Hintaopas

Asiantuntijan vinkit: Vältä pahin virhe akkuporakoneen hankinnassa

Akkuporakoneen ostajan kannattaa valita laite, joka on yhteensopiva muiden työkalujen kanssa. Asiantuntija varoittaa halvoista tarvikeosista.

Pitkään porakoneita myynyt asiantuntija tunnistaa yhden yleisen virheen akkuporakoneen hankinnassa.

– Hölmöintä on ostaa tarjouksesta halpa akkuporakone ja kuukauden päästä eri merkkinen laite eri tarkoitukseen. Sen jälkeen työkalupakissa on useita erilaisia koneita, joiden akut eivät ole yhteensopivia keskenään, Kesko Oyj:n senior category manager Seppo Jalanne sanoo.

Niin sanotulla emokoneella tarkoitetaan laitetta, jossa akut ja laturi tulevat mukana. Runkokone on ilman akkua myytävä laite, jossa voi käyttää saman valmistajan mallisarjan akkuja. Samat akut soveltuvat tällöin useisiin eri laitteisiin kuten puutarhatrimmereihin, ketjusahoihin tai pistosahaan. Jalanne ohjeistaa akkuporakoneen ostajaa selvittämään ennen ostopäätöstä, kuinka moneen eri laitteeseen kyseisen laitteen akkua voi käyttää.

Kun akkuporakone ostetaan esimerkiksi kahden akun kanssa, jatkossa riittää, kun seuraava laite ostetaan ilman akkuja. Tarvittaessa lisäakkuja voi ostaa irrallisina. Sama laturin käy myös lisäakkuihin.

Mitä akkuporakone maksaa ja mitä takuu korvaa?

Alle sadalla eurolla saa kotikäyttöön soveltuvan perustasoisen koneen, akun ja laturin. Laadukkaamman kuluttajalaitteen saa alle 150 eurolla. Kantolaukusta voi joutua maksamaan 10–20 euroa ekstraa.

Takuu voi vaihdella ostopaikan mukaan. Yleensä jälleenmyyjät noudattavat niin sanottua 100 euron sääntöä: Jos kuluttajakäyttöön tarkoitetun akkuporakoneen myyntihinta on alle 100 euroa, rikkoutunut laite vaihdetaan takuuaikana uuteen. Ammattilaisille tarkoitetut laitteet yleensä huolletaan ja niille on tarjolla enemmän varaosia.

– Kun porakone palautetaan takuuaikana ostopaikkaan, myyjät pääsääntöisesti tarkistavat, ettei laitetta ole käytetty selkeästi väärin. Tämän jälkeen laite korvataan uudella ja vanha siirretään kierrätykseen.

Millainen akku porakoneeseen?

Peruskäyttöön tarkoitettujen akkuporakoneiden tavallisen akun jännite on 12 tai 18 volttia. Volttimäärä kertoo akun tehon. Akun volttikanta kertoo myös laitteen painosta: 12-volttinen on pääsääntöisesti kevyempi ja kompaktimman kokoinen ja 18-volttinen painavampi. Jos kevyempi porakone miellyttää enemmän, valinta kohdistuu 12-volttiseen akkuun.

Jos porakoneella ei ole tarkoitus tehdä isompaa remonttia, 12-volttinen riittää useimpiin käyttötarkoituksiin kotitaloudessa.

Kuinka kauan akun lataus kestää?

Akun latauksen kesto vaihtelee muun muassa sen mukaan, millaisessa työssä porakonetta käytetään ja mikä on laitteen käyttölämpötila.

– 12-volttinen porakone riittää komeron saranoiden tai huonekalujen osien ruuvaamiseen. Jos käyttökohde on vähänkään enemmän korjaamisen tai remontoinnin suuntaan, suosittelen 18-volttista laitetta, koska sen käyttöaika on selvästi pidempi.

Nykyisin akkuporakoneissa käytetään litium-ioniakkuja, jollaiset ovat tuttuja muun muassa älypuhelimista ja kannettavista tietokoneista. Litium-ioniakkujen varaus säilyy hyvin, vaikka laitetta säilytettäisiin pitkään varastossa. Laite purkaa varauksestaan noin kolme prosenttia kuukaudessa, jos sitä ei käytetä.

Jos laitetta käytetään esimerkiksi huonekalujen kokoamiseen ja joidenkin yksittäisten ruuvien ruuvaamiseen, virrankulutus on varsin vähäistä. Isommassa remontissa porakonetta käytetään huomattavasti pidempiä aikoja, jolloin saatetaan tarvita vara-akkuja.

Akun kapasiteetti (Ah) kertoo porakoneen työskentelyajan. Kolmen ampeerintunnin akussa riittää virtaa noin kaksi kertaa pitempään kuin 1,5 ampeeritunnin akussa. Akkuporakoneen akkujen kapasiteetti vaihtelee 1,5 ja 3,0 ampeeritunnin välillä. Akun latausaika vaihtelee muun muassa laturin mukaan. Akkuporakoneille on saatavissa pikalatureita, joilla latausaika lyhenee merkittävästi, jopa puoleen tuntiin.

Millaisia varusteita akkuporakoneen mukaan?

Ensimmäistä kertaa akkuporakonetta hankkivan on syytä ostaa ruuvauskärkisarja, jossa on yleensä 30 erilaista kärkeä. Tämän hetken yleisimmin käytetyt kärjet ovat niin sanottuja torx-kärkiä. Jalanne kehottaa hankkimaan myös perussarjan poranteriä.

– Ruuvauskärki ei voi olla sinne päin, sen pitää olla täsmälleen ruuvin mukainen, hän muistuttaa.

Erikoistarvikkeiden tarve on sen sijaan kiinni käyttötarkoituksesta. Jalanne mainitsee yhden.

– Niin sanotulla multiconstruction-terällä eli monikäyttöporanterällä pystyy poraamaan kaikkia materiaaleja. Se sopii puulle, metallille ja betonille.

Betonin poraamista varten on kuitenkin hankittava akkuiskuporakone tai poravasara. Se soveltuu myös tavalliseen ruuvaamiseen ja poraamiseen.

Jalanne varoittaa halpojen tarvikkeiden mahdollisista riskeistä.

– Jos käytössä on halpa ruuvauskärki, se voi pyöristää ruuvin kannan tai jopa lohkaista kalusteen reunan, jolloin kyseinen kaluste on pilalla. Tarvikkeeseen kannattaa satsata jopa enemmän kuin itse porakoneeseen. Halvemmallakin porakoneella saa hyvää jälkeä, jos siinä on hyvälaatuinen tarvikeosa kiinni.

Hintaoppaan sivuilta löydät yli 1700 akkuporakonetta, joita voit vertailla toimintojen, akkujen määrän, kapasiteetin ja hintojen perusteella.