Näin valitset oikean grillin
Mikä on paras – hiili-, kaasu- vai sähkögrilli? Tästä artikkelista saat vinkkejä sopivan grillin valintaan.
Onko sinulla vaikeuksia grillin valinnassa? Erilaisia malleja ja versioita on toki paljon, mutta loppujen lopuksi sopivan grillin valinta on varsin helppoa.
Tärkeintä on tietää, miten usein käytät grilliä, miten suuri grillauspinta-alan tulee olla ja mitä sinulla on tapana grillata. Näiden tietojen pohjalta tarpeitasi vastaavan grillin valitseminen on jo helpompaa. Jos pähkäilet hiili- ja kaasugrillin välillä, voit olla rauhallisin mielin – kummallakin saa aivan yhtä hyvää ruokaa.
Huomioi grilliä valitessasi seuraavat seikat
- Miten suuri tila grillille on käytettävissä, ja voiko grillin työntää syrjään käytön jälkeen?
- Kuinka monipuoliset lämpötilan säätöominaisuudet haluat, ja miten nopeasti haluat päästä grillaamaan?
- Täytyykö grillissä olla pöytätaso ruokaa ja tarvikkeita varten?
- Asutko parvekkeellisessa asunnossa, jossa mahdollinen savu voi häiritä naapureita?
- Paljonko grilli saa maksaa? Muista huomioida hinnassa myös grillihiiliin/-briketteihin tai kaasuun kuluvat rahat.
Alla on lueteltu joitakin hiili-, kaasu- ja sähkögrillien hyviä ja huonoja puolia. Mikä grilli on eniten sinun mieleesi?
Hiiligrilli
Hiiligrilleillä on pitkät perinteet. Niistä on saatavana paljon erikokoisia ja ‑näköisiä vaihtoehtoja.
Tavallisin on pallogrilli, jonka halkaisija on 47–67 cm. Siinä on yleensä kolme jalkaa, ja kahden pyörän ansiosta sen siirtäminen on helppoa. Apupöytiä ei yleensä ole, mutta saatavilla on kyllä myös pienillä pöytätasoilla varustettuja malleja.
Tuhkasäiliö helpottaa grillin puhtaanapitoa. Se nostaa kuitenkin grillin hintaa jonkin verran. Kalliimmat grillit ovat toki yleensä myös pitkäikäisempiä, sillä ne on valmistettu laadukkaammista materiaaleista ja kestävät sääelementtejä siksi halvempia grillejä paremmin.
Kaasugrillin ystävät voivat valita grillivaunutyyppisen mallin. Koska se on pitkänomainen, hiilet tai briketit voidaan levittää niin, että ne tuottavat epäsuoraa lämpöä.
Hyvät puolet
- Pallogrillin saa lämmitettyä todella kuumaksi
- Eri koko- ja muotovaihtoehtoja on paljon
- Hiiligrilli on halvempi kuin monet kaasugrillit
- Hiiligrilli luo ainutlaatuisen grillaustunnelman
Huonot puolet
- Lämmittäminen ennen grillausta kestää kauemmin kuin muiden grillien
- Oikean lämpötilan löytäminen on vaikeampaa
- Grilli likaantuu, ja hiilijäänteet täytyy poistaa
Grillihiiliä vai brikettejä?
Monet pähkäilevät, pitäisikö grillissä käyttää hiiliä vai brikettejä. Itse asiassa molempia kannattaa ostaa – kummallekin on nimittäin omat käyttötarkoituksensa. Grillihiilet palavat nopeasti ja ovat hyvä valinta, jos haluat päästä grillaamaan mahdollisimman pian. Briketit puolestaan palaavat hitaammin, ja niistä syntyy pitkäkestoinen hiillos.
Jos haluat vain kypsentää hampurilaispihvit tai makkarat pikaisesti, hiilet ovat erinomainen vaihtoehto. Jos taas tahdot grillata pidempään ja kypsentää suurempia lihapaloja, briketit ovat parempi valinta. Voit myös käyttää molempia yhtä aikaa – sekoitus toimii hyvin useimmissa grillaustilanteissa.
Hiiligrilli
- TecTake BBQ 400820109,99 €
- Big Green Egg Large(1)1 599,00 €
- 5%Everdure Cube(4)136,49 €
- Weber Go Anywhere Brikett/Kol(7)99,00 €
- Kamado Bono Grande820,00 €
- 19%Mustang Grill Kamado 18"452,00 €
- Weber Performer Deluxe GBS 57cm(7)699,00 €
- Weber Smokey Mountain Cooker 47cm(1)429,00 €
- vidaXL Nevada XL328,99 €
- Weber Master-Touch GBS E-5750(5)299,00 €
- Weber Summit Kamado E6 Charcoal Grill1 569,00 €
- Weber Performer Premium GBS 57cm(2)639,00 €
Kaasugrilli
Kaasugrilli on erinomainen vaihtoehto, jos haluat päästä grillaamaan nopeasti. Kaasugrilleissä on yleensä hiiligrillejä enemmän grillauspinta-alaa, eikä niiden lämpenemistä tarvitse odotella yhtä pitkään.
