Viisi syytä sille, miksi lukulaite on parempi kuin perinteinen kirja

Lukulaite on monen mielestä joustavin vaihtoehto

Käytetyssä ja kuluneessa kirjassa on jotakin erityistä. Siitä näkee jo ensi silmäyksellä, että sitä on luettu useita kertoja.

Paljon luettujen kirjojen kansiin muodostuu ainutlaatuisia kuvioita. Kannet ovat kuin rapattuja seiniä, joiden pinta halkeilee erilaisiksi kuvioiksi. Tämä kertoo arvostuksesta ja siitä, että kirja ei ole vain seissyt hyllyssä vuodesta toiseen.

Lukulaitteessa ei ole samaa tunnelmaa. Mutta sen minkä tunnelmassa menetät, voitat käytännöllisyydessä. Käymme seuraavaksi läpi viisi syytä sille, miksi lukulaite on hyvä vaihtoehto sinulle, joka luet paljon kirjoja.

1. Voit tallentaa lukulaitteelle lukuisia kirjoja

Lukulaitteen ehdoton etu on, että siinä voi olla satoja tai jopa tuhansia kirjoja.

Voit ostaa vaikka kuinka monta kirjaa, eivätkä ne vie tilaa kotonasi. Sinun ei tarvitse mennä huonekaluliikkeeseen ostamaan uutta kirjahyllyä, kun tilaat taas viisi uutta kirjaa. Et myöskään ylitä käsimatkatavaroiden painorajaa lennolla vain siksi, että haluat mukaasi useamman kuin yhden kirjan.

Jos suunnittelet pidempää matkaa ja olet juuri saamassa loppuun kirjasarjan ensimmäisen osan, voit olla huoletta. Osta sarjan toinen osa, lataa se lukulaitteelle ja aloita sen lukeminen, kun saat ensimmäisen osan luetuksi.

Täältä löydät lukulaitteet, joissa on vähintään 4 Gt tallennustilaa.

2. Lue pimeässä valaistulta näytöltä

Monissa lukulaitteissa on näyttö, jossa on sisäänrakennettu valaistus. Voit siis lukea kirjojasi myös heikoissa valaistusolosuhteissa. Tästä on paljon apua, kun et voi tai halua sytyttää lamppua.

Jos ympäristö on hyvin valaistu, voit säästää akkua sammuttamalla lukulaitteen valaistuksen. Lukulaitteissa on sähköiset näytöt, jotka eivät tarvitse valaistusta toimiakseen.

Mallista riippuen niissä on säädettävä kirkkaus, erilaisia valaistuksen värivaihtoehtoja tai jopa automaattisia asetuksia, joiden avulla lukulaite mukautuu ympäröiviin valaistusolosuhteisiin. Joissakin lukulaitteissa voi säätää jopa näytön värilämpötilaa.

Muista, että kaikissa lukulaitteissa ei ole sisäänrakennettua valaistusta. Tarkista asia ennen laitteen ostoa.

Täältä löydät lukulaitteita, joiden näytössä on sisäänrakennettu valaistus.

Muista: Lukulaitteita on matkapuhelinten ja tablettien tavoin montaa eri kokoa. Näytöt ovat yleensä 6–8-tuumaisia. Suosittelemme lukulaitteita, joiden näytön resoluutio on vähintään 300 dpi:tä. Jos resoluutio on pienempi, teksti saattaa näyttää epätarkalta, mikä heikentää lukukokemusta.

Tässä näet iPad Pro 11:n, Amazon Kindle Voyagen (kuuden tuuman näyttö) ja tavallisen pokkarin kokoeron. © Daniel Haaf

3. Voit ostaa tai lainata uusia kirjoja suoraan lukulaitteelle

Sinun ei enää tarvitse lähteä kaupungille ostamaan tai lainaamaan kirjoja. Tai edes käydä verkkokaupassa tekemässä tilausta. Voit ostaa tai lainata kaikki kirjat suoraan lukulaitteella.

Uusien kirjojen etsiminen, ostaminen ja lataaminen lukulaitteelle kestää vain muutaman minuutin. Tästä on hyötyä erityisesti, jos sinulla on kiire esimerkiksi matkalle lähtiessäsi tai jos et halua odotella kirjaa, jota ei löydy varastosta.

