Hintaopas

Näin valitset oikean ruohonleikkurin

Oikeanlaisella ruohonleikkurilla nurmesta tulee kaunis ja tasainen. Tässä käymme läpi tärkeimpiä ennen ostoa huomioitavia asioita.

Oikeanlaisella ruohonleikkurilla nurmesta tulee kaunis ja tasainen. Tässä käymme läpi tärkeimpiä ennen ostoa huomioitavia asioita.

Ruohonleikkurityypit

  • Moottoriruohonleikkurit sopivat tonteille, joiden pinta-ala on yli 500 neliömetriä. Ne ovat bensiinikäyttöisiä, mutta saatavilla on myös malleja, joissa on sähkökäynnistys. Moottoriruohonleikkurit ovat tehokkaita ja selviävät hyvin pitkästäkin ruohosta. Jos et halua työntää leikkuria itse, sinun kannattaa tutustua itse liikkuviin ruohonleikkureihin.
  • Robottiruohonleikkureita voi käyttää lähes minkä kokoisella pihalla tahansa – suurella tontilla niitä vain tarvitaan useita. Ne ovat lähes äänettömiä, liikkuvat itse ja lataavat itsensä, kun akku alkaa hiipua. Ne leikkaavat ruohon vain määritetyllä alueella, ja ne havaitsevat itse, milloin se on leikkauksen tarpeessa.
  • Sähköruohonleikkuri sopii alle 1 000 neliön tonteille. Tarjolla on sekä verkkovirralla toimivia että akkukäyttöisiä malleja. Ne ovat ympäristöystävällisiä, ja niiden melutaso on moottoriruohonleikkureita alhaisempi. Ne ovat kuitenkin tehottomampia kuin bensiinikäyttöiset mallit. Verkkokäyttöisten mallien käyttöä rajoittaa johdon pituus, akkukäyttöisten taas akkukesto.
  • Manuaaliset ruohonleikkurit sopivat enintään 500 neliön tonteille tai suuremman ruohonleikkurin kaveriksi isommalle tontille. Ne ovat hellävaraisia nurmelle ja hinnaltaan ruohonleikkureista halvimpia, ja niitä työntäessä saa liikuntaa. Jos ruoho on ehtinyt kasvaa pitkäksi, niiden käyttö saattaa olla raskasta.
  • Ajettava ruohonleikkuri sopii todella isolle tontille, jolla on paljon nurmea. Se leikkaa ruohon nopeasti ja mukavasti leveältä alueelta kerrallaan. Ajettava leikkuri on hyvä vaihtoehto, jos et jaksa työnnellä tavallista ruohonleikkuria edestakaisin. Se vaatii kuitenkin paljon säilytystilaa, eikä ajettavaa leikkuria saa kovin halvalla. Joillakin ajettavilla leikkureilla voi myös lakaista esimerkiksi pihateitä.

Tela vai roottori

Manuaaliset ja moottoriruohonleikkurit katkaisevat ruohonkorret joko telan tai roottorin avulla.

Telaruohonleikkuri tuottaa yleisesti ottaen kauniimman lopputuloksen. Telaleikkurit eivät kuitenkaan selviä pitkästä ruohosta erityisen hyvin, ja niissä täytyy olla suuret renkaat, jotta ne liikkuvat kevyesti. Kaikki manuaaliset ruohonleikkurit ovat telaleikkureita.

Telaruohonleikkurit vaativat yleensä enemmän huoltoa kuin roottori- ja teräleikkurit. Telan terät täytyy nimittäin teroittaa erityistyökalulla, ja niiden asennus vaatii tarkkuutta. Tämä pätee sekä manuaalisiin että moottorikäyttöisiin leikkureihin.

Roottoriruohonleikkurissa on pyörivä osa, jonka terät leikkaavat ruohonkorret. Terien täytyy olla terävät, jotta ne eivät vain litistä ruohoa. Roottorin terät on helpompi irrottaa ja teroittaa itse kuin telaleikkurin.

iStock.com / Jevtic

Säiliö vai ei?

Kun hankit keräävän ruohonleikkurin, sinun ei tarvitse haravoida nurmikkoa leikkauksen jälkeen. Voit vain tyhjentää säiliön kompostiin, mikä säästää aikaa ja vaivaa. Jos haluat hyödyntää leikatun ruohon lannoitteena, on kätevintä hankkia ruohonleikkuri, joka silppuaa ruohon valmiiksi niin, että nurmikko voi hyödyntää sen. Jos haluat levittää leikatun ruohon itse, hanki keräävä leikkuri, jossa on silpputoiminto.

Mikäli et halua ruohoa säärillesi nurmikkoa leikatessasi, kannattaa valita malli, jossa leikattu ruoho tulee ulos sivusta. Muista kuitenkin, että se rajoittaa leikkaussuuntaa, sillä poistoaukon täytyy olla koko ajan vasten nurmea. Lisäksi ulos työntyvä osa voi hankaloittaa joihinkin paikkoihin pääsyä.

