Hintaopas

Näin valitset tärkeille tiedostoille oikean NAS-palvelimen

Kiintolevypaikat, SSD-levyt, HDMI- ja USB-portit

Teksti:
Daniel Haaf

Julkaistu:
28. lokakuuta 2020

NAS-palvelin helpottaa tärkeiden tiedostojen varmuuskopiointia ja varmuuskopioiden käyttöä. Olit sitten kotona tai matkoilla, NAS-palvelimen avulla pääset helpommin käsiksi kulloinkin tarvitsemiisi tiedostoihin.

Omia tarpeita vastaavan NAS-palvelimen löytäminen ei ole kovinkaan hankalaa – varsinkaan, jos vaatimukset eivät ole niin tarkat, että ne rajoittavat sopivien vaihtoehtojen valikoimaa. Silti ennen hankintaa kannattaa tarkistaa tietyt seikat.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä on hyvä varmistaa ennen NAS-palvelimen hankintaa.

Suoritin ja RAM-muisti

Kun NAS-palvelimessa on nopea suoritin ja runsaasti RAM-muistia, sillä on paremmat edellytykset suoriutua tarvittavista tehtävistä. Nopeat komponentit ovat tärkeitä, halusit sitten käsitellä suuriresoluutioisia videoita, ajaa useita Docker-instansseja tai vain jakaa tiedostoja kotiverkossa.

Ei ole suotavaa, että NAS-palvelimen kuormitus on 98 % ja muisti on täynnä useiden tuntien ajan pelkästään elokuvia katsottaessa. Mitä enemmän töitä palvelin joutuu tekemään, sitä enemmän lämpöä syntyy ja sitä huonommin palvelinta pystyy käyttämään muuhun.

Jos katsot usein NAS-palvelimelle paikallisesti tallennettuja suuriresoluutioisia elokuvia, palvelimen kaveriksi kannattaa hankkia mediasoitin. Tällöin videoita ei tarvitse käsitellä paikallisesti, vaan mediasoitin hoitaa käsittelyn. Laitteiston kuormitus pysyy vähäisenä, jolloin se ei myöskään lämpene niin paljon.

Mediasoitin voi olla esimerkiksi Xbox One S, Apple TV 4K tai Nvidia Shield TV.

Suosittelemme NAS-palvelinta, jossa on vähintään 1 Gt ja mieluummin 2Gt RAM-muistia. Kun muistia on runsaasti, NAS-palvelimella voidaan tehdä useita asioita yhtä aikaa ilman, että sen rajat tulevat vastaan.

RAM-muisti

  • 2 Gt: Työskentely ja tiedostojen jakaminen kotiverkossa on helpompaa.
  • 4 Gt: Docker-instansseja voi olla käytössä useampia, suuriresoluutioisten elokuvien katselu onnistuu paremmin, ja verkossa voi olla paljon liikennettä.
  • Vähintään 8 Gt: Käyttöjärjestelmän voi virtualisoida, Docker-instansseja voi olla käytössä useampia, ja samanaikaisia käyttäjiä voi olla monta.

Monissa NAS-malleissa on kiinteä RAM-moduuli ja paikka lisämoduulille. Mieti, paljonko RAM-muistia tarvitset, ja selvitä mallien yhteensopivuus ennen ostoa.

Kiintolevypaikkojen ja tallennustilan määrä

NAS-palvelimessa on vähintään kaksi kiintolevypaikkaa. Kun kiintolevyjä on useita, voit lisätä tallennustilaa jokaisen kiintolevyn myötä tai käyttää ylimääräisiä kiintolevyjä sisällön peilaamiseen, mikä lisää turvallisuutta.

Peilattujen kiintolevyjen etu (RAID-kokoonpanossa) on, että tiedostot peilautuvat siinäkin tapauksessa, että yksi kiintolevy hajoaa. Sinun tarvitsee vain vaihtaa rikkinäinen kiintolevy uuteen. NAS-palvelin täyttää uudet kiintolevyt tiedostoilla automaattisesti, ja kaikki toimii normaalisti.

Kiintolevyjen kannattaa olla suurempia kuin alkujaan ajattelit tarvitsevasi – varsinkin, jos olet aikeissa hankkia 3 Tt:n kiintolevyjä tai sitä pienempiä. NAS-palvelimen päivittäminen suuremmilla kiintolevyillä jälkeenpäin tulee kalliiksi, joten mieti tulevia tarpeitasi jo ensimmäisen oston yhteydessä.

Kiintolevypaikkojen määrä

  • 2–4: Normaaliin kotikäyttöön ja yksinkertaiseen varmuuskopiointiin 
  • 4–8: Koti- ja toimistokäyttöön vaativissa ympäristöissä, joissa tarvitaan paljon tallennustilaa
  • Yli 8: Ammattikäyttöön yritysympäristöissä, joissa vaatimukset ovat suuret

Valitse NAS-palvelimellesi sopiva kiintolevytyyppi

NAS-palvelimissa voidaan käyttää periaatteessa mitä tahansa tavallista kiintolevyä, mutta se ei tarkoita, että niin kannattaisi tehdä. Monilla valmistajilla on kiintolevyjä, jotka on suunniteltu kestämään nimenomaan NAS-palvelinten suurta kuormitusta. Niiden käyttöikä on pidempi, ne sopivat paremmin ympärivuorokautiseen käyttöön ja kestävät korkeita lämpötiloja.