Tässä on toki myös haittansa. Sitoudut nimittäin yhteen kirjantoimittajaan, kuten vaikkapa Amazonin Kindle Storeen. Jos et jossain vaiheessa enää pysty käyttämään tiliäsi, menetät kaikki kirjasi.

Kaikki lukulaitteet eivät tue lainakirjoja. Tarkista oman kirjastosi käytännöt ennen lukulaitteen hankkimista.

4. Päivitykset, sanojen etsiminen ja kappaleiden merkitseminen

Kirjoissa on usein virheitä. Kun ostat kirjasi lukulaitteen kautta, niissä olevia virheitä korjataan päivityksillä automaattisesti aivan kuten matkapuhelimesi sovelluksissakin. Sujuvaa ja helppoa ilman irrallisia paperiarkkeja uuden kirjan välissä.

Digitaalisuus on yksi e-kirjojen eduista. Voit esimerkiksi etsiä tiettyjä sanoja, kääntää tekstiä tai hakea sanojen merkityksiä vaikkapa Wikipediasta. Lukulaitteesi ominaisuudet riippuvat sen valmistajasta ja mallista.

Joissakin lukulaitteissa voit jopa lisätä kirjanmerkkejä sivuille tai yksittäisiin kappaleisiin, joihin haluat palata myöhemmin. Tai miksipä et merkitsisi suosikkikohtaasi kirjasta ja jakaisi sitä sosiaalisessa mediassa?

Unsplash © bady qb

5. Vältät ryppyiset sivut vedenkestävällä lukulaitteella

Oletko joskus yrittänyt lukea kastunutta kirjaa tai lehteä? Se ei ole kovinkaan mukavaa. Sivut tarttuvat toisiinsa, aaltoilevat ja värjäytyvät. Pahimmassa tapauksessa kirjan lukeminen on mahdotonta.

Vedenkestävä lukulaite estää kirjojesi vahingoittumisen, kun jotakin ikävää tapahtuu. Pudotitpa sitten lukulaitteesi ammeeseen tai kaadoit vettä sen päälle, laitteen kuivaaminen riittää.

Kaikki lukulaitteet eivät ole vedenkestäviä, ja vedenkestävien lukulaitteidenkin kestävyys vaihtelee varsin paljon. Jos haluat olla aivan varma, sinun kannattaa valita IPX8-luokiteltu lukulaite.

Täältä löydät vedenkestävät lukulaitteet.

Lukulaitteissa on monia muitakin hyviä puolia

Lukulaite voi olla sinulle hyvä vaihtoehto monesta muustakin syystä.

Jos haluat sekä lukea itse että kuunnella, tarjolla on lukulaitteita, joilla voi kuunnella äänikirjoja. Se onnistuu joko sisäänrakennetuilla kaiuttimilla tai laitteeseen liitettävillä kuulokkeilla.

Useimmat mallit näyttävät, kuinka pitkään meneillään olevan kappaleen tai koko kirjan lukeminen vielä kestää. Lukulaite laskee ajan sen perusteella, kuinka nopeasti siirryt sivulta toiselle.

Toinen älykäs ominaisuus on sellaisten kohtien merkitseminen, joita muut lukijat ovat pitäneet kiinnostavina lukiessaan kirjaa omilla lukulaitteillaan. Joidenkin lukulaitteiden avulla voit saada myös taustatietoja kirjan henkilöhahmoista. Tämä edellyttää tietenkin sitä, että myös kirja tukee vastaavaa ominaisuutta.

Sinun kannattaa tutustua markkinoilla oleviin laitteisiin, jotta löydät itsellesi parhaiten sopivan.

iStock.com / anyaberkut

Odota! Minulla on tabletti. Voinko lukea e-kirjoja sillä?

Ilman muuta. Jos sinulla on jo tabletti, voit säästää paljon rahaa käyttämällä sitä lukulaitteen sijaan.

Voit myös halutessasi käyttää sitä olemassa olevan lukulaitteen ohella.

Sekä Amazonilla että Kobolla on sovellukset Androidille ja iOS:lle, joten voit ostaa kirjoja suoraan tabletilla ja synkronoida ne lukulaitteesi kanssa.

Tabletilla voi lisäksi lukea monia erilaisia kirjaformaatteja ja myös lehtiä sekä tehdä monia sellaisia asioita, joihin lukulaitteet eivät pysty.