Hintaopas

Pitopohjasuksi vai tavallinen? Katso ammattilaisen ohjeet suksien valintaan

Kokenut hiihtovälinekouluttaja ja suksimyyjä Mika Rintaluoma tietää lähes kaiken suksien valinnasta. Hän työskentelee raumalaisessa Pyörä Nurmi -urheiluliikkeessä.

– Aloittelijan kannattaa minimoida virheet ostamalla laadukasta. Se yleensä johtaa parhaaseen lopputulokseen, Rintaluoma kannustaa.

Niin sanottu pitopohjasuksi (karvapohjasuksi) on ollut viime talvina haluttua tavaraa Suomen suksimarkkinoilla. Rintaluoman mukaan pitopohjasuksi soveltuu niin aloittelijalle kuin edistyneemmälle hiihtäjälle.

– Sen avainsana on helppous. Käyttäjän ei tarvitse murehtia sääolosuhteista, koska suksi pitää aina.

Vertaile maastohiihtovälineitä Hintaoppaan avulla.

Näin hiihtäjän paino vaikuttaa suksien valintaan

Hiihtäjän paino ja pituus vaikuttavat suksen valintaan. Paino on pituutta oleellisempi tekijä. Mitä painavampi hiihtäjä, sitä jäykempi suksi. Jäykkyys merkitään sanoilla ”soft”, ”medium”, ”medium hard” ja ”extra hard”. Teräväpotkuiselle hiihtäjälle soveltuu parhaiten hieman jäykempi suksi.

Liian jäykkiä suksia ei kannata kuitenkaan valita, jos hiihtotekniikka on vielä puutteellinen.

– Jos suksi on liian löysä, se tökkii. Liian jäykkää suksea on vaikea saada pitämään, Rintaluoma kertoo.

Hiihtäjän pituuden vaikutus selviää alla olevasta taulukosta, jonka perusteella voit valita oikean pituiset sukset.

– Jos hiihtäjä on hoikka, kannattaa valita vähän alimittainen suksi. Jos painoa on kertynyt enemmän, hieman taulukon suosittelemaa pidempi suksi on fiksuin valinta, Rintaluoma neuvoo.

Suksien pituustaulukko

Katso kaikki suosituimmat perinteisen hiihtotavan sukset.

Mika Rintaluoma vinkkaa valitsemaan perinteisen tyylin sukset, jos käyttäjä on epävarma hiihtotaidostaan.

– Perinteistä tyyliä jaksaa hiihtää pidempääkin matkaa matalilla sykkeillä. Luistelutyyli nostaa sykkeen nopeasti ja lenkki voi jäädä lyhyeksi.

Perinteisen sukset on voideltava pito- ja luistovoiteella parhaan hiihtokokemuksen saavuttamiseksi. Rintaluoma neuvoo hankkimaan verkosta lisäpalveluna oletetun pitoalueen merkitsemisen sukseen, jos sellainen palvelu on tarjolla.

Suksen suositushinta kertoo laadusta. Rintaluomalla on hyvä nyrkkisääntö onnistuneeseen suksivalintaan.

– Jos on laatinut budjetin, sitä kannattaa nostaa vähintään satasella. Suksipari ostetaan keskimäärin kymmeneksi vuodeksi. Lisähinta on pieni, kun sen jakaa kymmenelle vuodelle. Samalla hiihtämisestä tulee nautinnollisempi kokemus, kun välineet ovat kunnossa.

Katso kaikki suosituimmat voiteluvapaat sukset.

Perinteisen tyylin hiihtoon tarkoitetut pitopohjasukset ovat helppo valinta, sillä ne eivät tarvitse pitovoitelua. Pitopohjasuksen pito on luonnostaan aina verrattain hyvä.

Rintaluoma kehottaa pitopohjasuksen ostajaa valitsemaan siirrettävät siteet.

– Siteen siirrolla voidaan vaikuttaa suksen pitoon. Kun sidettä siirtää eteenpäin, pitoa tulee enemmän. Taakse siirtämällä luisto paranee.

