Onko kuulokkeiden ostaminen neulan etsimistä heinäsuovasta? Vältä virheet, lue asiantuntijan vinkit
Etsitkö kuulokkeita toimistoon, musiikin kuunteluun, pelaamiseen tai sporttailuun? Hifiasiantuntija Antti Vuorilahti kertoo, millainen kuuloke sopii parhaiten eri käyttötarkoitukseen.
Hintaoppaassa on vertailtavana yli 5 000 eri langatonta kuulokeparia eri valmistajilta ja jälleenmyyjiltä. Hakua voi suodattaa esimerkiksi käyttötarpeen, hinnan, toimintojen, kiinniketyypin ja vedenpitävyyden perusteella. Tutustu Hintaoppaan kuulokevalikoimaan täältä.
Avokonttoriin tai kotitoimistoon
Hintaluokka: 100-200 euroa
Toimistokuulokkeen pääasiallinen käyttö painottuu puhumiseen tai etäneuvotteluihin. Tämän takia kuulokkeiden tärkein ominaisuus on hyvälaatuinen mikrofoni. Paras valinta on laadukkaalla sankamikrofonilla varustettu kuuloke.
– Varsinkaan hälyiseen avokonttoriin tai kotitoimistoon ei kannata valita kuulokkeita, joiden mikrofoni sijaitsee kuulokepiuhassa. Tällainen mikrofoni ottaa herkemmin ääniä ympäröivästä tilasta, mikä voi häiritä esimerkiksi puhelinkeskustelua. Sankamikrofonin äänen suuntakuvio on pistemäinen, jolloin se välittää vastaanottajalle kirkkaammin puheen, mutta ei taustaääniä, kokenut hifimyyjä Antti Vuorilahti opastaa.
Työpaikalla tai kotitoimistossa kuulokkeita pidetään usein useiden tuntien ajan työpäivän aikana. Tällöin korostuu kuulokkeiden mukavuus.
– Sanon aina kaikille asiakkaille, että kannattaa valita kuulokkeet, jotka tuntuvat omaan korvaan parhaimmilta. Yleensä mukavin kuuloke on isokuppinen, joka ei paina liikaa korvalehteä vasten.
Meluisaan tai hälyiseen ympäristöön on syytä valita vastameluominaisuudella varustetut kuulokkeet. Vastameluteknologia mittaa ulkoa tulevaa ääntä ja digitaalinen signaaliprosessori luo vastakkaisen ääniaallon, joka kumoaa ympäröivän melun. Vastameluominaisuuden toteutus kuitenkin vaihtelee.
– Vastamelu ei poista teräviä ääniä. Parhaimmillaan teknologia on ympäristöissä, joissa on tasainen taustaääni. Halvat vastamelukuulokkeet kärsivät yleensä suhinasta, jota ei esiinny kalliimmissa malleissa, Vuorilahti tietää.
Pelaajalle
Hintaluokka: 30-500 euroa
Kuulokkeet ovat tärkeässä roolissa verkkopelisessioissa. Aktiivisen pelaajan kiinnostus kohdistuu laadukkaaseen mikrofoniin ja käyttömukavuuteen.
– Suljetulla kupilla varustetut kuulokemallit blokkaavat ulkoa tulevaa melua, mutta voivat olla hiostaa korvia melko pahasti tuntien käytön aikana. Siinä kohtaa osaa arvostaa avoimia ja hengittäviä kuulokkeita.
Avoimet mallit eivät kuitenkaan sulje pois pelin ääniä, joten jos pelaajan lähistöllä on muita ihmisiä, suljettu kuuloke voi olla käytännön syistä paras valinta.
– Suljettu vastamelukuuloke on toinen ääripää. Sellainen soveltuu pelaajalle, joka vaatii äärimmäistä keskittymistä. Jos pelaajalla on käytössään oma huone, jossa ei ole muita, valitsisin avoimet kuulokkeet, Vuorilahti neuvoo.
Langattomat kuulokkeet voivat kuulostaa parhaalta valinnalta, mutta näin ei aina ole. Jos pelisessiot kestävät pitkään, langattomat kuulokkeet on kytkettävä välillä laturiin. Tätä tarvetta ei ole langallisten kuulokkeiden kanssa.
Edullisen hintaluokan ja kalliimpien pelikuulokkeiden suurin ero on äänenlaadussa.
