

Hintaoppaasta saat vinkkejä ympäristöystävälliseen ostamiseen

Kulutuksesta syntyvät hiilipäästöt vaikuttavat ympäristöön. Asian ajatteleminen voi joskus olla pelottavaa, mutta kuluttajana voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi ja vähentää jätteen määrää. Alla on vinkkejä ympäristöystävälliseen shoppailuun. Ne auttavat sinua tekemään harkittuja ostopäätöksiä ja valitsemaan tuotteita, joiden ympäristövaikutukset ovat pienimmät.

Tee lista

Mieti ensin, tarvitsetko uutta tuotetta oikeasti. Vaikka kierrättäminen on tärkeää, kulutuksen vähentämisellä on suurimmat vaikutukset.

Vaihtoehtoja on nykyään paljon, kuten vuokraaminen sekä käytettyjen tuotteiden ostaminen tai vaihtaminen. Jotkin hankinnat saattavat olla välttämättömiä – alkuun onkin hyvä laatia lista ehdottomasti tarpeellisista tuotteista. Hintaoppaassa se onnistuu kätevästi vasemman sivupalkin kautta, kun olet kirjautunut tilillesi.

Tee taustatutkimusta

Kaikkia tämän päivän elektroniikkatuotteita ei ole suunniteltu kestämään – joidenkin on jopa tarkoitus kestää vain rajallinen aika. Niinpä kuluttajat ostavat uusia tuotteita useammin ja valmistajat pönkittävät myyntiään. Esimerkiksi älypuhelinten käyttöikä on hyvin lyhyt: puhelinta täytyy vaihtaa parin vuoden välein, kun ohjelmistopäivitykset lakkaavat ja akkukesto heikkenee. Perehdy siis aina tuotteen käyttöikään. Tarkista, voiko osia vaihtaa vai joutuuko tuotteen heittämään menemään. Lue myös käyttäjien arvosteluita.

Vaadi sertifiointeja ja ympäristömerkkejä

Kuluttajien, jotka haluavat laitteensa kestävän, kannattaa hankkia sertifioituja tuotteita.

  • EU-ympäristömerkki myönnetään tuotteille ja palveluille, jotka täyttävät tiukkojen ympäristönormien vaatimukset koko elinkaarensa ajalta. Se kannustaa valmistajia tuottamaan kestäviä, helposti korjattavia ja kierrätettäviä tuotteita.

Maailmassa on myös useita vaatetusalan standardien parissa työskenteleviä tahoja, jotka keskittyvät erilaisiin ympäristönäkökohtiin tai pyrkivät parantamaan ihmisten työoloja:

  • Ethical Trading Initiative -organisaatio pyrkii parantamaan kuluttajatuotteita valmistavien tai kasvattavien ihmisten työoloja maailmanlaajuisesti.
  • Fairtrade Foundation pyrkii nostamaan kehitysmaiden maanviljelijöiden ja työläisten saamia hintoja tai palkkoja, parantamaan kauppaehtoja ja työolosuhteita sekä edistämään paikallista kestävyyttä.
  • Soil Association on maanviljelijöiden, kasvattajien, tekstiilituottajien, elintarvikevalmistajien sekä terveys- ja kauneusalan tuotteiden valmistajien ja maahantuojien johtavia kansainvälisiä luomusertifiointitahoja.
  • Global Organic Textile Standard on kansainvälinen vaate- ja tekstiilistandardi, joka kattaa sekä yhteiskunnalliset että ympäristölliset vaatimukset viljelystä valmistukseen.
  • Öko-Tex-standardi 100 on kansainvälinen sertifiointi tekstiileille, jotka on testattu haitallisten aineiden varalta koko valmistusprosessin ajalta.
Adobe Stock © fizkes

Tutustu tuotteen materiaaleihin

Hidas muoti on uusin trendi. Se tarkoittaa, että ihmiset ostavat vähemmän ja kestävämpiä tuotteita. Jos siis olet aikeissa ostaa vaatteita, valitse tuotteita, joiden käyttöikä on pitkä.

