Hintaopas

9 kysymystä talvirenkaista

Kun vanhat talvirenkaat ovat tulleet tiensä päähän, millaiset uudet kannattaa ostaa? Timo Laukkanen Helsingin Rengas-Sopista vastaa yhdeksään tärkeään kysymykseen.

1. Milloin on aika hankkia uudet talvirenkaat?

Lain mukaan renkaan uran syvyyden on oltava vähintään 3 mm. Turvallisuuden kannalta minimiraja on kuitenkin 5 mm, sillä jos ura on matalampi kuin puoli senttiä, turvallisuus romahtaa. Lisäksi pitää katsoa renkaan kuntoa muutenkin, esimerkiksi miten hyvin nastat ovat pysyneet kiinni. Ja jos renkaat ovat kuusi vuotta vanhat, kannattaa jo pohtia vaihtoa, vaikka uran syvyys ei sitä edellyttäisikään.

2. Suurin kysymys: nastat vai kitkat?

Nasta- ja kitkarenkaiden valinnassa puhutaan toisaalta turvallisuudesta, toisaalta mukavuudesta. Nastarenkaat ovat sanalla sanottuna turvallisemmat, kitkarenkaat mukavammat. Todellisuudessa asia ei tietenkään ole mustavalkoinen. Kannattaa kysyä itseltään, missä ja miten paljon ajaa ja millainen kuski on.

3. Milloin nastarenkaat ovat parempi valinta?

Nastarenkaat sopivat kuskille, joka ajaa paljon kelillä kuin kelillä, eikä pelkästään Etelä-Suomessa. Pohjoisemmassa keliolosuhteet voivat olla sellaiset, että kitkoilla ei pärjää, jos pitää päästä aamuisin liikkeelle, olipa teitä ehditty huoltaa tai ei. Jos kuski on kokematon ja autossa ei ole nykyaikaisia hallintalaitteita, valinnan pitäisi olla aina nastat. Hintaoppaassa voit vertailla yli 1 500 saatavilla olevaa nastarengasta.

4. Millaiselle autoilijalle sopivat kitkarenkaat?

Jos ajaa enemmän Etelä-Suomessa, ja jos ei ole aivan pakko lähteä liikkeelle mihin vuorokauden aikaan tahansa ja millaisella kelillä tahansa. Tämän päivän laadukkaiden kitkarenkaiden pito on lumella jo erinomainen. Kitkarenkaat eivät kuluta niin paljon tienpintaa, joten ne ovat ekologisempi vaihtoehto. Ne antavat myös joustoa renkaidenvaihdon ajankohtaan: ne voi vaihtaa alle jo vaikka lokakuussa ja ajaa niillä pidemmälle kevääseen. Tutkimuksissa on todettu, että kitkoilla ajava kuski ennakoi paremmin tilanteita ja mukauttaa ajotyyliään kelin mukaan, mikä on aina erinomainen asia. Pitää muistaa, että tärkein turvallisuustekijä on aina kuljettaja!

Katso Hintaoppaan kitkarengasvalikoima täältä!

5. Miten renkaiden hinta ja laatu vastaavat toisiaan?

Renkaiden hinta ja laatu kulkevat tiukasti käsi kädessä. Kannattaa vertailla hintoja ja ominaisuuksia huolella. Mutta kannattaa myös muistaa, että halvalla ei saa parasta rengasta mistään. Hinta laskee silloin, jos valmistuksessa oikaistaan. Laadukkaissa nastarenkaissa on paras mahdollinen kumiseos ja nastat viimeisimmän kehityksen tulosta. Nastojen valmistuksessa ja sijoittelussa on tapahtunut valtavasti kymmenen viime vuoden aikana: niiden määrä on tuplaantunut, mutta melutaso ja tienpinnan kuluttavuus vähentynyt. Nastojen asettelu on mietitty millimetrin tarkkuudella. Tällaiset nastarenkaat ovat pidoltaan, kestävyydeltään ja ajomukavuudeltaan parasta mahdollista tasoa.

Laadukkaat Pohjoismaiden oloihin valmistetut kitkat puolestaan ovat parasta mahdollista kumiseosta, ja niiden lamellointi on huippulaatua. Lamellointi tarkoittaa pieniä leikkauksia, jotka tehdään renkaan pintaan. Kitkarenkaan pito perustuu juuri näihin lamelleihin ja renkaan kumiseoksen ominaisuuksiin.

6. Millaisia renkaita ei missään tapauksessa kannata ostaa?

Suomen oloihin eivät sovi halvat kitkarenkaat, jotka on oikeasti tarkoitettu Keski-Euroopan olosuhteisiin. Kitkarenkaat luokitellaan suorituskyky- eli nopeusluokkiin, ja niistä tunnistaa tänne sopivat renkaat. Skandinaviaan soveltuvat renkaat ovat Q, R, T tai H-luokkaa. Keski-Eurooppaan tarkoitetut ovat H, V ja W. Keski-Euroopan markkinoiden renkaita myydään jonkin verran verkossa myös Suomeen. Ne voivat olla edullisempia, mutta eivät sovellu Pohjoismaiden keleihin ja niiden ominaisuudet saattavat olla lähellä kesärengasta. Sellaiset ovat meidän teillämme erittäin vaaralliset. Kehotan kuuntelemaan asiantuntijoita ja ostamaan renkaat luotettavilta toimijoilta.

7. Mikä on talvirenkaiden saatavuus syksyllä 2022?

Renkaiden saatavuus on vähintäänkin kohtuullinen. Esimerkiksi Nokian renkaiden valmistus on siirretty Suomeen Ukrainan sodan ja Venäjään kohdistuvien pakotteiden vuoksi. Merkkivalikoima on kuitenkin nyt suppeampi, ja keskihintaisten ja edullisempien renkaiden saatavuus voi olla heikompi. Myös erikoiskokoisten renkaiden saatavuudessa voi olla häiriöitä. Siihen kannattaa varautua, että kaiken kaikkiaan hinnat ovat nousseet, mikä johtuu sekä materiaali- että kuljetushintojen noususta.

8. Miksi renkaiden ilmanpainetta kannattaa seurata?

Talvirenkaiden ilmanpaine pitäisi säätää 0,3 baaria ylemmäksi kuin kunkin automerkin yleinen suositus. Tämä johtuu siitä, että kylmällä säällä renkaiden ilmanpaine laskee. Nykyaikaisissa renkaissa lievä ylipaine on parempi kuin alipaine, koska liian alhainen rengaspaine lisää polttoaineen kulutusta ja heikentää ajo-ominaisuuksia. Kannattaa tuoda auto rengasliikkeeseen, missä paine säädetään oikealle tasolle.

9. Milloin on aika vaihtaa talvirenkaat?

Laki määrää, että talvirenkaat tulee vaihtaa keliolosuhteiden mukaan. Etenkin jos autoa tarvitsee joka päivä, kannattaa tehdä se mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Kitkarenkaat voi hyvin vaihtaa jo siinä vaiheessa syksyä, kun lämpötila laskee 10 asteen kieppeille, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla lokakuun alussa.

Asiantuntija: Timo Laukkanen, Rengas-Soppi, Helsinki

Hintaoppaassa on vertailtavana yli 10 000 talvirengasta. Vertaile talvirenkaita täällä!