Jos hiihtäjällä on hyvä perinteisen tekniikka, jäykempi suksi on hyvä valinta. Jos tekniikka on vielä puutteellista, löysempi suksi on parempi vaihtoehto.

– Jos hiihdetään enimmäkseen vuorohiihtoa, suksi ei saa olla kovin jäykkä. Liian löysä suksi puolestaan vähentää luistoa.

Katso kaikki suosituimmat luistelusukset.

Luistelusuksen on oltava jäykkä, jotta se kulkee suoraan. Edullisimmat sukset Rintaluoma neuvoo jättämään väliin, koska niissä jäykkyys ei välttämättä riitä.

Luistelusuksi on keskimäärin kymmenen senttiä lyhyempi kuin perinteisen suksi. Aloittelijan on syytä jättää jäykin suksi valitsematta, sillä jäykkä suksi edellyttää hyvää hiihtotekniikkaa.

Laadukkaita luistelusuksia ei Rintaluoman mukaan löydy alle 300 euron hintaluokassa.

Luistelusuksi eroaa perinteisen hiihtotavan suksesta muun muassa monojen osalta. Perinteisen tyylin mono ei sovellu luisteluhiihtoon.

– Monon täytyy olla riittävän jäykkä. Aloittelijankaan ei tarvitse sivuuttaa hiilikuitumonoa, koska se on riittävän jäykkä ja tekee hiihtämisestä mukavampaa. Omalla jalalla ei tarvitse jännittää niin paljon luistelutyylissä, kun kenkä on tukeva.

Tämä kannattaa tietää siteistä

Valmistajilla on erilaisia nimityksiä sidemalleista. Yleisimmät nykyään myytävät sidetyypit ovat NNN, Prolink ja Turnamic. SNS on sen sijaan poistuva sidestandardi. Esimerkiksi Salomon lopettaa tänä vuonna SNS-monojen valmistuksen.

– Jos kotona on SNS-monot, kuluttajan pitää varautua ostamaan uudet monot uusiin suksiin, Rintaluoma opastaa.

NNN, Prolink ja Turnamic sopivat ristiin eli esimerkiksi Prolink-siteeseen sopii sekä Turnamic- että NNN-mono. Jos suksessa on Turnamicin kisko, siihen käy vain Turnamicin side.

Löydä sopivat maastohiihtositeet.

Lasten sukset

Päiväkoti-ikäiselle ja alaluokkalaiselle valitaan pääsääntöisesti perinteisen hiihtotavan suksi, koska hiihtäminen on usein horjuvaa ja kävelyn omaista. Hyvä valinta on pitopohjasuksi.

– Lapselle valitaan yleensä lapsen pituinen suksi, Rintaluoma ohjeistaa.

Vertaile lasten ja nuorten suksia ja niiden parhaita hintoja.

Alla olevasta pituustaulukosta näet, millainen suksi on lapselle sopivin.

Lasten suksien pituustaulukko

Hiihtosauvat

Sauvojen valinnassa oleellista on riittävän jäykkyys. Jos hiihdät paljon tasatyönnöllä, valitse jäykkä sauva.

– Harrastajan kannattaa maksaa jäykkyydestä, ei niinkään painosta, Rintaluoma neuvoo.

Hinnasta voi yleensä päätellä hiihtosauvassa käytetyn hiilikuidun osuuden. Kalliimpi sauva on paitsi jäykempi, yleensä myös kevyempi.

– Mitä kevyemmät sauvat, sitä nopeammat kädet. Kädet tuovat rytmin hiihtoon ja jalat tulevat perässä.

Korkkikädensija tuo jonkin verran lisää lämpöä käteen. Hanskamallinen rannekiristys sen sijaan varmistaa, ettei kiristys paina tai kiristä kättä hiihtämisen aikana.

Perinteisen hiihtotavan sauvan oikea pituus on 0,83 kertaa hiihtäjän pituus. Luistelusauvan ihanteellinen pituus on 0,9 kertaa hiihtäjän pituus.

Alla olevan taulukon perusteella voit valita oikean pituiset sauvat.

Hiihtosauvojen pituustaulukko