Oletko ostamassa tablettia?
Lue vinkit eri käyttötarkoituksiin ja oleellisiin ominaisuuksiin.
Korona-aika on muuttanut tablettien kotikäyttöä. Nyt tabletteja myydään yhä enemmän koko kodin viihdelaitteiksi. Käyttö painottuu etenkin suoratoistopalveluihin.
– Moni käyttäjä ottaa laitteensa mukaan töihin. Työkäyttöä on lisännyt se, että tabletteihin saa asennettua Office-paketin, Verkkokauppa.comin ostopäällikkö Antti Aulavuori kertoo.
Tabletin ostaja valitsee takavuosia suuremman laitteen. Tablettien näyttöjen koot ovat kasvaneet ja 10-tuumainen on jo halutuin kokoluokka.
Akun kesto on pääsääntöisesti sitä parempi, mitä isommasta laitteesta on kyse. Tällöin tablettiin mahtuu isompi akku. Toisaalta etenkin kalliimman hintaluokan laitteissa akun kestoa verottavat tarkka näyttö ja tehokas prosessori. Peruskäytössä akku saattaa kestää parikin päivää, tehokäytössä on syytä varautua lataamaan laite päivittäin.
Koululaiselle: Älä tyydy hitaimpaan
Opiskelijalle voi riittää jo 100 euron hintainen tabletti, jos laitteella käytetään enimmäkseen verkkopalveluita ja simppeleitä sovelluksia. Toisaalta jo 50–100 euron lisäpanostus laitteeseen parantaa selvästi käyttömukavuutta, kun prosessorin teho kasvaa. Halvinta mallia ei siis välttämättä kannata valita, jos laitetta tarvitaan tulevaisuudessa muuhunkin kuin perussurfailuun.
Edullisen laitteen ostaja tinkii useimmiten keskusmuistin määrästä, prosessorin tehosta, kameran tarkkuudesta ja näytön laadusta. Näyttöpaneelin tarkkuus jää selvästi kalliimpien mallien resoluutiosta.
Koululaiselle sopivia tabletteja
Pelilaitteeksi lapselle: Prosessoriteho pelien mukaan
Yhä useamman lapsen ensimmäinen mobiililaite on tabletti. Laite soveltuu hyvin erilaisten lapsille tarkoitettujen opetuspelien pelaamiseen. Tabletteja on hankittu tähän tarkoitukseen myös päiväkoteihin ja kouluihin, missä moni lapsi saa ensikosketuksen laitteisiin. Opetuspeleillä voidaan harjoitella esimerkiksi kielioppia.
– Tällaiset pelit eivät vaadi paljoakaan tehoja tabletilta, joten edullisempikin laite käy, Aulavuori kertoo.
Kun vaatimukset pelejä kohtaan kasvavat, täytyy myös tabletin kehittyä mukana. Nykyaikaiset ajopelit ovat hyvä esimerkki sovelluksista, jotka vaativat jo selvästi enemmän keskusmuistia ja prosessoritehoa pyöriäkseen sujuvasti.
– Tällöin kannattaa varmistaa, että tabletissa on vähintään kolme gigatavua keskusmuistia, tehokas moniydinprosessori ja 2K-näyttö. 2K-näytön resoluutio on 2560 x 1600 pikseliä, Aulavuori opastaa.
Pelaamiseen soveltuvien tablettien hinnat alkavat noin 200 eurosta.
Työkäyttöön: Muista näppäimistö ja kosketuskynä
Työkäyttäjän tabletin tärkeimpiä lisävarusteita on bluetooth-näppäimistö. Bluetooth-yhteyden avulla fyysisen näppäimistön ja hiiren saa liitettyä lähes kaikkiin tabletteihin. Näppäimistösuojassa on hyvä olla eri asentoja näytön tukemiseen pystyasentoon. Tällöin kirjoittaminen on mukavampaa.
