Hintaopas

Oletko hukassa tv:n valinnassa? Näillä vinkeillä onnistut!

Uutta televisiota hankkivalla kuluttajalla voi olla vaikealta tuntuva valinta elektroniikkaliikkeen isojen valikoimien äärellä. Tarjontaa on laidasta laitaan ja joskus käyttäjän kannalta oleellisista ominaisuuksista ei tahdo saada selkoa.

Takavuosina television koko oli monelle yksi tärkeimmistä hankintaan vaikuttavista kriteereistä. Pitkään audio- ja videoalaa seurannut AV Plus -lehden päätoimittaja Teppo Hirvikunnas muistuttaa, ettei kuvan iso koko aiheuta enää samanlaista päänvaivaa.

– Uusien televisioiden kuvanlaatu on niin tarkka, että isoakin kuvaa voi katsoa varsin läheltä, eikä kuva silti näytä epätarkalta. Itse valitsisin niin ison kuvan kuin mahdollista. Kannattaa unohtaa vanhat suhteutukset tv-kuvan ja huoneen koon välillä. Lähinnä kyse on siitä, haluaako seinäpinta-alaa käyttää isoon televisionäyttöön vai kenties johonkin muuhun ja haluaako isosta kuvasta maksaa ekstraa, Hirvikunnas sanoo.

Hirvikunnas jakaa nyt parhaat vinkkinsä tv:n ostajalle.

Hintaoppaan sivuilla voit verrata lähes kahtatuhatta eri televisiota. Voit vertailla erikseen esimerkiksi 60–70 -tuumaisia televisioita tai vaikkapa OLED-näyttötekniikalla varustettuja televisioita.

Energiatietoisen valinta

Televisioiden, kuten muidenkin sähkölaitteiden sähkönkulutus ilmoitetaan energiankulutusluokka-asteikolla. Energiamerkintä uudistui vuonna 2021, minkä jälkeen kodinkoneet ja kodin elektroniikkalaitteet on luokiteltu asteikolla A-G. Tuotteen energiamerkintä on uudistuksen jälkeen sijoitettu näkyvälle paikalle etiketin keskelle. Energiamerkinnässä olevan QR-koodin kautta asiakas saa lisätietoa kyseisestä tuotteesta. Uudistuksen myötä etiketissä ilmoitetaan myös tuotteen äänitasoluokka asteikolla A-D. Näistä A viittaa hiljaisimpaan laitteeseen.

Suurimmat televisiovalmistajat ilmoittavat laitteiden kulutuksen tietyn tuntimäärän perusteella. Esimerkiksi 55-tuumainen, G-energialuokkaan kuuluva 4K-älytelevisio led-näyttöteknologialla kuluttaa 125 kilowattituntia tuhannen tunnin käytöllä, jos sisältöä katsotaan parhaalla kuvanlaadulla.

– Käytännössä puhutaan melko pienestä sähkönkulutuksesta, joka ei ole merkittävä kotitalouden kokonaisenergiankulutuksen kannalta. Toki tv:n käytössäkin voidaan optimoida energiankulutusta esimerkiksi siten, ettei laitetta pidetä turhaan päällä, Teppo Hirvikunnas sanoo.

Tv-teknologia on kehittynyt merkittävästi viime vuosina myös energiankulutuksen osalta. Takavuosina suositus plasmatelevisiot olivat todellisia sähkösyöppöjä nykyisiin led-televisioihin verrattuna. OLED-teknologia kuluttaa virtaa vielä perinteisiä led-televisioita vähemmän.

Pelaatko ahkerasti? Varmista, että liitäntöjä on riittävästi

 Taulutelevision ostajan on aina syytä kurkistaa myös laitteen taakse ja sivuille. Sieltä löytyvät käytössä olevat liitäntämahdollisuudet. Liitännöillä on merkitystä silloin, kun televisioon halutaan liittää lisälaitteita kuten pelikonsoli, tietokone tai mediatoistin.

Joissakin kalliimmissa tv-malleissa käytetään erillistä liitäntäboksia, joka helpottaa television asennusta seinälle. Kun liitännät on sijoitettu erilleen itse televisiolaitteesta, silloin käyttäjän ei tarvitse vetää johtonippua pitkin seinää. Erillinen liitäntäboksi voidaan tällöin sijoittaa esimerkiksi tv-tason lähettyville ja siitä vedetään vain yksi pääkaapeli televisioon.

Valtaosassa perusmallisista televisioista liitännät on sijoitettu laitteen taakse tai sivuille.

