Hintaopas

Häikäiseekö? Se ei ole ainoa syy käyttää aurinkolaseja

Tiesitkö tätä? Silmäkin voi palaa auringossa – Näin suojaudut

Kirkas kevätaurinko voi olla monelle syy suunnata silmälasiliikkeeseen. Häikäisevä aurinko voi olla riski liikenteessä, mutta aurinkolasien merkittävin hyöty on niiden suojaava vaikutus silmille.

Auringon UV-säteily lisää harmaakaihin ja silmänpohjarappeuman riskiä pidemmällä aikavälillä, jos aurinkolaseja ei käytetä. Moni tiedostaa UV-säteilyn melanoomariskin iholle, mutta kasvain voi kehittyä myös silmään.

– Silmässä on sisäisiä luomia, joihin voi kehittyä melanooma niiden altistuessa toistuvasti UV-säteilylle, Silmäaseman tuotepäällikkö Hanna Airio kertoo.

UV-säteily on erityisen voimakasta silloin, kun kirkas auringonpaiste heijastuu lumen tai veden pinnasta. Pahimmillaan tilanne voi aiheuttaa niin sanotun lumisokeuden eli sarveiskalvon palovamman. Se menee hoitamalla ohi, mutta voi olla varsin kivulias.

Silmät kannattaa suojata UV-säteilyltä aurinkolaseilla myös siksi, että lasit antavat suojaa helposti palavalle ohuelle silmänympärysiholle.

Aurinkolasit voivat olla pelastus migreenistä kärsivälle, sillä kirkas valo voi laukaista kivuliaan migreenipäänsäryn.

– Olen itse migreeniherkkä ihminen ja saan helposti päänsäryn, jos liikun kirkkaalla ilmalla ulkona ilman aurinkolaseja, Airio sanoo.

 

Muista suojata lapsen silmät

 Aurinkolasit ovat suositeltava hankinta paljon ulkona leikkivälle lapselle. Lapsen silmän linssi eli mykiö ei ole vielä kehittynyt täydellisesti, jolloin UV-säteily voi vaurioittaa sitä nopeammin kuin aikuisen silmää.

– Aikuisen silmän mykiö saattaa jonkin verran suojata UV-säteilyltä, koska se on harvemmin täysin kirkas. Lapsen mykiö on sen sijaan kirkas, jolloin se päästää enemmän UV-säteilyä läpi silmänpohjaan. Se voi lisätä kaihin riskiä, Airio selvittää.

Aurinkolasien käyttöä voi Airion mukaan verrata lasten ihon rasvaamiseen aurinkorasvalla. Molemmat ovat yhtä tärkeitä. Nykyisin optikkoliikkeiden valikoimista löytyy lasten aurinkolasimalleja myös vaunuikäisille.

Katso Hintaoppaan lasten aurinkolasit tästä!

Näin varmistat aurinkolasien laadukkuuden

Airio neuvoo kuluttajia varmistamaan, että aurinkolaseilla on CE-merkintä. Se takaa, että lasit täyttävät EU-lainsäädännön asettamat vaatimukset.

Laadukkaissa laseissa kehyksen materiaalit ovat yleensä kestävämpiä ja aurinkolasien linssit kestävät kovempaa käyttöä.

– On iso ero, onko kyseessä halpa muovinpalanen vai laadukas linssi, josta on mukava katsoa läpi. Aurinkolasilinssi voi olla optisella laadulla mitattuna laadukkaan silmälasilinssin tasoinen.

Eron halvan ja kalliin linssin välillä voi kirjaimellisesti nähdä. Halvan muovilinssin läpi katsottuna edessä oleva näkymä voi jopa huonontua.

– Se ei ole missään nimessä tarkoitus. Aurinkolasien pitäisi selkeyttää näkemistä eikä haitata, Airio jatkaa.

Laadukkaat lasit eivät välttämättä ole kalliit, sillä esimerkiksi Silmäaseman valikoimista edullisimmat lasit irtoavat noin 60 eurolla. Optikkoliikkeen henkilöstön asiantuntemusta kannattaa Airion mukaan hyödyntää itselleen oikeiden lasien valinnassa.

Katso Hintaoppaan suosituimmat aurinkolasit tästä!

Millaiset aurinkolasit auton rattiin?

 Kirkkaan häikäisyn paikoissa aurinkolasien linssien tulisi olla tavallista tummemmat ja niissä tulisi olla polarisoiva linssi, joka poistaa heijastumat vaakapinnoilta kuten meren ja lumen pinnoilta.

Auton ratissa ei tarvita yhtä tehokasta suojaa.

– Ajaessa aurinkolasilinssien ei välttämättä tarvitse olla niin tummat. Olisi hyvä, että kuljettaja näkee hyvin myös varjoisemmissa paikoissa, Airio perustelee.

Yhden mallin klassikkostatus pysyy

Aurinkolasitrendit muuttuvat vuosi vuodelta. Nyt trendit suosivat paksureunaisia, 50- ja 60-luvulta vaikutteita ammentavia lasimalleja. Myös ylisuuret retrolasit ovat muodissa. Niillä pyritään korostamaan asuvalintaa. Tällaisissa aurinkolaseissa on tavallisesti vaaleat linssit, jotka soveltuvat pääasiassa kaupunkikäyttöön. Airion mukaan ylisuurten lasien rinnalle on tullut suoria, matalampia ja virtaviivaisempia kehyksiä.

Kaikkia aurinkolasimalleja trendit eivät heilauttele. Perinteiset pilottilasit ovat muodissa nyt ja tulevaisuudessa.

– Ne eivät ole mihinkään häviämässä, kuten eivät myöskään pyöreät linssit. Jos joku merkki pitäisi mainita, Ray-Ban on edelleen klassikko ja vuodesta toiseen suosituimpien merkkien joukossa, Airio kertoo.

Voimakkuudet vaikuttavat kehysten valintaan

 Jos asiakas tarvitsee voimakkuuksilla varustetut aurinkolasit, halutusta kehysmallista voi olla pakko tinkiä.

– Usein voimakkuuksilla ei voi valita kovin isokokoisia kehyksiä, koska raakalinssejä saa vain tiettyyn kokoon asti. Jos kyseessä on suurempi voimakkuus, linssiä ei voi välttämättä valmistaa halutun suuruisella halkaisijalla. Mitä enemmän voimakkuutta, sitä enemmän kokorajoituksia, Airio huomauttaa.

Suurempi voimakkuus vaikuttaa myös linssin muotoon. Jos vahvuutta on paljon, kovin kaarevaa linssiä ei voi valita.

Hintaoppaan haulla löydät yli 6 000 eri aurinkolaisit.