Tarkista, mistä materiaaleista vaatteet on valmistettu, ja suosi ympäristöystävällisiä kankaita.

Ympäristöystävällisimmät kankaat on valmistettu helposti tuotettavista uusiutuvista kuiduista, joiden valmistusprosessissa kuluu vähemmän vettä ja energiaa. Näiden kankaiden pitäisi olla myös kierrätettäviä. Esimerkkejä kestävistä materiaaleista ovat pellava, lyocell, alpakka, silkki, hamppu, luomupuuvilla ja bambupellava.

Vältä öljypohjaisia synteettisiä materiaaleja (muovia), kuten polyesteriä ja nailonia, sillä öljyteollisuus on yksi maailman suurimpia saastuttajia.  Muovit eivät ole biohajoavia, ja pois heitettyjen tuotteiden hajoaminen kestää ikuisuuden. Aina, kun niistä valmistettuja vaatteita pestään, niistä irtoaa lisäksi valtavat määrät mikrokuituja, jotka saastuttavat jokia ja meriä.

Toinen huomioitava seikka on tekstiilien värjäyksestä syntyvä jätevesi, joka voi olla erittäin haitallista kasveille ja eläimille. Tekstiilivärit ovat myös myrkyllisiä niille altistuville työntekijöille ja muille ihmisille.

Voit hakea kankaita Hintaoppaan suodatintoiminnon avulla. Erittäin korkeita kestävyysstandardeja noudattavia yrityksiä ovat esimerkiksi työvaatevalmistaja Fristads, lenkkitossuyritys Veja (jonka kengät valmistetaan kierrätysmuovista), muotimerkki Filippa K (joka käyttää kierrätettyjä kankaita ja vähentää kemikaalien käyttöä värjäysprosessissa) sekä ulkovaatevalmistaja Patagonia.

Kannattaa myös hankkia Guppyfriend-pesupussi, joka hillitsee mikrokuitujen pääsyä meriin.

Suosi yrityksiä, jotka pyrkivät parantamaan maailmaa

Meikki- ja ihonhoitotuotteita on saatavana myös valmistajilta, jotka käyttävät kasvipohjaisia raaka-aineita, kehittävät parempia pakkausratkaisuja tai tukevat hyväntekeväisyyttä. Tällaisia yrityksiä ovat muiden muassa Dr Hauschka, Weleda, Neil’s Yard ja REN. Suosi esimerkiksi Ecocert- ja Peta-sertifioituja tuotteita ja vältä palmuöljyä ja mikromuoveja sisältäviä tuotteita.

Adobe Stock © Andrey Popov

Keskitä ostoksesi ja suosi ympäristöystävällisiä toimitusvaihtoehtoja

Verkkokauppojen päästöistä suuri osa syntyy pakkauksista ja toimituksista. 

Jos ostat tuotteita verkosta, pyri tilaamaan yhdestä kaupasta ja ryhmittele ostoksesi niin, että toimituksia tulee mahdollisimman vähän. Tällöin pakkausmateriaalejakin tarvitaan vähemmän. Voit myös eliminoida toimituksen viimeisen vaiheen valitsemalla sopivan noutopisteen.

Jotkin yritykset tarjoavat nykyään ympäristöystävällisiä toimitusvaihtoehtoja ja kierrätettyjä pakkausmateriaaleja. Jos haluat mennä vielä askeleen pidemmälle, tutustu suosikkibrändiesi toimitustapoihin ja lähetä niille sähköpostia niiden pakkauskäytännöistä. Pyri myös välttämään palautuksia, sillä niistä koituu lisää käyntejä varastolla.

Älä osta

Hillitse ostohalujasi ja käy katsomassa Hintaoppaan hintahistoriaa – ehkä ostamista kannattaakin lykätä. Tai olisiko järkevämpää vuokrata iltapuku, jota kuitenkin käytät vain kerran, tai puutarhatyökalu, joka jää pölyttymään vajaan? Kenties voit myös korjata nykyisen kannettavasi tai vaihtaa siihen osia.