Hintaopas

Hyttysansa ja hyttyskarkotin – apua hyttysten torjuntaan

Millainen hyttysansa tai -karkotin sopii sinulle? Eri tilanteisiin, sisälle ja ulos, on omat, tehokkaat laitteensa.

Hyttysansojen hintahaitari on laaja. Eri tarkoituksiin on olemassa monia, eri tekniikoilla toimivia laitteita, joiden toimintasäde vaihtelee yhdestä neliömetristä jopa tuhansiin neliöihin.

 Perinteisimmät suojat hyttysiä vastaan ovat erilaisia verkot ja suojaavat vaatteet. Jos ei kuitenkaan halua verhoutua päästä varpaisiin, voi hyttysiä torjua erilaisilla lämmön, valon, äänen ja kemikaalien yhdistelmiä käyttäviä laitteita.

 ”Kannattaa vertailla erilaisia tuotteita ja etsiä itselleen paras vaihtoehto. On myös tärkeää lukea käyttöohjeet”, muistuttaa osastopäällikkö Juuso Vähäsoini Helsingissä sijaitsevasta K-Rauta Lanternasta.

 Hintaoppaasta saat hyvä käsityksen markkinoilla olevista malleista. Voit vertailla niiden ominaisuuksia ja etsiä itsellesi sopivimman.

Kannettavat hyttyskarkottimet sopivat ulos

 Yksi eniten myydyistä kannettavista karkottimista on Thermacellin ”kapula”. Sen teho perustuu lämpöön ja hyönteisiä karkottavaan haitta-aineeseen. Lämmönlähteenä toimii kaasupatruuna, joka lämmöllään irrottaa vaihdettavasta tyynystä tai matosta hyttysmyrkkynä toimivaa pralletriiniä. Laite sytytetään ja asetetaan esimerkiksi terassin kaiteelle. Käyttöaika vaihtelee 4–12 tuntiin. 

Karkottimet voivat olla myös tyylikkäitä kartiomaisia pöytämalleja tai jopa kynttilälyhdyn muotoisia. Kannettavista hyönteiskarkottimista löytyy myös korkeaan äänitaajuuteen perustuvia malleja, joita voi käyttää vaikkapa eräretkillä.

Eri kokoiset karkottimet sopivat eri käyttötarkoituksiin. Hintaopas kertoo parhaan hinnan kullekin mallille.

 

Hyönteisansoista löytyy myös järeämpiä aseita

Tehokkaimmat hyttysansat käyttävät kaasupulloa ja ovat päällä koko kesän. Ne houkuttelevat hyönteisiä päästämällä ilmaan hiilidioksidia ja ihmisten ihon tuoksua jäljittelevää oktanolia. Kun hyönteinen lähestyy ansaa näiden houkuttamana, laite imaisee sen sisäänsä, jonne se kuolee.

Laitetta pidetään päällä jatkuvasti, ja sen pitkäkestoinen käyttö vähentää tuntuvasti hyönteisten määrää esimerkiksi mökkipihassa. Eri kokoisten laitteiden vaikutusalue yltää jopa 4000 neliömetriin.

Sisällä käytettävät hyönteiskarkottimet ja -ansat

Sisätiloissa käytettävät hyönteiskarkottimet kiinnitetään yleensä pistorasiaan. Verkkovirran avulla lämpiävät laitteet erittävät ilmaan hajutonta hyönteismyrkkyä kuten d-Alletrinia. Laitteeseen vaihdetaan aina uusi kemikaalia sisältävä tyyny yleensä kerran vuorokaudessa. Toisissa malleissa on nestettä sisältävä pullo, joka riittää 30 vuorokauden käyttöön. Laitteen teho riittää noin 15–20 neliöiseen huoneeseen.

Sisätiloihin sopii myös korkeataajuuksista ääntä käyttävä karkotin, jonka toimintaperiaate on sama kuin jyrsijöiden karkotukseen käytettävissä.

Sisätiloissa voidaan käyttää myös hyönteisansoja. Niiden teho perustuu yleensä valoon: UV-lamppuun, joka houkuttelee hyönteisiä.

Tutustu hyttysvalaisimiin täällä.