Hintaopas

Mihin näistä grillaajatyypeistä kuulut? Katso millainen grilli sopii juuri sinulle

Vaikka kaasugrilli on edelleen suomalaisten suosikkivalinta, entistä useampi haluaa vaihtelua ruuanvalmistukseen kamado-grillillä ja pitsauunilla.

Grillikauppa vilkastuu perinteisesti sitä mukaa, kun lumet sulavat. Myöhäinen kevät ei yllättäen ole näkynyt grillien kysynnässä, sillä ostajat ovat olleet vilkkaasti liikkeellä. Moni viettää paljon aikaa kotona, ja pihan varustelu on aloitettu hyvissä ajoin.

Tänä keväänä tarkkanäköinen grillin ostaja saattaa huomata hienoista nousua hinnoissa. Syynä on jo viime keväänä voimistunut maailmanlaajuinen konttipula, joka on vaikuttanut rahtihintoihin.

K-Ryhmän tuotepäällikkö Sauli Kajosaaren mukaan grillien hinnat ovat nousseet viime vuodesta keskimäärin 10 prosenttia. Hän lupaa, että grillien saatavuus on hyvä.

– Tilaukset on tehty jo viime vuonna, eli kaupoissa on hyvin tavaraa saatavilla, hän sanoo.

1. Kärsimättömälle: Kaasugrilli

 

Kaasugrilli on suomalaisten kestosuosikki lähinnä helpon lämmönsäätelyn ja nopean grillauksen ansiosta. Kaasugrilli lämpenee hetkessä tavoitelämpötilaan, eli ruuanlaiton aloittamista ei tarvitse odotella.

– Kaasugrilli on helppo grilli käyttää, Sauli Kajosaari tiivistää.

Jos kaasugrilli on jatkuvasti isomman seurueen tai perheen käytössä, asiantuntija kehottaa valitsemaan vähintään kolmen polttimen mallin. Silloin myös epäsuora grillaus on mahdollista.

– Tällöin keskimmäinen poltin pidetään sammuksissa ja reunimmaiset polttimet päällä. Näin lämpö kiertää sivuilta keskelle ja grilliin saa uunimaisen lämpöjakauman.

Epäsuora grillaus soveltuu pitkää valmistusaikaa vaativille ruuille kuten kokonaisesta kasslerista valmistettavalle nyhtöpossulle, joka vaatii matalaa ja pitkäkestoista lämpöä.

Ennen ostopäätöstä voi olla hyvä hieman liikutella grilliä. Grillin paino nimittäin kertoo sen laadusta.

– Kestävyys lähtee materiaaleista. Painavampi grilli on tehty paksummista materiaaleista. Suurin merkitys grillin kestävyydelle on kuitenkin sen puhtaanapidolla. Jos grilli muhii jatkuvasti rasvoissa ja marinadeissa, sen saa huonoon kuntoon parissa, kolmessa vuodessa.

Hintaoppaasta löydät 350 kaasugrilliä.

2. Fiilistelijälle: Hiiligrilli

 

Pallogrilli on klassikko, mutta edullisinta parinkympin mallia ei kannata ostaa. Pallogrillin paino kertoo materiaalien vahvuudesta ja kestävyydestä. Painavampi grilli on valmistettu paksummista materiaaleista, mikä tekee grillistä tukevamman ja samalla turvallisemman käyttää.

Halvimmat pallogrillit ovat lisäksi melko pieniä, jolloin ne eivät sovellu isomman porukan ruokien valmistukseen.

– Halvimpien mallien ilmansäätöventtiilit ovat vähän sinne päin. Kalliimmissa malleissa laadukkaammat materiaalit ulottuvat myös venttiileihin, Kajosaari lisää.

Weberin grillit ovat hiiligrillauksen klassikkoja, mutta markkinoilla on myös huomattavasti edullisempia ja siitä huolimatta laadukkaita pallogrillejä.

Tutustu Hintaoppaan hiiligrilleihin.

 

3. Hifistelijälle: Kamado-grilli

 

Kamado-grillien suosio on noussut kohisten Suomessa viime vuosina. Kyseessä on keraaminen, lasipinnoitettu, munanmuotoinen ja useimmiten melko painava grilli, jonka edut tulevat esille pitkän valmistusajan vaativassa barbeque-grillauksessa.

– Syvällisemmin grillaukseen vihkiytynyt valitsee tänä päivänä kamadon. Grilliharrastaja saattaa hankkia kamadon kaasugrillin viereen, mutta ennemmin tai myöhemmin kaasugrilli jää vähemmälle käytölle, Sauli Kajosaari sanoo.

