Näin valitset oikean grillin

Mikä on paras – hiili-, kaasu- vai sähkögrilli? Tästä artikkelista saat vinkkejä sopivan grillin valintaan.

Onko sinulla vaikeuksia grillin valinnassa? Erilaisia malleja ja versioita on toki paljon, mutta loppujen lopuksi sopivan grillin valinta on varsin helppoa.

Tärkeintä on tietää, miten usein käytät grilliä, miten suuri grillauspinta-alan tulee olla ja mitä sinulla on tapana grillata. Näiden tietojen pohjalta tarpeitasi vastaavan grillin valitseminen on jo helpompaa. Jos pähkäilet hiili- ja kaasugrillin välillä, voit olla rauhallisin mielin – kummallakin saa aivan yhtä hyvää ruokaa.

Huomioi grilliä valitessasi seuraavat seikat

 • Miten suuri tila grillille on käytettävissä, ja voiko grillin työntää syrjään käytön jälkeen?
 • Kuinka monipuoliset lämpötilan säätöominaisuudet haluat, ja miten nopeasti haluat päästä grillaamaan?
 • Täytyykö grillissä olla pöytätaso ruokaa ja tarvikkeita varten?
 • Asutko parvekkeellisessa asunnossa, jossa mahdollinen savu voi häiritä naapureita?
 • Paljonko grilli saa maksaa? Muista huomioida hinnassa myös grillihiiliin/-briketteihin tai kaasuun kuluvat rahat.

Alla on lueteltu joitakin hiili-, kaasu- ja sähkögrillien hyviä ja huonoja puolia. Mikä grilli on eniten sinun mieleesi?

Adobe Stock © New Africa

Hiiligrilli

Hiiligrilleillä on pitkät perinteet. Niistä on saatavana paljon erikokoisia ja ‑näköisiä vaihtoehtoja.

Tavallisin on pallogrilli, jonka halkaisija on 47–67 cm. Siinä on yleensä kolme jalkaa, ja kahden pyörän ansiosta sen siirtäminen on helppoa. Apupöytiä ei yleensä ole, mutta saatavilla on kyllä myös pienillä pöytätasoilla varustettuja malleja.

Tuhkasäiliö helpottaa grillin puhtaanapitoa. Se nostaa kuitenkin grillin hintaa jonkin verran. Kalliimmat grillit ovat toki yleensä myös pitkäikäisempiä, sillä ne on valmistettu laadukkaammista materiaaleista ja kestävät sääelementtejä siksi halvempia grillejä paremmin.

Kaasugrillin ystävät voivat valita grillivaunutyyppisen mallin. Koska se on pitkänomainen, hiilet tai briketit voidaan levittää niin, että ne tuottavat epäsuoraa lämpöä.

Täältä löydät kaikki Hintaoppaan hiiligrillit.

Hyvät puolet

 • Pallogrillin saa lämmitettyä todella kuumaksi
 • Eri koko- ja muotovaihtoehtoja on paljon
 • Hiiligrilli on halvempi kuin monet kaasugrillit
 • Hiiligrilli luo ainutlaatuisen grillaustunnelman

Huonot puolet

 • Lämmittäminen ennen grillausta kestää kauemmin kuin muiden grillien
 • Oikean lämpötilan löytäminen on vaikeampaa
 • Grilli likaantuu, ja hiilijäänteet täytyy poistaa

Grillihiiliä vai brikettejä?

Monet pähkäilevät, pitäisikö grillissä käyttää hiiliä vai brikettejä. Itse asiassa molempia kannattaa ostaa – kummallekin on nimittäin omat käyttötarkoituksensa. Grillihiilet palavat nopeasti ja ovat hyvä valinta, jos haluat päästä grillaamaan mahdollisimman pian. Briketit puolestaan palaavat hitaammin, ja niistä syntyy pitkäkestoinen hiillos.

Jos haluat vain kypsentää hampurilaispihvit tai makkarat pikaisesti, hiilet ovat erinomainen vaihtoehto. Jos taas tahdot grillata pidempään ja kypsentää suurempia lihapaloja, briketit ovat parempi valinta. Voit myös käyttää molempia yhtä aikaa – sekoitus toimii hyvin useimmissa grillaustilanteissa.

Adobe Stock © Kalim

Kaasugrilli

Kaasugrilli on erinomainen vaihtoehto, jos haluat päästä grillaamaan nopeasti. Kaasugrilleissä on yleensä hiiligrillejä enemmän grillauspinta-alaa, eikä niiden lämpenemistä tarvitse odotella yhtä pitkään.

