iPhone 12:n ja iPhone 11:n erot 

iPhone 12 on useimmille suuri päivitys

Teksti:
Daniel Haaf

Julkaistu:
22. lokakuuta 2020

iPhone 12 ‑malliston myötä Applen puhelinvalikoima vahvistui huomattavasti. Uudet mallit eroavat yrityksen aiemmista puhelimista huomattavasti niin ulkonäkönsä kuin monien ominaisuuksienkin osalta.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä eroja viime vuoden iPhone 11:llä ja uudella iPhone 12:lla on.

Valitsimme vertailuun nimenomaan iPhone 12 ‑välimallin, koska siitä tulee oletettavasti markkinoiden suosituin. Käsittelemme kuitenkin myös sitä pienempää iPhone 12 Miniä ja hieman kalliimpia iPhone 12 Pro- ja Pro Max ‑malleja.

iPhone 11

 • 6,1 tuuman LCD-näyttö (Liquid Retina HD)
 • 4G-tuki
 • Apple A13 Bionic
 • Laajakulmakamera, jonka valovoima on f/1,8
 • Aiemman sukupolven Smart HDR ‑toiminnon tuki
 • Vedenpitävä (IP68), voidaan upottaa 2 metrin syvyyteen 30 minuutiksi
 • Langaton Qi-lataus

iPhone 12

 • 6,1 tuuman OLED-näyttö (Super Retina XDR)
 • 4G- ja 5G-tuki
 • Apple A14 Bionic
 • Laajakulmakamera, jonka valovoima on f/1,6
 • Uuden Smart HDR 3 ‑toiminnon tuki
 • Vedenpitävä (IP68), voidaan upottaa 6 metrin syvyyteen 30 minuutiksi
 • Langaton Qi- ja MagSafe-lataus
 • Dolby Vision HDR -videotallennus
 • Selfie-kamera, jossa on Night Mode- ja Deep Fusion ‑tuki
 • Näytössä Ceramic Shield ‑pinnoite
Vasemmalla iPhone 12, oikealla iPhone 11. Kuva: Apple

Muotoilu

iPhone 12 on muotoilultaan litteämpi kuin iPhone 11, ja siinä on terävämmät reunat. Ulkonäöltään se muistuttaa iPad Pro ‑mallistoa ja hieman myös vuoden 2012 iPhone 5 ‑puhelimia.

iPhone 12 on 11 prosenttia ohuempi, 15 prosenttia pienempi  ja 16 prosenttia kevyempi kuin iPhone 11.

iPhone 12:n vedenkestävyyttä on parannettu. Kummankin mallin suojaluokitus on IP68, eli puhelimet ovat veden- ja pölynkestäviä, mutta iPhone 12:ssa on hieman paremmat tiivisteet.

Näyttö

Kummassakin puhelimessa on samankokoinen näyttö. Näytöt eroavat kuitenkin tekniikaltaan ja resoluutioltaan.

Viimevuotisessa iPhone 11:ssä on kirkkaudeltaan suhteellisen huono LCD-näyttö, jonka resoluutio on pieni. iPhone 12:ssa on huomattavasti kirkkaampi ja resoluutioltaan tuplasti parempi OLED-näyttö.

Käytännössä erona on, että iPhone 12 tuottaa valoisamman kuvan, joka on värintoistoltaan parempi, kontrastiltaan suurempi ja yksityiskohdiltaan terävämpi. Eron huomaa selvästi niin elokuvien katselussa, pelaamisessa kuin nettisurffailussakin.

Vasemmalla iPhone 12, oikealla iPhone 11. Kuva: Apple

Kamerat

Kummassakin puhelimessa on kaksi takakameraa ja edessä selfie-kamera. Takana olevien laajakulma- ja ultralaajakulmakameran resoluutio on 12 megapikseliä.

iPhone 12:n laajakulmakameran valovoima on kuitenkin parempi, f/1,6, kun iPhone 11:n kameran valovoima on f/1,8. Parempi valovoima tarkoittaa, että optiikka päästää läpi enemmän valoa, mistä on hyötyä heikossa valaistuksessa kuvattaessa.

iPhone 12:n Night Mode- ja Deep Fusion ‑toiminnot ovat käytettävissä myös selfie-kameran kanssa. Lisäksi iPhone 12:lla voidaan tallentaa HDR-videoita Dolby Vision ‑formaatissa, mikä ei onnistu iPhone 11:llä.

Suorituskyky

Kaikissa iPhone 12 ‑malleissa on uusi entistä parempi A14 Bionic ‑suoritin, kun viime vuoden iPhone 11:ssä on A13 Bionic.

A14 Bionic ‑suorittimen suorituskyky on yli 40 prosenttia parempi, se on energiatehokkaampi ja sen koneoppiminen on paljon paremmalla tasolla.

Käytännössä eroa ei huomaa sovellusten avaamisen tai pelaamisen yhteydessä vaan ennen kaikkea tilanteissa, joissa iPhone käyttää keinoälytoimintoja ja kameroita.

Tallennustila

Kumpaakin puhelinta on saatavilla samansuuruisten tallennustilojen kera. Vaihtoehdot ovat 64 Gt, 128 Gt ja 256 Gt.

Jos et ole aikeissa tallentaa paljon 4K-videoita ja asennat vain joitakin sovelluksia, halvin 64 Gt:n vaihtoehto riittää. Aina kannattaa kuitenkin harkita 128 tai 256 Gt:n vaihtoehtoja, jotta tallennustila ei aseta rajoitteita.

Puhelimen omaa tallennustilaa voi toki säästää käyttämällä iCloudia. Lisätila palvelussa on kuitenkin kuukausimaksullista.

iPhonen mukana ei enää tule EarPods-kuulokkeita. Kuva: Apple

Akku ja langaton lataus

iPhone 12:n ja iPhone 11:n akkukestojen eroa ei ole osoitettu testeissä. Applen tuotesivujen mukaan iPhone 12 on marginaalisesti parempi joissakin tilanteissa, mutta ero on vähäpätöinen.

Suuri ero on siinä, että iPhone 12 ‑puhelimet tukevat langatonta MagSafe-latausta. MagSafe-järjestelmässä käytetään magneetteja, jotka auttavat sijoittamaan puhelimen langattomaan laturiin juuri oikein. MagSafen käyttöön tarvitaan erikseen ostettavia lisävarusteita.

Lisävarusteet

Sen paremmin iPhone 12:n kuin iPhone 11:nkään mukana ei tule kuulokkeita tai laturia. Aiemmin kummatkin toimitettiin iPhone 11:n ja sitä vanhempien mallien mukana, mutta Applen uuden periaatteen mukaan ne pitää tästedes hankia erikseen.

Sama periaate pätee kaikkiin Applen nykyään myymiin puhelimiin. Pakkaukseen kuuluu silti edelleen Lightning–USB-C-latausjohto.

Applelta iPhone 12 ‑mallisto ja HomePod Mini

Apple julkaisi 13.10. neljä uutta matkapuhelinta ja HomePod Mini ‑älykaiuttimen. Tässä artikkelissa kerromme uusien tuotteiden ominaisuuksista.

Julkaisuartikkelimme on luettavissa täällä.

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä. Daniel Haafin saa kiinni osoitteesta [email protected]