– Ostajan on hyvä tarkistaa, miten liitännät sijaitsevat televisiossa. Jos ne ovat laitteen takana, sinne on hankala päästä käsillä. Siksi on aina parempi, jos liitännät on sijoitettu laitteen sivulle ja mielellään vain toiselle sivulle, mikä helpottaa johtojen vetämistä, Hirvikunnas sanoo.

Tärkein liitännöistä on nykyisin HDMI, joka kuljettaa sekä kuvaa että monikanavaista ääntä samassa kaapelissa. Laitteesta on hyvä löytyä vähintään kaksi HDMI-liitäntää, mieluiten enemmän. Jos käytössä on useita pelikonsoleita ja muita lisälaitteita, neljäkin HDMI-liitäntää on nopeasti käytössä.

Parhaat televisiot elokuvafanille

Laadukas kuva on erityisen tärkeä hankintakriteeri, kun käyttäjä haluaa hyödyntää uuden televisionsa koko teknisen potentiaalin esimerkiksi 4K-tarkkuutta tukevien elokuvien katselussa. Nykyisin 4K-tarkkuudesta on tullut vallitseva standardi, eikä full hd -resoluutiota käyttäviä televisioita löydä kuin korkeintaan selvästi pienemmistä kokoluokista. 4K tarkoittaa neljä kertaa full hd -kuvaa tarkempaa kuvanlaatua.

Kuluttajia saattaa joskus sekoittaa kirjainlyhenne UHD. Sillä viitataan näyttötekniikkaan, joka jää tarkkuudeltaan hieman 4K:sta. Käytännössä ero on peruskuluttajan kannalta usein olematon.

Elokuvafanin kannalta 4K:n ohella merkitystä on HDR-teknologialla (High Dynamic Range). Kyseessä on kuvanparannustekniikka, joka parantaa kuvan kontrastia. HDR:n ansiosta tummat sävyt toistuvat tummempina ja vaaleat vaaleampina, mikä parantaa katselukokemusta. HDR parantaa myös värien toistoa laajentamalla väriskaalaa, jolloin kuva ruudulla voi näyttää todentuntuisemmalta. HDR:n hyödyntäminen edellyttää, että sisältö tukee kyseistä teknologiaa.

Hirvikunnaksen mukaan ostajan ei kannata sekoittaa ajatuksiaan markkinointitermien viidakossa.

– Valmistajat haluavat keksiä uusia markkinointinimiä takaamaan sen, että television kuva on riittävän hyvä. Tavallisen käyttäjän kannalta tärkeintä on verrata televisioiden kuvaa rinnakkain liikkeen tiloissa. Tällöin on tärkeää, että televisioon kytketään päälle elokuvatila. Usein liikkeissä televisiot ovat myymäläasetuksella, joka korostaa kuvan kirkkautta ja värejä. Se voi antaa väärän mielikuvan.

Tv:n äänentoistosta huolta kantavan kannattaa niin ikään pyrkiä kuuntelemaan tv:n ääntä ennen laitteen kuljettamista kotiin. Television ääni voi olla täysin riittävä omaan makuun, mutta jos näin ei ole, ratkaisuna on ulkopuolinen kaiutin.

– Silloin suosittelen tv-tasolle asetettavaa soundbar-kaiutinta, joka tuo merkittävän parannuksen useimpien televisioiden omaan äänenlaatuun, Hirvikunnas neuvoo.

Äly-tv suoratoistopalveluiden katsojalle

Niin sanottu äly-tv tarkoittaa esimerkiksi sitä, että television käyttöliittymästä pääsee suoraan haluttuihin suoratoistopalveluihin. Tämä helpottaa ahkeraa suoratoistopalveluiden käyttäjää, jonka ei tarvitse kirjautua palveluihin tietokoneen, mobiililaitteen tai pelikonsolin kautta. Valmistajat käyttävät erilaisia käyttöjärjestelmiä älykkyyden tuomiseksi televisioon. Yksi niistä on mobiilikäyttäjille varsin tuttu Android, jota käyttää muun muassa Sony. Samsung sen sijaan käyttää itse kehittämäänsä Tizen-ohjelmistoa. Hirvikunnaksen mukaan Android voi olla suurimmalle osalle käyttäjistä helpoin valinta.

– Android-televisiossa sovellusvalikoima on merkittävä ja käyttäjä voi olla varma siitä, että ohjelmistolle on tarjolla päivityksiä riittävän pitkään. Jos käyttäjällä on Android-mobiililaite, hän voi periaatteessa käyttää kaikkia Android-sovelluksia television ruudulta.