Uusi merkintä auttaa energiaälykkäissä valinnoissa

Asteikko A–G korvaa nykyjärjestelmän, jossa on kirjaimia ja plusmerkkejä

Teksti: Jessika Jellbom

Julkaistu: 17 helmikuu 2021

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä.

Maaliskuun 1. päivä otetaan EU:ssa käyttöön uusi energiamerkintä muiden muassa kodinkoneille ja televisioille. Tarkoitus on, että eri laitteiden energiankulutuksen vertailu olisi kuluttajille helpompaa.


Nykyinen energiamerkintäjärjestelmä on peräisin vuodelta 1995, jolloin tavoitteena oli edistää elektroniikan energiatehokkuuden kehitystä. Se myös toimi – vuonna 2006 todettiin, että kotien energiankulutus oli puolittunut kymmenessä vuodessa. Kun tuotteista tuli yhä energiatehokkaampia, kirjaimet A–D eivät enää riittäneetkään ja alettiin käyttää plusmerkkiä.

Samalla merkintöjen tulkitseminen kävi kuluttajille hankalammaksi. Onko ++ paljonkin parempi kuin +? Onko pelkkä A huono? Kuluttajatutkimusten mukaan kirjainten ero koetaan suuremmaksi kuin plusmerkkien, joten kirjainasteikon laajentaminen on tarpeen.

Uusi energiamerkintä koskee seuraavia tuotteita:

Uusi energia-asteikko on A–G

14 EU-maata sekä Iso-Britannia ovat sopineet ottavansa käyttöön uuden asteikon, johon kuuluvat kirjaimet A–G ilman plusmerkkejä.

Uutta asteikkoa ei pidä verrata nykyiseen: esimerkiksi tämän päivän A-luokan tuotteiden uusi energialuokka on B tai C. Näin tulevaisuuden energiatehokkaammille laitteille jää vielä tilaa. Plusmerkkejä ei haluta joutua enää käyttämään.

Miten ja milloin uudet energiamerkinnät otetaan käyttöön?

  • Uudet energiamerkinnät tulevat käyttöön 1.3.2021 alkaen. Merkinnät näyttävät pitkälti samoilta kuin vanhatkin, mutta niissä on uusi asteikko A–G.
  • Siirtymäkauden aikana myymälöissä näkee sekä vanhoja että uusia energiamerkintöjä. Uudet merkinnät otetaan käyttöön eri tuoteryhmille eri aikaan. 1.12.2021 mennessä kaikissa merkittävissä tuotteissa täytyy kuitenkin olla uusi merkintä. 
Tältä näyttää jääkapin uusi energiamerkintä. Kuva: Euroopan komissio

Uusi QR-koodillinen tarra

Uusi tarra on tutun näköinen, sillä värit ja tiedot ovat samat kuin ennenkin. Valmistajan nimen, mallin numeron ja energialuokan lisäksi tarrassa voidaan kertoa

  • tuotteen energiankulutus vuodessa tai tiettyä käyttökertamäärää kohden kilowattitunteina (kWh)
  • tuotteen melutaso (äänitehotaso) dB(A)-arvona ja ääniluokkana (A–D).

Tarrassa on myös oleellisia tuoteryhmäkohtaisia tietoja, kuten

  •  jääkaapin tai pakastimen tilavuus pesukoneen
  • pesukapasiteetti kiloina, vedenkulutus, linkousluokka ja eko-ohjelman kesto
  • television tai näytön koko tuumina ja energiankulutus HDR-tilassa.


Lisätietoja skannaamalla

Uutuutena tarrassa on QR-koodi. Kun se luetaan matkapuhelimella, tuotteesta saadaan lisätietoja eurooppalaisesta energiamerkittyjen tuotteiden tietokannasta (EPREL).

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä. Jessika Jellbom saa kiinni osoitteesta [email protected].