Näin valitset oikean WiFi-reitittimen

Mesh, WiFi 6 ja älykkäät toiminnot parantavat internetyhteyttä

Teksti:
Daniel Haaf

Käytätkö edelleen samaa reititintä, jonka sait internetpalveluiden tarjoajaltasi hankkiessasi nettiliittymän? Siinä tapauksessa voi olla korkea aika vaihtaa se uudempaan ja nykyaikaisempaan malliin.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä uuden reitittimen valinnassa kannattaa ottaa huomioon. Pikaoppaamme helpottaa sopivan reitittimien löytämistä nykymarkkinoiden satojen mallien joukosta – asuntosi koosta ja vaatimuksistasi riippumatta.

Joitakin hyviä WiFi-reitittimiä

Mesh-reititin

Mesh-tekniikkaa tukeviin reitittimiin voidaan liittää yksi tai useampi niin kutsuttu satelliitti, joka vahvistaa langatonta signaalia. Laitteet vaihtavat reitittimen ja satelliittien välillä automaattisesti, jotta signaali on aina mahdollisimman vahva ja yhteysnopeus hyvä.

Mesh-tekniikka toimii samaan tapaan kuin WiFi-vahvistin, joka vahvistaa signaalia suurella alueella. Siinä ei kuitenkaan ole monia vahvistimen huonoista puolista, ja yhteys on yhtä vakaa riippumatta siitä, onko laite yhteydessä reitittimeen vai satelliittiin. Lisäksi satelliiteissa on usein Ethernet-portteja langallisia laitteita varten.

Mesh-satelliitit liitetään reitittimeen yleensä langattomasti, mutta monissa tapauksissa voidaan käyttää myös verkkokaapelia, joka parantaa yhteyden vakautta ja maksimoi sen nopeuden.

Jos olet aikeissa hankkia mesh-ratkaisun, kannattaa valita vaihtoehto, joka tukee kolmitaajuustekniikkaa. Kolmitaajuustekniikkaa tukevat WiFi-reitittimet käyttävät erillistä radiokanavaa tietojen lähettämiseen satelliiteista reitittimelle. Niinpä vapaata laajakaistaa riittää useammille laitteille, jolloin yhteys pysyy nopeampana ja vakaampana.

WiFi 6 ‑tuellinen reititin kestää aikaa

Kun hankit kotiverkkoon uuden reitittimen, kannattaa valita malli, jossa on WiFi 6 ‑merkintä. Se on tulevaisuutta ajatellen varma valinta, joka selviää suuristakin verkkonopeuksista myös uusia matkapuhelimia ja tietokoneita käytettäessä.

Jotta langattomat laitteet pystyvät hyödyntämään WiFi 6 ‑yhteyttä, sekä WiFi-reitittimen että yhdistettävien laitteiden täytyy tukea standardia. Jos jokin laitteista ei tue sitä, yhteys vaihtuu automaattisesti vanhempaan WiFi 5 yhteyteen.

WiFi 6:n etuja WiFi 5:een verrattuna:

  • WiFi 6 ‑signaalin kantama on pidempi ja muut reitittimet aiheuttavat siihen vähemmän häiriöitä.
  • WiFi 6:n suurin mahdollinen kokonaiskaistanleveys on suurempi.
  • WiFi 6:ssa on uusia toimintoja, jotka pienentävät liitettyjen laitteiden energiankulutusta.

Huomautus: Onko nykyinen langaton nettisi toimiva, nopea ja vakaa? Siinä tapauksessa sinun kannattaa ehkä odottaa WiFi 6e:tä. Edistyksellisempi WiFi 6e käyttää 6 GHz:n kaistaa, joten kaistanleveys on huomattavasti suurempi. WiFi 6 ja sitä vanhemmat standardit käyttävät tällä hetkellä 2,4 tai 5 GHz:n kaistaa.

Nopeat WAN/LAN-portit toimivat myös tulevaisuudessa. Kuva: Stephen Phillips, Unsplash

LAN/WAN-porttien nopeus

Kotiverkon nopeus ei voi olla suurempi kuin reitittimen WAN- ja LAN-porttien nopeus. WAN-portin kautta reititin liitetään modeemiin, kun taas LAN-portit ovat verkkoportteja, joiden kautta reitittimeen liitetään esimerkiksi televisio, tietokone tai NAS-palvelin.

Nykyään WAN- ja LAN-porttien nopeus on usein jopa 1 000 Mb eli 1 Gb sekunnissa. Se riittää useimmille käyttäjille, mutta jos laitteesi tukevat suurempiakin nopeuksia ja nopeusvaatimuksesi ovat korkeat, sinun kannattaa tutustua reitittimiin, jotka tukevat nopeutta 2,5 GbE.

Mitä nopeampia WAN/LAN-portit ovat, sitä paremmin kotiverkkosi toimii myös tulevaisuudessa.

Android- ja iOS-mobiilisovellukset

On kätevää, jos reititintä ja sen toimintoja pystyy ohjaamaan puhelimella. Android- tai iOS-kumppanisovelluksella näet kaikki kotiverkkoon yhdistetyt laitteet ja voit esimerkiksi määrittää, mitkä niistä saavat käyttää verkkoyhteyttä ja milloin.