Jos kaasugrillissä on useita polttimia, lämpötilaa on helpompi säätää eri ruoille sopivaksi. Toisen puolen voi esimerkiksi lämmittää huomattavasti kuumemmaksi, kun taas toisella voi grillata hiljakseen lähes epäsuoralla lämmöllä. Kun hiilet tai briketit eivät aiheuta ylimääräistä sotkua, puhdistaminen grillauksen jälkeen on huomattavasti helpompaa.
Monet ovat huolissaan siitä, että kaasugrillissä ruokaan ei tule perinteistä grillattua makua kuten hiiligrillissä. Se on kuitenkin turha pelko – testien mukaan makueroa ei ole. Jos haluat ruokaan lisämakua, voit käyttää kaasugrillissä savustuslastuja. Ne ovat helppokäyttöisiä ja käytännöllisiä.
Hyvät puolet
- Kaasugrilli on käyttövalmis muutaman minuutin päästä sytyttämisestä
- Oikean lämpötilan löytäminen on helppoa
- Hiiliä tai brikettejä ei tarvita
- Savua syntyy vähemmän, eikä vaatteisiin tartu hajua
Huonot puolet
- Kaasugrilli on paljon isompi ja painavampi kuin hiili- tai sähkögrilli
- Kaasupullo tarvitsee täyttää ajoittain
- Kaasugrilli maksaa enemmän kuin monet hiiligrillit
Kaasugrilli
- Weber Genesis E-325S(4)1 249,00 €
- Weber Spirit II E-310 GBS(10)669,00 €
- Weber Spirit II E-210 GBS(2)549,00 €
- Weber Q 3000 Titanium599,00 €
- Char-Broil Professional Pro 4B63,90 €
- 20%Eva Solo FireCube349,17 €
- Weber Genesis II E-315 GBS(3)999,99 €
- Weber Traveler(1)475,00 €
- Weber Genesis EX-325S1 820,50 €
- Napoleon Freestyle 36589,00 €
- Weber Spirit II E-320 GBS758,00 €
- Weber Spirit E-315 GBS808,66 €
Sähkögrilli
Sähkögrilli on erinomainen valinta parvekkeelle tai pihalle. Se on verrattain edullinen, sen puhdistaminen on helppoa, ja se vie vähän tilaa.
Sähkögrilliä voi käyttää sekä sisä- että ulkotiloissa, kunhan lähettyvillä vain on pistorasia. Grillissä ei ole tulta, eikä se tuota savua. Se on erinomainen valinta kotitalouksiin, joissa ei ole mahdollisuutta hiili- tai kaasugrillin hankkimiseen esimerkiksi tilanpuutteen takia.
Lisäksi grilliä voi käyttää ympäri vuoden värjöttelemättä ulkona talvipakkasessa. Sähkögrillin ei edes tarvitse olla iso – markkinoilla on myös käteviä pöytägrillejä, jotka mahtuvat melkein minne vain.
Hyvät puolet
- Grillaamaan pääsee erittäin nopeasti
- Sähkögrilli on helpompi asentaa kuin hiili- tai kaasugrilli
- Grilli on helppo puhdistaa ja laittaa pois käytön jälkeen
- Sähkögrilli on verrattain edullinen
Huonot puolet
- Läheisyydessä täytyy olla pistorasia (tai tarvitset pitkän jatkojohdon)
- Grillaustunnelma ei välttämättä ole samanlainen kuin hiili- tai kaasugrilliä käytettäessä
Sähkögrilli
- Bradley Smoker Original 4 Rack479,00 €
- Muurikka Elrök PRO 1100W199,00 €
- 16%Muurikka Nokkela 1200W129,00 €
- Mustang Electronic elrök328,99 €
- Bradley Smoker Digital 4 Rack519,00 €
- Tristar PZ-9135 Elektrisk Stekpanna26,90 €
- Steba PS M2000340,00 €
- 7%Muurikka Elrökugn PRO 1200W(2)215,00 €
- Severin RG 9670 (svart)59,95 €
- Tristar PZ-296431,12 €
- OBH Nordica OptiGrill+ GO712D(1)279,00 €
- Gorenje TG2514B29,69 €
Hintaoppaan grillausvinkkejä
1. Puhdista grilliritilä, kun se on vielä lämmin. Tällöin mahdolliset ruokajäämät irtoavat helpommin. Hanki hommaan kunnollinen grilliharja. Jos ritilä on ehtinyt jäähtyä, lämmitä se uudelleen tavallisessa uunissa 100 asteessa. Käytä ritilää käsitellessäsi grillikinnasta, jotta et polta itseäsi.
2. Varmista, että grillauslämpötila on sopiva. Noin 80–120 asteen lämpötila on alhainen, kun taas 150–200-asteinen grilli on keskilämmin. Yli 200 astetta on yleensä liian kuuma, ja liha saattaa palaa. Kannattaa myös miettiä, grillaatko suoralla vai epäsuoralla lämmöllä. Tarkista oikea grillaustapa ennen grillausta, niin saat maukkaamman lopputuloksen.
3. Muista suojapeite. Kun ostat uuden, hienon grillin, älä missään tapauksessa unohda suojapeitettä. Vedenpitävä peite pitää ruosteen poissa pidempään ja pidentää siten grillin käyttöikää. Monet suojapeitteet on mitoitettu tietylle grillimallille, joten varmista ennen ostoa, että valitsemasi peite sopii grilliisi.
Teksti: Daniel Haaf
Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä.