Hintaopas

Tiesitkö tämän bluetooth-kaiuttimen akun kestosta? Kokenut myyjä opastaa onnistuneeseen valintaan

Asiantuntijan mukaan tärkeintä on kuunnella kaiuttimen äänentoistoa ennen ostopäätöstä. Valmistajan ilmoittamaan akun kestoon ei aina kannata luottaa.

Bluetooth-kaiuttimien markkinoilla on viime vuosina tapahtunut yksi selkeä muutos.

– Nykyisin ostetaan ennemmin parempaa laatua kuin mitä tahansa, mistä kuuluu ääntä, HifiStudio Turun projektimyyjä ja osakas Antti Vuorilahti tietää. Hän on myynyt kannettavia kaiuttimia 11 vuoden ajan.

Kannettavaa kaiutinta etsivät asiakkaat jakaantuvat Vuorilahden mukaan muutamaan eri ryhmään. Osa arvostaa nimenomaan helppoa kannettavuutta, toiset käyttävät bluetooth-kaiutinta kiinteämmin kodin ainoana musiikintoistovälineenä, jolloin laitteessa ei välttämättä tarvitse olla akkua lainkaan. Kolmas ryhmä on yllättänyt Vuorilahden.

– Yhä enemmän kysytään sellaisia malleja, joissa on radio.

Tärkeässä roolissa on myös kaiuttimen koko. Pieni kaiutin tekee kauppansa silloin, kun sitä halutaan kuljettaa esimerkiksi selkärepussa. Isommalla koolla on kuitenkin etunsa.

– Mitä isompi kaiutin, sitä enemmän lähtee ääntä ja bassotoistoa.

Ylivoimaisesti suurin osa ostaa bluerooth-kaiuttimen liitettäväksi älypuhelimen Spotify-kuunteluun.

Selvitimme, mitkä ominaisuudet ovat oleellisimmassa roolissa ostopäätöstä tehdessä.

Hintaoppaan listalla on tällä hetkellä yli 1100 kannettavaa kaiutinta.

 

1. Äänen laatu

 

Valmistajan ilmoittaman enimmäistehon perusteella kaiutinta ei Vuorilahden mukaan kannata hankkia.

– Teho on kaiuttimien kohdalla hyvin suhteellinen käsite, koska se ilmoitetaan eri laitteissa hyvin eri tavoin ja eri taajuuksilla. Oma neuvoni on, että kaiutinta kannattaa aina kuunnella liikkeessä ennen ostopäätöstä. Sen jälkeen tulevat vasta muut ominaisuudet. Äänen pitää olla sellainen, että se miellyttää käyttäjän omaa korvaa. Se on ehdottomasti tärkeintä.

Äänenlaadultaan laadukkaan kannettavan bluetooth-kaiuttimen hinta lähtee Vuorilahden mukaan noin sadasta eurosta.

– Yleensä koko tuo laatua ääneen. Mitä isommat kaiutinelementit, sitä paremmin ilma liikkuu. Kaiuttimen suunnittelussahan on kyse ilman liikuttamisesta.

2. Akun kesto

Valmistajan ilmoittamaan akun enimmäiskestoon ei kannata luottaa sinisilmäisesti, sillä kaiuttimen käyttö määrittelee pitkälti sen, miten pitkään virtaa riittää.

Valmistaja ilmoittaa akun keston tietyllä desibelivoimakkuudella. Moni soittaa musiikkia verrattain kovalla äänenvoimakkuudella.

– Silloin akun kesto voi jäädä kolmannekseen valmistajan ilmoittamasta. Jos musiikki soi enimmäkseen taustalla, akku kestää yleensä sen minkä valmistaja lupaa, noin 12 tunnista aina 24 tuntiin. Mitä isompi kaiutin, sitä isompi akku, Vuorilahti selvittää.

Kaiutin ladataan yleensä USB-C -liitännällä. Osa kaiuttimista tukee pikalatausta, mikä helpottaa kiireisen käyttäjän elämää.

Bluetooth-kaiutin voi olla pitkäikäinen laite, sillä elinkaarensa päässä olevan akun voi yleensä vaihtaa uuteen muutamalla kympillä.

3. Vesitiiviys

 

Markkinoilla on jo useita vuosia ollut täysin vesitiiviitä bluetooth-kaiuttimia. Yleensä valmistaja lupaa laitteelle vesitiiviyden metrin syvyyteen. Roiskesuojattu malli ei sen sijaan kestä upotusta.

Antti Vuorilahti tietää, millaiseen käyttöön vesitiivis kaiutin yleensä valitaan.

– Yhä useammalla on ulkoallas, palju tai poreamme, jonka reunalle kaiutin usein laitetaan. Silloin on hyvä, että laite kestää upotuksen. Rannallakaan ei haittaa, vaikka laite tippuisi veteen.

Äänentoiston kannalta voi olla hienoinen ero siinä, onko laite vesitiivis vai ei. Vuorilahden mukaan kaiutin on helpompi toteuttaa hyvin soivaksi, jos tehtaalla ei tarvitse miettiä vesitiivistä rakennetta

4. Liitettävyys

 

Bluetooth-kaiuttimista löytyy nykyisin ainakin kaksi liitäntää: AUX-IN ja USB-C. Ensin mainittua tarvitsee, jos kaiuttimen haluaa liittää esimerkiksi television tai tietokoneen äänentoistoon.

Joissakin kaiuttimissa voi olla myös mikrofoniliitäntä. Tällaiset kaiuttimet on useimmiten suunniteltu käytettäväksi juhlissa ja erilaisissa illanvietoissa, jolloin niitä voi käyttää karaokeen.

Osa bluetooth-kaiuttimista soveltuu myös etäneuvottelukäyttöön. Tällaisissa malleissa on ominaisuus, joka estää äänen kiertämisen ympäröivässä tilassa.

Jos kyseessä on kotikäyttöön tarkoitettu kaiutin, laitteesta löytyy useimmiten tuki Google Castille ja Apple Airplaylle. Tällöin tilassa on oltava langaton wifi-verkko.