Hintaopas

Lumi kutsuu laduille – kiinnostus hiihtoa kohtaan ennätysmäistä

Aloittelijan hiihto-opas

Teksti:  Jessika Jellbom

Julkaistu: 04. helmikuu 2021 

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä.

Kiinnostaako uusin ulkoilutrendi? Et todellakaan ole ainoa. Aloittelevan hiihtäjän kannattaa tutustua hiihto-oppaaseemme.


Koronapandemian mukanaan tuoma ulkoilutrendi on jatkunut talven tultuakin, ja kiinnostus hiihtoa kohtaan on nyt huipussaan. Tammikuussa hiihtovarusteisiin liittyvien hakujen määrä nousi huimat 290 prosenttia viime tammikuuhun verrattuna. 

Tämä näkyy tietysti myös hinnoissa. Hintaindeksimme mukaan hiihtovarusteiden hinnat ovat nyt 10 prosenttia korkeampia kuin vuosi sitten. Jos siis olet aikeissa ostaa hiihtovarusteita, aseta tuotteille hintavahti, jotta saat ne parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Sellaisetkin ihmiset, jotka eivät aiemmin ole olleet kiinnostuneita hiihdosta, ovat selvästi nyt löytäneet lajin. Ehkäpä tästä aloittelijan hiihtovarusteoppaasta on siis hyötyä.

Hintaoppaan suosituimmat maastohiihtosukset top 10

  1. Peltonen SkinPro 2.0 19/20
  2. Madshus Race Speed Skate 19/20
  3. Rossignol Delta Comp R-Skin IFP 19/20
  4. Fischer Carbonlite Skate Plus 19/20
  5. Fischer Twin Skin Pro 17/18
  6. Peltonen SkinPro Classic 16/17
  7. Atomic Redster C1 Skintec 20/21
  8. Fischer Speedmax 3D Skate Plus 19/20
  9. Fischer RCS Skate Plus 19/20
  10. Peltonen Metsä Skin 17/18

Oikeiden varusteiden valitseminen

Mitä enemmän olet aikeissa hiihtää ja mitä syvemmälle lajiin aiot paneutua, sitä enemmän rahaa saat varautua käyttämään varusteisiin. Jotta hiihtäminen olisi hauskaa, aivan vasta-alkajankin kannata välttää kaikista yksinkertaisimpia ja halvimpia varusteita.

1. Sukset

●      Jos aiot käyttää suurimman osan budjetistasi yhteen hankintaan, panosta suksiin.

●      Aloittelijan kannattaa valita skin-sukset, joita myydäänkin eniten. Vaikka nekään eivät ole voiteluvapaita, niiden huolto on aloittelijalle ehdottomasti helpointa.

●      Sukset on hyvä ostaa erikoismyymälästä, josta on saatavana neuvoja. Siellä osataan ohjata oikeaan suuntaan asiakkaan painon, tason ja harjoittelutarpeen mukaan.

●      On tärkeää löytää sukset, joiden camber on oikeanlainen. Termi tarkoittaa sitä osaa suksesta, joka on irti alustasta käyttäjän seistessä niin, että hänen painonsa jakautuu tasaisesti molemmille suksille.

Jäljempänä kerrotaan skin-suksien huollosta.

2. Sauvat

●      Sauvojen tulee olla pituudeltaan 84–85 prosenttia käyttäjän pituudesta.

●      Jäykät sauvat ovat parhaat etenkin painavalle käyttäjälle, sillä paino kuormittaa sauvaa työnnettäessä.

●      Kannattaa myös valita kevyet sauvat, joissa on hyvät käsihihnat.

●      Sommat (alapäässä olevat muoviosat) on hyvä voida vaihtaa alustan mukaan.