Kamado-grilleissä on useita kokovaihtoehtoja. K-Raudan omassa Cello-mallistossa pienin kamado on 15-tuumaisella keittotasolla varustettu pöytämalli ja suurin 23-tuumainen. Niiden välissä on suosituin, perhekäyttöön soveltuva 21-tuumainen malli. Hinnat alkavat vajaasta 400 eurosta.

Markkinoiden suosituin kamado-valmistaja on Big Green Egg, joka tunnetaan nimensä mukaisesti vihreästä väristä. Big Green Eggin mallistosta löytyy peräti 29-tuumainen ja lähes 4000 euron hintainen malliversio, joka on tarkoitettu ammattimaisempaan käyttöön.

Vaikka moni yhdistää kamadot nimenomaan hitaaseen kypsytykseen, grilli soveltuu myös esimerkiksi pihvin paistamiseen. Lämpötilan säätö on hyvin tarkka, sillä grilli on varsin tiivis ja sen sisällä lämpö pysyy tasaisena. Tiiveyden ansiosta kamadolla voi grillata lähes säässä kuin säässä, sillä esimerkiksi tuuli ei vaikuta grillaukseen. Grillin lämpötilan voi nostaa jopa 400 asteeseen.

Katso kaikki Kamado-grillit ja niiden halvimmat hinnat täältä.

4. Savustajalle: Bullet smoker tai pellettigrilli

 

Perinteiseen lämminsavustamiseen soveltuu pienempi savustuslaatikko, jota voi käyttää esimerkiksi hiilig- tai kaasugrillien lisävarusteena. Siellä lohi- tai ahvenfilee saa herkullisen maun. Savustuslaatikossa on usein kaksi ritilää, jotka mahdollistavat savustuksen kahdessa eri tasossa.

Savustuslaatikon pohjalle sirotellaan ohut kerros kosteaa, halutun aromin tuovaa savustuspurua.  Grillin lämpö saa purut savuamaan.

Jos pihalla halutaan savustaa isompia määriä, tarkoitukseen soveltuu esimerkiksi pystymallinen Bullet Smoker -savustusgrilli. Kyseessä on hiiligrilli, jonka sivulla on saranoitu ovi. Savustusgrillin sisäpuolen yläosassa voi olla ripustuskoukku kokonaisten kalojen savustamista varten.

Vaihtoehtona savustamiseen on sähköllä toimiva pellettigrilli, joka soveltuu myös perinteiseen grillaamiseen. Pellettigrillissä on syöttöruuvi, jolla syötetään pellettiä grillin sisällä olevaan polttomaljaan. Palaessaan pelletti tuottaa lämpöä ja jonkin verran savua.

– Pellettigrillit ovat elektronisesti ohjattuja, joten niissä on tarkka lämmönsäätö. Lämpö pysyy hyvin grillin sisällä, Kajosaari selvittää.

Pellettigrillien hinnat alkavat noin 600 eurosta.

Katso Hintaoppaan pellettigrillit täältä.

5. Kerrostaloasujalle: Sähkögrilli

 

Jos taloyhtiön säännöt sallivat grillauksen kerrostalon parvekkeella, sähkögrilli on usein ainoa vaihtoehto. Onneksi sähkögrillit ovat viime vuosina kehittyneet, maksimitehot kasvaneet ja paistopinnat parantuneet. Näin ollen sähkögrillillä onnistuu hyvin paitsi makkaran grillaus, myös vihannesten ja pihvin valmistaminen.

– Sähkögrillien suosio kasvaa vuosi vuodelta. Niiden hinnat alkavat noin 120 eurosta, Sauli Kajosaari kertoo.

Hintaoppaan sivuilla on yli 200 sähkögrilliä, katso valikoima täältä.

6. Pitsan ystävälle: Pitsauuni

 

Yksi tämän hetken kuumimmista trendeistä on pitsan paistaminen kotipihalla. Markkinoille on putkahdellut useita eri kokoisia pitsauuneja, joista tunnetuin lienee suomalaisen Kristian Tapaninahon kehittämä Ooni.

– Pitsauuneja menee tällä hetkellä hillittömiä määriä. Kysyntä on kasvanut koko korona-ajan, Kajosaari sanoo.

Pitsauunit on nimensä mukaisesti tarkoitettu ensisijaisesti pitsan valmistukseen. Helposti siirreltävät uunit toimivat pääsääntöisesti kaasulla, mutta saatavilla on myös hiili- ja puukäyttöisiä malleja. Uunien hinnat alkavat noin 350 eurosta.

Hintaoppaan sivuilta löydät yli 50 pitsauunia.