Paljon kirjoittavalle tabletti ei kuitenkaan korvaa kannettavaa tietokonetta. Tällöin tabletin käytettävyyttä voi laajentaa liittämällä sen ulkoiseen näyttöön. Yhdistäminen onnistuu kaapelilla suoraan laitteesta USB-C-liitännällä tai erillisen telakan kautta.
Työkäyttöön kannattaa harkita Windows-tablettia (esimerkiksi Microsoft Surface), koska kaikki yritykset eivät välttämättä tue Android-käyttöjärjestelmää työympäristössään. Surface-kannettavan hinta näppäimistön kanssa ostettuna nousee noin 1000 euroon.
– Yleisesti ottaen tabletin työkäyttöä puoltaa laitteen keveys ja helppo siirreltävyys. Laitteessa on oltava riittävästi potkua, jotta se jaksaa pyörittää isoja Excel-taulukoita tai Powerpoint-esityksiä, Aulavuori sanoo.
Jos tablettia käytetään luovaan työskentelyyn kuten editointiin tai graafiseen suunnitteluun, lisävarustelistalta on syytä valita kosketuskynä. Sellainen löytyy muun muassa Samsungin ja Applen tablettien seuraksi.
Kalleimpien tehotablettien hinta nousee jopa yli 2000 euroon. Aulavuori ei keksi syytä, miksi tällainen laite olisi ainoa vaihtoehto.
– Esimerkiksi Applen laitteissa hinta nousee sitä korkeammaksi, mitä enemmän tallennustilaa tabletissa on. En keksi, millaisessa käytössä tarvitaan kahta teratavua tallennustilaa.
Viihdekäyttäjälle: Kriteerinä tarkka näyttö
Jos tabletti ostetaan pääasiassa elokuvien katselua, kevyttä pelaamista ja nettisurffailua varten, moni perusmalli riittää mainiosti. Käyttäjän kannattaa miettiä etukäteen, tarvitseeko hän sim-korttipaikalla varustetun laitteen, jolloin käyttö onnistuu myös ilman wifi-yhteyttä.
– En näe sim-korttipaikkaa välttämättömänä, koska älypuhelin on useimmilla aina mukana ja sitä voi käyttää tarpeen tullen tukiasemana, Aulavuori kertoo.
Sim-korttipaikka tuo Android-tabletin hintaan 30–50 euroa lisää, Applen tableteissa jonkin verran enemmän.
Suoratoistopalveluiden kuten Netflixin käytössä oleellista on näytön tarkkuus ja värintoisto. Näytön koko voi olla myös ratkaiseva peruste, jos tablettia käytetään enimmäkseen elokuvien ja sarjojen katseluun. Yli 10-tuumaisen, laadukkaalla näytöllä varustettujen tablet-laitteiden hinnat alkavat noin 700 eurosta.
Ikäihmiselle: Muista etähallintamahdollisuus
Varta vasten ikäihmisille suunniteltuja tablet-laitteita ei ole markkinoilla, mutta lähes minkä tahansa tabletin voi räätälöidä iäkkäämmän käyttäjän tarpeisiin. Aulavuoren mukaan oleellisinta on valita laite, johon voi asentaa etähallintaohjelman. Tähän tarkoitukseen soveltuu muun muassa Googlen Family Link. Etähallintaohjelman avulla esimerkiksi jälkikasvu voi opastaa laitteen käytössä etänä.
Aulavuori suosittelee hankkimaan tabletin, jossa on mahdollisimman vähän valmistajan toimesta esiasennettuja sovelluksia. Tällöin käyttöliittymä on mahdollisimman selkeä. Liian pienikokoinen laite voi heikentää käyttömukavuutta, kun näyttöä pitää tihrustaa läheltä. Aulavuori suositteleekin vähintään 10-tuumaista tablettia. Fonttikokoa voi suurentaa laitteen asetuksista.
Monen ikäihmisen suosimia videopuheluita varten ei tarvita kallista tablettia, sillä myös edullisten laitteiden videokamerat ovat laadultaan riittäviä. Riittävän nopea nettiyhteys on oleellisemmassa roolissa.