– Mitä kalliimpi kuuloke, sitä neutraalimpaa ja puhtaampaa ääntä ne toistavat, Vuorilahti sanoo.
Musiikin kuunteluun
Hintaluokka: 150-1500 euroa
Musiikkidiggarin kuulokevalinnan ratkaisee useimmiten se, kuunnellaanko musiikkia älypuhelimella vai kotona. Älypuhelinkäytössä langattomuudella päästään nykyisin cd-tason äänenlaatuun.
Nykyisin suosiossa olevien, korvakäytävään asetettavien niin sanottujen in ear- kuulokkeiden ongelmana on se, että niitä ei yleensä voi sovittaa liikkeessä hygieniasyiden takia.
– Tällöin kuluttaja saattaa joutua ostamaan kuulokkeet sokkona. In ear -kuulokkeiden ostajan tulisi varmistaa, että kuulokkeiden mukana tulee useampi erilainen sovitepehmuste, joiden avulla kuuloke toivon mukaan asettuu mukavasti korvaan. Mitä paremmin sovitekappale sopii korvaan, sitä paremmin basso ja diskantti toistuvat, Vuorilahti kertoo.
Isommassa kuulokekokoluokassa ratkaisee istuvuus ja äänenlaatu. Tällainen kuuloke soveltuu esimerkiksi käyttäjälle, joka haluaa keskittyä laadukkaaseen äänentoistoon kotioloissa ja käytössä on erillinen kuulokevahvistin. Hifi-tason kuulokkeiden hinta voi nousta tuhansiin euroihin, mutta kotikäyttöön tarkoitetut laadukkaat kuulokkeet voi löytää jo 400 eurolla.
– Jos käyttäjä kuuntelee musiikkia sekä älypuhelimella että kotioloissa vahvistimen kautta, valitsisin kahdet erilaiset kuulokkeet. Mielestäni hifi-kuulokkeissa on oltava piuha.
Kuntoiluun
Hintaluokka: 50-350 euroa
Kuntoilukäytössä kuulokkeiden on oltava paitsi kevyet ja mukavat, myös kestävät. Esimerkiksi pyörälenkillä kuulokkeiden on kestettävä vettä ja roiskeita. Istuvuus on oleellinen ominaisuus, koska kuulokkeen on pysyttävä korvassa vauhdikkaammassakin menossa kuten juoksulenkillä tai porrastreenissä. Vuorilahden mukaan juuri istuvien kuulokkeiden löytäminen on vaikein tehtävä.
– Koska in ear -kuulokkeita ei hygieniasyistä voi sovittaa kaupassa, kuluttajan mahdollisuudet ovat aika rajalliset. Käytännössä ostaja ei voi tietää, mikä kuuloke pysyy parhaiten omassa korvassa. Pitää mennä mututuntumalla.
Kuntosalitreenaajalle soveltuvat vastamelutoiminnolla varustetut kuulokkeet, jotka blokkaavat muiden treenaajien ääntelyn ja salin oman musiikin, jos käyttäjä haluaa keskittyä omiin musiikkivalintoihin.
– Moni käyttää nykyisin salilla isoja kuulokkeita. Niiden ongelmana voi olla hienkesto. Kun salilla hikoillaan viikosta toiseen ja keinonahka imee kaiken hien, kuulokkeet voivat olla aika rujossa kunnossa. Onneksi pehmusteosia saa varaosina lähes jokaiseen kuulokemerkkiin, Vuorilahti kertoo.
Pyörälenkillä isoja kuulokkeita ei sen sijaan voi käyttää, koska ne eivät sovi kypärän alle. In ear -kuulokkeiden ostajan kannattaa muistaa tärkeä asia turvallisuuden kannalta.
– En koskaan valitsisi pyöräilykäyttöön vastamelukuulokkeita, koska ne blokkaavat ympäröivän liikenteen äänet. Se voi aiheuttaa onnettomuusriskin.
Juoksijalle paras valinta on langaton sporttikuuloke. Langallisissa malleissa takkia vasten ”rahnaava” piuha välittää rahinan kuulokkeisiin ja piuha saattaa olla liikkeen tiellä.
Akun kesto ei ole ongelma tavalliselle kuntoilijalle, sillä langattomien kuulokkeiden akussa riittää virtaa yleensä useammaksi tunniksi.