Jos kaasugrillissä on useita polttimia, lämpötilaa on helpompi säätää eri ruoille sopivaksi. Toisen puolen voi esimerkiksi lämmittää huomattavasti kuumemmaksi, kun taas toisella voi grillata hiljakseen lähes epäsuoralla lämmöllä. Kun hiilet tai briketit eivät aiheuta ylimääräistä sotkua, puhdistaminen grillauksen jälkeen on huomattavasti helpompaa.

Monet ovat huolissaan siitä, että kaasugrillissä ruokaan ei tule perinteistä grillattua makua kuten hiiligrillissä. Se on kuitenkin turha pelko – testien mukaan makueroa ei ole. Jos haluat ruokaan lisämakua, voit käyttää kaasugrillissä savustuslastuja. Ne ovat helppokäyttöisiä ja käytännöllisiä.

Täältä löydät kaikki Hintaoppaan kaasugrillit.

Hyvät puolet

 • Kaasugrilli on käyttövalmis muutaman minuutin päästä sytyttämisestä
 • Oikean lämpötilan löytäminen on helppoa
 • Hiiliä tai brikettejä ei tarvita
 • Savua syntyy vähemmän, eikä vaatteisiin tartu hajua

Huonot puolet

 • Kaasugrilli on paljon isompi ja painavampi kuin hiili- tai sähkögrilli
 • Kaasupullo tarvitsee täyttää ajoittain
 • Kaasugrilli maksaa enemmän kuin monet hiiligrillit
Adobe Stock © stockfotocz

Sähkögrilli

Sähkögrilli on erinomainen valinta parvekkeelle tai pihalle. Se on verrattain edullinen, sen puhdistaminen on helppoa, ja se vie vähän tilaa.

Sähkögrilliä voi käyttää sekä sisä- että ulkotiloissa, kunhan lähettyvillä vain on pistorasia. Grillissä ei ole tulta, eikä se tuota savua. Se on erinomainen valinta kotitalouksiin, joissa ei ole mahdollisuutta hiili- tai kaasugrillin hankkimiseen esimerkiksi tilanpuutteen takia.

Lisäksi grilliä voi käyttää ympäri vuoden värjöttelemättä ulkona talvipakkasessa. Sähkögrillin ei edes tarvitse olla iso – markkinoilla on myös käteviä pöytägrillejä, jotka mahtuvat melkein minne vain.

Täältä löydät kaikki Hintaoppaan sähkögrillit.

Hyvät puolet

 • Grillaamaan pääsee erittäin nopeasti
 • Sähkögrilli on helpompi asentaa kuin hiili- tai kaasugrilli
 • Grilli on helppo puhdistaa ja laittaa pois käytön jälkeen
 • Sähkögrilli on verrattain edullinen

Huonot puolet

 • Läheisyydessä täytyy olla pistorasia (tai tarvitset pitkän jatkojohdon)
 • Grillaustunnelma ei välttämättä ole samanlainen kuin hiili- tai kaasugrilliä käytettäessä

Hintaoppaan grillausvinkkejä

1. Puhdista grilliritilä, kun se on vielä lämmin. Tällöin mahdolliset ruokajäämät irtoavat helpommin. Hanki hommaan kunnollinen grilliharja. Jos ritilä on ehtinyt jäähtyä, lämmitä se uudelleen tavallisessa uunissa 100 asteessa. Käytä ritilää käsitellessäsi grillikinnasta, jotta et polta itseäsi.

2. Varmista, että grillauslämpötila on sopiva. Noin 80–120 asteen lämpötila on alhainen, kun taas 150–200-asteinen grilli on keskilämmin. Yli 200 astetta on yleensä liian kuuma, ja liha saattaa palaa. Kannattaa myös miettiä, grillaatko suoralla vai epäsuoralla lämmöllä. Tarkista oikea grillaustapa ennen grillausta, niin saat maukkaamman lopputuloksen.

3. Muista suojapeite. Kun ostat uuden, hienon grillin, älä missään tapauksessa unohda suojapeitettä. Vedenpitävä peite pitää ruosteen poissa pidempään ja pidentää siten grillin käyttöikää. Monet suojapeitteet on mitoitettu tietylle grillimallille, joten varmista ennen ostoa, että valitsemasi peite sopii grilliisi.