iStock.com / danielvfung

Mikä on Black Friday?

Yhdysvalloista alkunsa saanut Black Friday on levinnyt eri puolille maailmaa. Suomessakin se on yksi vuoden tärkeimmistä shoppailupäivistä.

Mikä on Black Friday?

Black Friday on todellinen ostosjuhla, sillä monet kaupat ovat silloin täynnä alennuksia. Ilmiö sai alkunsa Yhdysvalloista, ja se on vakiinnuttanut asemansa tätä nykyä ympäri maailmaa. Suomessakin Black Fridayn suosio on kasvanut viime vuosina selvästi.

Itse nimelle ”Black Friday” ei ole mitään sen suurempaa selitystä. Wikipedian mukaan nimi juontaa juurensa sekä New Yorkiin että Philadelphiaan, yli 50 vuoden päähän. Taustalta löytyy toinen merkittävä juhlapäivä, Thanksgiving Day, eli kiitospäivän juhla.

Kiitospäivää juhlitaan Yhdysvalloissa aina marraskuun neljäntenä torstaina. Koska kyseessä on torstai, on perjantai usein vapaapäivä kiitospäivän ja viikonlopun välissä. Tämä tarkoittaa sitä, että vapaapäivästä nauttivat amerikkalaiset lähtevät etsimään vuoden ensimmäisiä joululahjoja.

Black Friday mainittiin ensimmäisen kerran mediassa vuonna 1961. Tuolloin New Yorkissa ja Philadelphiassa lähdetiin sankoin joukoin liikkeelle karistamaan edellisen päivän kalkkunakaloreita ja etsimään joululahjoja. Shoppailijoiden autoista lähti sen verran pakokaasuja, että päivä sai lopulta lempinimen ”Black Friday”.

Toisen teorian mukaan nimi viittaa kauppojen kirjanpitoon, sillä joulun kaupankäynnin alkaessa kiitospäivän ja sitä seuraavan viikonlopun välisenä perjantaina myymälöiden punaiset tappiolukemat muuttuvat mustiksi.

Olipa totuus mikä hyvänsä, Black Friday on Yhdysvalloissa vuoden suurin ostospäivä ja parhaiden tarjousten metsästys tänä päivänä todellista kilpailua. Ennen vanhaan kaupat avasivat ovensa aikaisin aamulla, nykyisin jo keskiyöllä. Monissa paikoissa liikkeiden ulkopuolella on pitkiä jonoja heti vuorokauden vaihtuessa, eivätkä henkilövahinkoihin johtavat nahistelut ja kahnaukset ole nekään mitenkään epätavallisia. Tarjousten perässä rynnineet shoppailijat aiheuttivat Yhdysvalloissa vuonna 2008 jopa erään Walmart-myymälän työntekijän kuoleman.

Suomessa on sentään – toistaiseksi – menty hieman rauhallisempaan tahtiin, joskin ilmiö kasvaa meilläkin sitä mukaa kun Black Fridayihin osallistuu enemmän liikkeitä. Nykyään kaupat aloittavat alennusmyynnit usein jo keskiyön aikaan ja esittelevät uusia tuotteita ja tarjouksia tunnin välein pitkin päivää.

Hintaopas.fi on ilmainen palvelu, jonka avulla voit vertailla kaikkien verkkokauppojen hintoja sekä löytää päivän parhaat tarjoukset yhdestä paikasta.

Milloin on Black Friday 2019?

Black Friday on 29. marraskuuta 2019. Sitä seuraa Cyber Monday 2. joulukuuta 2019.

Black Week, Black Weekend ja Cyber Monday

Joillekin kaupoille yksittäiset alennuspäivät eivät yksinkertaisesti riitä. Black Weekend on viikonloppu, jolloin monet liikkeet laskevat hintojaan koko viikonlopun ajaksi. Alennusmyynnit saattavat kestää paikoitellen jopa koko Black Weekiksi kutsutun viikon ajan. Viikonlopun jälkeen vuorossa on puolestaan Cyber Monday.

Black Fridaysta on tullut tärkeä alennusmyynti monille kaupoille, sillä kyseinen ajanjakso tarjoaa mahdollisuuden tavallista suurempien myyntilukemien saavuttamiseen. Tästä syystä kampanjoita yritetään pidentää monin eri tavoin.

Yksi suosituimmista keinoista on pitää alennusmyynnit käynnissä koko Black Weekend -viikonlopun ajan. Hieman harvinaisempaa on aloittaa alennusmyynnit jo aiemmin viikolla ja jatkaa tarjouksia koko viikon, jolloin puhutaan Black Weekistä.

Monet verkkokaupoista lopettavat myynnit Cyber Mondayhin, joka on Black Fridayn jälkeinen maanantai. Cyber Monday sai alkunsa muutaman amerikkalaisen verkkokaupan markkinointispektaakkelina. Se lanseerattiin ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa vuonna 2005 kampanjana, jonka tarkoituksena oli saada ihmiset shoppailemaan verkossa. Se tuotti nopeita tuloksia ja seuraavana vuonna mukana oli jo huomattavasti enemmän kauppiaita.

Cyber Monday on kasvattanut suosiotaan viime vuosien aikana aivan kuten Black Fridaykin. Päivä on silti edelleen vähemmän tunnettu, joskin siihen osallistuvat kaupat tarjoavat maanantaina usein vieläkin parempia tarjouksia kuin Black Fridayn aikana.

Tutustu tästä teemasivuihin, joihin kokoamme kaikki löytämämme tarjoukset.

Hintaopas.fi on ilmainen palvelu, jonka avulla voit vertailla kaikkien verkkokauppojen hintoja sekä löytää päivän parhaat tarjoukset yhdestä paikasta.

Katso tästä kaikkien verkkokauppojen Black Friday -tarjoukset!

Lataa ilmainen Hintaopas sovellus iOS ja Android -puhelimille.

Black Friday 2022

Kaikki Black Friday ‑tarjoukset samassa paikassa

Siirry kampanjaan