Hintaopas

Älykello tuo apua arkeen ja kannustaa liikkumaan

Näin valitset parhaan vaihtoehdon

Älykellot ovat olleet osa mobiilikäyttäjien arkea jo vuosien ajan. Viime vuosina ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa paitsi arjen apureina, myös vaihtoehtona urheilukelloille.

– Apple Watchin suosio on pysynyt tasaisen korkealla tasolla myös Suomessa, mutta tarjolle on tullut useita muitakin kiinnostavia tuotteita, Teknavi.fi -verkkokaupan omistaja Sami Kalsi kertoo.

Älykello on ollut suosittu lahja muun muassa valmistuneille. Apple on älykellojen markkinajohtaja, mutta sen takana käydään kovaa kilpailua muun muassa Samsungin, Huawein ja Honorin kesken.

Älykellot on tarkoitettu varsin monenlaiseen käyttöön, mutta moni ostaja arvostaa etenkin hyviä kuntoilusovelluksia. Kätevät viestintämahdollisuudet ja mahdollisuus kommunikoida ilman älypuhelinta ovat niin ikään älykellon hankintaa puoltavia ominaisuuksia.

Mitä ominaisuuksia älykellon ostajan kannattaisi huomioida ja vertailla? Poimimme tärkeimmät.

Kauanko akku kestää?

Samoin kuin älypuhelimissa, akun kesto voi olla pullonkaula myös viimeistä teknologiaa sisältävissä älykelloissa. Vuosien mittaan erilaisia älykelloja käyttäneen Sami Kalsin mukaan ostajan kannattaa varautua siihen, että älykello ladataan kerran päivässä.

– Jos kelloa ei halua pitää ranteessa yöllä, se voi olla laturissa aina yön ja aamulla akku on täynnä.

Jos jatkuva lataaminen ärsyttää, Kalsi neuvoo valitsemaan laitteen, jossa älyä on vähemmän. Kun ominaisuuksista karsitaan ja kello on tarkoitettu lähinnä fyysisen aktiivisuuden mittaamiseen, akun kesto voi pidentyä jopa lähes viikkoon. Virrankulutusta lisäävät etenkin bluetooth-yhteys sekä ahkera gps-paikannuksen käyttö.

– Paljon on kiinni myös siitä, miten aktiivisesti sovelluksia käytetään, Kalsi lisää.

Uusimmat älykellot tukevat pikalatausta, jolloin tunninkin lataus riittää.

Kolme eniten valmiusaikaa yhdellä latauksella lupaavat älykellot

Mikä ihmeen eSIM?

Niin sanottu eSIM on älykelloon sisäänrakennettu elektroninen sim-kortti, joka mahdollistaa esimerkiksi soittamisen ja soittoihin vastaamisen älykellolla. Sen avulla älykellolla onnistuu myös viestien lähettäminen, vaikka käyttömukavuus ei ole aivan samaa tasoa älypuhelimen kanssa. eSIMin ansiosta älypuhelinta ei tarvitse kantaa mukana esimerkiksi juoksulenkillä. Jos käytössä on langattomat bluetooth-kuulokkeet, puheluiden puhuminen tai musiikin kuuntelu onnistuu älykellon kanssa vaikkapa kävelylenkin aikana. Elektronisella sim-kortilla varustetun älykellon hinta nousee 100-200 eurolla, joten ominaisuuden tarve kannattaa harkita huolellisesti ennen ostopäätöstä.

– eSIMin valintaa puoltaa ahkera gps-paikannuksen käyttö. Se tarkentaa jonkin verran gps-signaalia. Siksi eSIMistä voi hyötyä esimerkiksi veneilykäytössä tai vaeltajalle, Sami Kalsi opastaa.

Onko älykello myös urheilukello?

Uusinta teknologiaa käyttävät älykellot alkavat olla varsin kehittyneitä treeniapureita. Rannesykkeen mittaus on varsin tarkka, eikä käyttäjän tarvitse enää hankkia erillistä sykevyötä. Älykello mittaa tarkasti matkan ja vauhdin, näyttää kuljetun reitin ja tunnistaa laajan skaalan eri lajeja. Uusimmissa Applen ja Samsungin älykelloissa on oma sovellus verenpaineen mittaamiseen. Halutessaan älykelloa voi käyttää unen laadun mittaamiseen tai vaikkapa riittävästä vedenjuonnista muistuttamiseen.

Onko käyttö hankalaa?

Älykellon vahvuutena ovat monipuoliset ominaisuudet, joista jokainen käyttäjä löytää varmasti jotakin itselleen tarpeellista. Älykello sopii tavallisen kellon korvikkeeksi, musiikkisoittimeksi aktiivisuusmittariksi, navigointivälineeksi tai harjoituspäiväkirjaksi. Tarvittaessa siitä voi tarkistaa sovellusten ilmoitukset.

Älykellojen käyttöliittymän oppii nopeasti. Kellon kosketusnäytön pyyhkäisyt eri suunnista avaavat eri näkymiä. Käytössä on myös fyysisiä painikkeita kellon sivuilla.

Useimmista suosituimmista älypuhelinsovelluksista on oma versio älykelloille. Useimmiten ne ovat jonkin verran älypuhelinversioita pelkistetympiä, mutta osa tuo myös ekstraa käyttäjälle. Käyttäjän kannalta kätevää on, että esimerkiksi Google Mapsia voi käyttää myös Apple Watchissa.

Persoonaa peliin?

Osa ostajista arvostaa älykellon personointimahdollisuuksia esimerkiksi erilaisilla rannekkeilla. Suurin valikoima rannekkeita on Applella, mutta myös esimerkiksi Samsung Galaxy Watchille ja Honor Watchiin löytyy vaihtoehtoisia rannekemalleja eri materiaaleista kuten nahasta ja silikonista. Erilaisilla rannekkeilla älykello muuttuu hetkessä sporttikellosta tyylikkääksi asusteeksi esimerkiksi iltapukujuhliin.

Oma älykello lapselle?

Lasten älykellot ovat enemmänkin kellopuhelimia, joilla helpotetaan muun muassa yhteydenpitoa vanhempiin. Yksi tämän hetken suosituimmista lasten kellopuhelimista on Xplora, joka on tarkoitettu lasten ensimmäiseksi mobiililaitteeksi ennen älypuhelimen hankkimista. Kello muun muassa aktivoi lasta pelimäisellä käyttöliittymällä, joka houkuttelee keräämään askelia. Kellossa on esiasennettu sim-kortti, jonka avulla kellolla voi soittaa puheluita kännykän tapaan. Sisäänrakennettu gps-paikannus mahdollistaa lapsen liikkeiden seuraamisen.