Hintaopas

Parasta kahvia oikealla laitteella

Miten haluat juoda kahvisi? Onko sinulle tärkeää helppous ja tasalaatuisuus vai viimeistelty ja käsin säädetty kahvinautinto? Valitse kahvinkeitin mieltymystesi mukaan – Pauligin kahviasiantuntija Laura Kietäväinen neuvoo parhaat niksit erilaisten laitteiden hankintaan.

Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa, keskimäärin kolme kupillista päivässä – monet toki paljon enemmän. Kahvi kuuluu erottamattomasti niin arkeen kuin juhlaan.

– Kahvin ystävät arvostavat nykyisin erityisesti kahvin tuoreutta ja laatujen moninaisuutta. Yhä enemmän kiinnostavat papujen alkuperämaa, laadukas paahtaminen ja erilaiset kahviin liittyvät laitteet ja vempaimet, baristoja kouluttava Laura Kietäväinen Pauligilta sanoo.

Suomalaiset juovat edelleen eniten vaaleapaahtoista kahvia, vaikka myös tummapaahtoisten kahvien suosio on jo pitkään ollut kasvussa.

1) Helppoa ja aina hyvää kahvia sähkökeittimellä

Aamukahvi, toimistokahvi, päiväkahvi, välikahvi, iltakahvi. Jos haluat kahvisi helposti ja tasalaatuisena, paras valinta sinulle on automaattinen sähkökeitin – siis perinteinen suodatinkone, johon tarvitsee valita vain oikea määrä vettä ja kahvia, ja keitin hoitaa loput.

 – Automaattikeitin on helpoin tapa valmistaa hyvää kahvia. Sähkökeittimeen sopivat kaikenlaiset kahvilaadut vaaleasta paahdosta tummaan, Laura Kietäväinen sanoo.

Sähköisten automaattikeittimien valikoima on runsas, ja kehittyneimmissä laitteissa on monenlaisia lisätoimintoja ja ominaisuuksia. Mitä kahvinkeittimen ostajan tulisi ottaa huomioon?

Kietäväisen mukaan hyvän keittimen tärkein ominaisuus on, että se lämmittää veden tarpeeksi kuumaksi. Oikea lämpötila suodatinkahvin vedelle on 92–96 astetta. Jos keitin ei kuumenna vettä näin kuumaksi, kahvi voi jäädä laihaksi, koska vesi ei tällöin uuta kahvijauheesta tarpeeksi makua.

Ihanteellinen uuttoaika – kun vesi valuu kahvisuodattimessa olevan kahvijauheen läpi – on 5–7 minuuttia. Jos se tapahtuu nopeammin, kahvi voi jäädä laihaksi.

Keittimen valintakriteereissä voivat painaa myös sellaiset seikat, jotka liittyvät kahvinkeittotapoihin. Automaattinen virrankatkaisu on turvallisuuden kannalta hyvä ominaisuus, ja ajastin sopii ennakointia harrastavalle. Lasipannussa kahvi säilyy hyvänä noin 30 minuuttia, mutta termoskannussa pidempään. Joissakin malleissa on myös kahvimylly, joka jauhaa kahvin pavuista.

Kahvinkeittoa helpottaa irrotettava vesisäiliö, ja joskus tippalukollekin on käyttöä – tosin kahvia ei kannata ottaa keittimestä ennen kuin kaikki vesi on valunut pannuun. Esimerkiksi toimistokäytössä tarvitaan usein tuplakeitin, jossa on kaksi pannua – ehkä toinen perinteiselle vaaleapaahtoiselle ja toinen tummapaahtoiselle kahville.

Kalkinpoisto kannattaa suodatinkahvinkeittimeen tehdä noin kahden kuukauden välein. Automaattisissa ja puoliautomaattisissa espressokoneissa on hyvä noudattaa laitevalmistajan ohjeita, ja usein koneet ilmoittavatkin, kun kalkinpoisto on tarpeen tehdä.

2) Vasta jauhettu erikoiskahvi napin painalluksella

Jos pidät espressopohjaisista kahvijuomista ja haluat sellaisen helposti, valintasi on täysautomaattinen tai puoliautomaattinen espressokone. Se jauhaa kahvipavut ja uuttaa halutun kahvijuoman. Automaattinen laite valuttaa myös kuuman maidon suoraan kahvikuppiin.

– Automaattinen espressokone on helppo käyttää, sillä siinä ei tarvitse itse tehdä oikeastaan mitään muuta kuin valita haluamansa juoma ja painaa nappia. Vasta jauhettua kahvia saa monessa eri muodossa, Laura Kietäväinen sanoo.

Ostaessaan espressokonetta kannattaa tarkistaa, voiko jauhatuksen karkeutta ja veden lämpötilaa säätää. Näin voi halutessaan hienosäätää kahvin ominaisuuksia. Liian karkeasta kahvista ei tule vahvan makuista, koska vesi valuu sen läpi liian nopeasti. Espressokahvi jauhetaankin hyvin hienoksi.

– Espressokoneissa on valmiit tehdasasetukset juomille, mutta kannustan maistamaan ja kokeilemaan, millainen kahvi maistuu omassa suussa parhaalta. Kannattaa siis säätää veden ja kahvin määrää, mikäli se on mahdollista. Esimerkiksi tuplaespressoon tulee noin 40 grammaa valmista kahvijuomaa, ja valumisaika on lähempänä 20 sekuntia, Laura Kietäväinen kertoo.

Puoliautomaattisessa espressokoneessa on muuten kaikki samat ominaisuudet kuin täysautomaattisessa, mutta maito vaahdotetaan höyrysauvan avulla.

Espressokoneissa on paljon ominaisuuksia, joten vertailu kannattaa, jotta löytää itselleen parhaiten sopivan mallin. Myös puhdistustoiminnoissa on paljon käyttöä helpottavaa automatiikkaa.

3) Kotibarista valmistaa käsin jokaisen kupillisen

Jos haluat jauhaa kahvisi itse ja valmistaa huolellisesti jokaisen täydellisen kahvikupillisen, olet vannoutunut kotibarista. Sinulle oikea keitin on manuaalinen espressokone tai muu käsikäyttöinen kahvilaite. Näiden pariksi tarvitaan myös hyvä kahvimylly, jotta kahvijauhe on mahdollisimman tuoretta. Myös keittiövaaka on tarpeen, sillä täydellisen kahvin valmistamiseksi on syytä punnita jauheen määrä.

– Manuaalisessa espressokeittimessä on mahdollisuus valmistaa juuri sellainen kahvi kuin itse haluaa. Kahvilaatu ja sen paahto, jauhatuksen karkeus, uuttoaika ja veden lämpötila vaikuttavat kaikki kahvin makuun, Laura Kietäväinen sanoo.

Manuaalisessa espressokeittimessä kahvijauhe tampataan suodatinkoriin, ja uuttaminen käynnistyy kahvaa painamalla. Kuuma maito valmistetaan itse maidonvaahdotuspillillä.

Käsin valmistettua kahvia saa myös esimerkiksi pressopannulla, joka sopii erityisen hyvin tummapaahtoisen kahvin valmistamiseen. AeroPress-menetelmässä voi hienosäätää kaikkia kahvin ominaisuuksia ja valmistaa kupin kerrallaan. Perinteinen mutteripannu sopii vahvan espresson ystäville.