NAS-käyttöön suunnitellut kiintolevyt ovat toki yleensä myös tavallisia kiintolevyjä kalliimpia.

Jos olet aikeissa liittää NAS-palvelimeen valvontakameroita kuvamateriaalin tallennusta varten, valitse tarkoitukseen sopivat kiintolevyt. Nelipaikkaiseen NAS-palvelimeen voidaan valita kaksi NAS-käyttöön suunniteltua kiintolevyä tavalliseen NAS-käyttöön ja kaksi pelkkään kameroiden videoiden tallennukseen.

Vinkki: Valitse mieluummin CMR- kuin SMR-tekniikalla toimiva kiintolevy. SMR-kiintolevyt sopivat huonommin RAID-kokoonpanoihin, jotka ovat yleisiä NAS-käytössä.

Huomioi melutaso

NAS-palvelin ei ole äänetön. Jos mahdollista, se on parasta sijoittaa paikkaan, josta se ei näy eikä kuulu ja jossa se pysyy viileänä mutta jonne Ethernet-johto ylettyy hyvin. Joskus tämä voi kuitenkin olla käytännössä mahdotonta.

Jos NAS-palvelimen täytyy olla näkyvillä esimerkiksi olohuoneessa tai työpöydällä, ota huomioon sen melutaso. Perinteiset, mekaaniset kiintolevyt eivät yleensä ole äänettömiä, ja NAS-palvelimen sisälläkin ne pitävät melua (jonka määrä riippuu toki mallista).

Lisäksi lähes kaikissa NAS-malleissa on sisäänrakennettu tuuletin jäähdytystä varten. Pitkäkestoiset korkeat lämpötilat eivät ole hyväksi suorittimille, kiintolevyille ja muille komponenteille, ja jos käytät NAS-palvelinta suuriresoluutioisten videoiden käsittelyyn tai useiden sovellusten ajamiseen, tuuletin joutuu tekemään töitä, jotta suoritin pysyy viileänä.

Tässä on muutama vinkki melutason ja lämpötilan kurissa pitämiseen:

  • Lue kiintolevyjen ja NAS-palvelinten arvosteluita ja selvitä, minkä mallien melutaso on pienin.
  • Käytä NAS-palvelimen ja kiintolevypidikkeiden alla tärähtelyä vaimentavaa materiaalia.
  • Suosi kiintolevyjä, joiden pyörimisnopeus on 5 400 rpm mieluummin kuin 7 200 rpm tai sitä enemmän.

Älä sulje NAS-palvelinta pieneen tilaan. NAS-palvelimeen täytyy päästä viileää ilmaa, ja sen täytyy pystyä poistamaan lämmin ilma hyvin.

Hyödyllistä tietoa porteista

  • HDMI: HDMI-lähdön kautta voit liitää NAS-palvelimen suoraan tietokoneen näyttöön, televisioon, soundbar-kaiuttimeen tai kotiteatterin vahvistimeen. Siitä on siis hyötyä, jos katsot usein elokuvia tai valokuvia NAS-palvelimelta. 4K-resoluution kanssa suositellaan vähintään HDMI 2.0a ‑versiota.
  • Ethernet: NAS-palvelimessa on yleensä yksi tai kaksi Ethernet-porttia. Usein yksikin riittää, mutta jos portteja on kaksi, voit yhdistää palvelimeen eri verkkoja ja käytettävissä on ylimääräinen verkkoliitäntä. Jotkin mallit tukevat myös linkkien yhdistämistä. 1 GbE on tämän päivän standardi, mutta jos haluat varmistaa toimivuuden myös tulevaisuudessa, 2 GbE tai 2,5 GbE on parempi valinta.
  • WiFi: Jotkin NAS-palvelimet tukevat langatonta WiFi-liitäntää. Siitä on hyötyä, jos NAS-palvelimeen ei voi liittää verkkojohtoa (tai et halua tehdä niin). Johtoliitäntä on kuitenkin nopeampi ja vakaampi.
  • USB-portit: USB-porttien kautta NAS-palvelimeen voidaan liittää USB-muisteja, muistikortinlukijoita, ulkoisia kiintolevyjä, tulostimia ja muita laitteita. Haluttaessa ne voidaan sitten jakaa verkossa NAS-palvelimen kautta. USB 2.0 toimii tulostimen ja skannerin kanssa, mutta tiedostojen siirtoon 1. tai 2. sukupolven USB 3.0 ‑portti on parempi.
  • Muistikortinlukija: Muistikortinlukijalla varustetut NAS-palvelimet helpottavat kameran kuvien varmuuskopiointia. Muistikortti vain laitetaan lukijaan, ja NAS hoitaa kopioinnin nopeasti ja kätevästi. Jos toiminto on sinulla tärkeä, muista siis tarkistaa, että valitsemassasi NAS-palvelimessa on muistikortinlukija. 
  • IR-vastaanotin: Joissakin NAS-malleissa on IR-vastaanotin, joka mahdollistaa kauko-ohjaimen käytön. Siitä on iloa, jos liität HDMI-porttiin näytön ja katsot elokuvia suoraan NAS-palvelimelta.

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä. Daniel Haafin saa kiinni osoitteesta [email protected].