Ergonomia

Robottiruohonleikkuri on kehoa ajatellen kaikista hellävaraisin vaihtoehto. Sen kanssa sinun ei tarvitse itse tehdä mitään – voit vain seurata sen työskentelyä.

Kaikkien muiden ruohonleikkureiden käyttö edellyttää jotain fyysistä toimintaa. Siksi on tärkeää tarkistaa, kuinka painava ruohonleikkuri on, voidaanko työntökorkeutta säätää ja saako kahvasta mukavan otteen. Jos et halua työntää ruohonleikkuria, valitse itse liikkuva malli.

Märkä ja pitkä ruoho voi aiheuttaa hankaluuksia sekä sähkö- että bensiinikäyttöisille ruohonleikkureille. Leikkaa ruoho siis usein ja vältä leikkaamista heti sateen jälkeen. Näin helpotat sekä omaa työtäsi että ruohonleikkurin työtä – varsinkin, jos käytät manuaalista leikkuria.

Talvisäilytys

Talven tullen on aika laittaa ruohonleikkuri varastoon huilaamaan. Puhdista runko ja terät, irrota mahdollinen akku ja varmista, ettei säilytyspaikan lämpötila laske alle 5–10 asteen. Jos ruohonleikkurissa on bensasäiliö, tyhjennä se. Mahdollinen öljy ja öljysuodatin kannattaa vaihtaa – tai voit viedä ruohonleikkurin kokonaisvaltaiseen huoltoon.

iStock.com / Natalia Bodrova

Robottiruohonleikkuri

Robottiruohonleikkurit ovat lähes täysin automaattisia, ja ne leikkaavat ruohon tarvittaessa. Sinun tarvitsee vain sijoittaa latausasema sopivaan paikkaan ja määrittää leikkurin toiminta-alue. Muista valita varkaussuojattu robottileikkuri, joka selviää koko piha-alueesta. Tarkempia ohjeita ruohonleikkurin valintaan saat robottiruohonleikkurikategoriastamme:

Täältä löydät kaikki Hintaoppaan robottiruohonleikkurit

Turvallisuus

Ruohonleikkurissa on pyörivät terät, jotka aiheuttavat tietysti omat riskinsä. Käytä ruohoa leikatessasi siis kunnollisia, teräskärkisiä kenkiä ja sammuta ruohonleikkuri aina, ennen kuin tarkistat jotain tai vaihdat osia.

Jos käytät ajettavaa ruohonleikkuria kaltevalla nurmella, aja aina rinnettä ylös tai alas. Älä koskaan aja poikkisuunnassa, jotta ruohonleikkuri ei kaadu. Sama pätee tavallisiinkin ruohonleikkureihin. Älä myöskään koskaan vedä ruohonleikkuria itseäsi kohti.

Tarkista ennen ruohon leikkaamista, ettei leikattavalla alueella ole mitään ylimääräistä. Teriin osuvat kivet ovat kuin luoteja, ja ne voivat lentää pitkälle, jos ruohonleikkurin reuna ei pysäytä niitä.

Ennen ruohonleikkurin ostamista

Tässä on joitakin käytännön vinkkejä ja neuvoja uuden ruohonleikkurin ostamiseen.

  • Tarkista, onko jälleenmyyjällä oma korjaamo huolto- ja korjaustöitä varten. Osa jälleenmyyjistä lähettää ruohonleikkurit nimittäin toiseen korjaamoon tai valmistajalle. Tällöin ne saattavat viipyä huollossa tai korjauksessa päiväkausia.
  • On käytännöllistä, jos pystyt itse suorittamaan perushuoltotoimia, kuten vaihtamaan sytytystulpat, suodattimet ja öljyn tai jopa teroittamaan ja vaihtamaan terät. Kaikissa malleissa se ei onnistu helposti.
  • Jos valitset bensiinikäyttöisen ruohonleikkurin, tarkista, voidaanko siinä käyttää alkylaattibensiiniä, joka on tavallista bensiiniä ympäristöystävällisempää, puhdistaa moottoria ja helpottaa ruohonleikkurin käynnistämistä.
  • Jos havittelet ajettavaa ruohonleikkuria ja pihallasi on kapeita nurmialueita, tutustu kääntösäteeltään pieniin etuleikkurimalleihin. Ne helpottavat reuna-alueiden leikkaamista ja kääntyvät sujuvasti.
  • Ruohonleikkurin leikkauskorkeutta täytyy voida säätää. Hyvin pitkää ruohoa ei nimittäin saa leikata lyhyeksi kerralla, vaan se leikataan vaiheittain kolmessa tai neljässä osassa.