Suosittuja voiteluvapaita suksia ja sauvoja – aseta hintavahti

3. Monot

Aloittelijankin kannattaa hankkia keskihintaiset hiihtomonot. Halvimmat monot ovat usein mukavampia ja lämpimämpiä, mutta niiden istuvuus ei välttämättä ole parhaasta päästä. Kapeammat ja istuvammat monot ovat kevyemmät ja mahdollistavat paremman kosketuksen siteisiin ja siten myös paremman suksien hallinnan. Markkinoiden uusimmat monot ovat hiilikuitumonoja, mutta ne ovat sekä kalliita että kylmiä, joten ne eivät sovellu vasta-alkajille erityisen hyvin.

4. Siteet

Hiihtositeitä on oikeastaan vain yhdenlaisia, joten monot ja sukset voivat hyvin olla erimerkkiset. Suosittelemme jälleen keskihintaisten siteiden hankkimista. Hinta riippuu lähinnä siteiden erikoisominaisuuksista, mutta perusmalli riittää vallan mainiosti.

5. Hiihtovaatteet

  1. Valitse kosteutta iholta pois siirtävät, mielellään merinovillaiset alusvaatteet.
  2. Välikerros on tarpeen kylmällä säällä.
  3. Ulkokerroksen kannattaa olla tiukahko, jotta vaatteet eivät lepata tuulessa.

●      Kaikkien vaatteiden on hyvä olla hengittävää materiaalia, jotta keho pysyy kuivana. Kosteana tulee helposti kylmä.

●      Vaatteiden täytyy kuitenkin antaa täysi liikkumavapaus.

Aloittelijoille yleinen virhe on pukeutua liian lämpimästi. Ennen liikkeelle lähtöä saa olla yleensä hieman kylmä.

Kuva: Jag_cz, Adobe Stock

Luisto kuntoon

Kun huollat suksiasi, nautit lajista enemmän

Voiteluvapaita skin-suksia myydään nykyään ehdottomasti eniten. Ne sopivat useimmille säille ja keleille ja tarvitsevat vähiten huoltoa. Voiteluvapaissa skin-suksissa on pitoalueella synteettisestä materiaalista valmistettua karvakappale, joka antaa pitoa. Kulunut karva on helppo vaihtaa.

Skin-suksetkaan eivät kuitenkaan ole aidosti voiteluvapaita. Ilman luistovoidettakin voi toki hiihtää, mutta meno on hidasta ja suksien käyttöikä jää paljon lyhyemmäksi.

●      Suksien karvan hoitoon tarvitaan puhdistus- ja hoitoainetta.

●      Luistoa voidaan parantaa kahdella tavalla: sulattamalla pari kerrosta parafiinia suksen luisto-osiin tai käyttämällä luistovahaa tai -suihketta. Kysy neuvoa suksien myyjältä.

Harjoittelu

Liikunta tuo hyvää oloa

Pitkän aikavälin harjoittelu hiihtokauden ulkopuolella

●      Harjoittelu matalalla intensiteetillä: Kävele, pyöräile tai hölkkää rauhallisesti 1–2 tuntia kerrallaan niin, että syke pysyy 55–70 prosentissa maksimisykkeestä.

●      Voimaharjoittelu: Keskity vatsalihaksiin, selkään ja käsivarsiin. 20 minuuttia yksinkertaisia harjoitteita kotona kahdesti viikossa riittää.

●      Sykettä nostava harjoittelu: Sauvakävele 30–40 minuutin lenkkejä mielellään mäkisessä maastossa. Se on hyvää harjoitusta ylävartalolle ja käsivarsille ja auttaa synkronoimaan liikkeet ennen hiihtämistä.

Hiihtokaudella

●      Treenaa tekniikkaasi: Hiihto on hyvin tekninen laji, jossa ajoitus ja painonsiirto ovat kaikki kaikessa. Jos haluat petrata taitojasi toden teolla, käy tunneilla tai lähde hiihtoleirille!

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä. Jessika Jellbom saa kiinni osoitteesta [email protected].