Jotkin kumppanisovellukset ilmoittavat myös, jos laitteiden suorituskyvyssä on parantamisen varaa, sekä antavat vinkkejä asetusten määrittämiseen ja vierasverkon hyödyntämiseen.

Useimmissa WiFi-reitittimissä on verkkokäyttöliittymä, jonka ansiosta kaikkea voidaan ohjata tietokoneen, puhelimen tai tabletin selaimen kautta. Aina kumppanisovellusta ei ole saatavilla, vaan käyttäjä joutuu turvautumaan verkkokäyttöliittymään. Tällöin sen osoite kannattaa asettaa selaimeen kirjanmerkiksi.

Tässä on joitakin linkkejä valmistajien mobiilisovelluksiin:

Google Nest Wifi ‑reitittimessä on sisäänrakennettu kaiutin, ja se tukee ääniohjausta. Kuva: Andres Urena, Unsplash

Ääniohjaus, kaiutin ja muut älykkäät toiminnot

Edistyksellisemmät reitittimet tukevat ääniohjausta ja muita näppäriä toimintoja. Ne on joko sisäänrakennettu reitittimeen, kuten Google Nest Wifin kohdalla, tai ne ovat IFTTT:n tai muun kolmannen osapuolen palveluita.

Ääniohjaus on kätevä, jos esimerkiksi otat vierasverkon käyttöön tai poistat sen käytöstä usein, sammutat langattoman verkon aina päivän päätteeksi tai haluat priorisoida kotiverkon liikennettä.

Vinkki: Jos sinulla on vierasverkko, voit helpottaa sen käyttöä mahdollistamalla yhteyden muodostamisen QR-koodin avulla. Luo QR-koodi täyttämällä vierasverkon verkkotunnus, salaustaso ja yhteysavain. Tämän jälkeen voit tulostaa QR-koodin ja sijoittaa sen esimerkiksi ulko-oven pieleen niin, että vieraat voivat skannata sen kätevästi puhelimensa kamerasovelluksella.

Tavallisia termejä

Mu-mimo: Mu-mimo on tekniikka, jonka avulla tietoja voidaan lähettää useaan verkossa olevaan laitteeseen samalla kertaa. Se sujuvoittaa tiedonsiirtoa ja lyhentää odotusaikoja silloin, kun WiFi-verkkoon on yhtä aikaa yhteydessä useita laitteita. Mu-mimo-tekniikka siis optimoi reitittimen vakauden ja nopeuden. 

WiGig: Reitittimet käyttävät 2,4 tai 5 GHz:n kaistaa, mutta WiGig mahdollistaa huippunopean tiedonsiirron 60 GHz:n kaistalla. WiGig on kuluttajatuotteissa harvinainen ja toimii parhaiten enintään 10 metrin etäisyyksillä. 

Kaksi-/kolmitaajuustekniikka: Vanhemmissa kaksitaajuusreitittimissä on kaksi WiFi-verkkoa, joiden taajuudet ovat 2,4 ja 5 GHz. Uudemmissa kolmitaajuusmalleissa on kolme WiFi-verkkoa, joista kolmannen taajuus on 5 GHz. Kolmitaajuusreitittimen kokonaiskaistanleveys on siis suurempi, joten verkossa on vähemmän ruuhkaa. Jos haluat nopean reitittimen, josta on iloa myös tulevaisuudessa, kolmitaajuusmalli on paras valinta.

QoS: QoS (Quality of Service) on tekniikka, jota käytetään verkon liikenteen tunnistamiseen ja priorisointiin tyypin mukaan. Siitä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun osallistut usein videokokouksiin tai pelaat moninpelejä netin kautta.  Vanhemmat reitittimet osasivat ainoastaan asettaa tietyt laitteet toisten edelle, kun taas uudemmissa on edistyksellisiä QoS-toimintoja, jotka osaavat tarkastella lähetettäviä tietoja.

Disney Circle: Disney Circle on reitittimeen sisäänrakennettu lapsilukko. Sen avulla voidaan määrittää, kuinka kauan tietyt laitteet saavat olla netissä ja mihin aikaan vuorokaudesta. Se pystyy myös katkaisemaan netin väliaikaisesti, estämään tiettyjen palveluiden käytön ja näyttämään tarkan historian. Disney Circle on valmiiksi asennettu joihinkin nykymarkkinoiden reitittimiin, ja se on myös mahdollista ostaa erikseen reitittimiin, joissa ei ole sisäänrakennettua lapsilukkoa.

Vierasverkko: Tavallisesta kotiverkosta erillinen vierasverkko on hyvä ratkaisu, jos kotona käy usein vieraita. Tällöin vieraat voivat käyttää rajoitettua verkkoa, jossa tulostin, NAS-palvelin ja muuta laitteet eivät näy. Vierasverkon nopeutta on myös mahdollista rajoittaa, ja se voidaan määrittää toimimaan vain tiettyihin vuorokaudenaikoihin. 

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä. Daniel Haafin saa kiinni osoitteesta [email protected]