Nyt on aika hankkia tulevan kesän grilli: katso suosituimmat mallit ja parvekegrillauksen pelisäännöt

Teksti: Veera Tuhkala

Julkaistu: 26. huhtikuu 2021

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä.

Aurinkoiset ja lämpimät kevätkelit ovat saaneet suomalaisten grillausinnon heräämään toden teolla. Hintaoppaassa grillihakuja on kuluneen kuukauden aikana tehty 80 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän. Nyt on siis korkea aika haarukoida itselle sopivin grillimalli, jotta herkuista pääsee nauttimaan ehkä jo vappuna.

Hintaoppaan tämän hetken suosituin grillimalli on Weber Genesis II E-310 GBS -kaasugrilli. Grilleissä on huomattavia kauppakohtaisia hintaeroja, esimerkiksi Weber Genesiksen saa edullisimmillaan 799 euron hintaan ja kalleimmillaan siitä saa maksaa 1048,95 euroa. Isompi, sivupöydällinen kaasugrilli soveltuu hyvin hiukan suuremmalle pihalle tai terassille, ja ruoka valmistuu kerralla isommallekin porukalle.

Weber on noussut myös koko palvelun suosituimmaksi grillibrändiksi. Toiseksi suosituin grillimerkki Hintaoppaassa on Mustang Grill ja kolmanneksi eniten haetaan Muurikan grillejä ja kesäkeittiöitä. Siinä missä kaasugrillissä valmistetaan ennen kaikkea lihaa, kalaa ja vihanneksia, soveltuvat erilaiset kesäkeittiöt myös vaikkapa lettujen, wokkien ja paellan valmistukseen. Erilaisista ominaisuuksista suomalaiset arvostavat lämpömittaria, sivupöytää ja sivupoltinta, jotka ovat suosittujen mallien yleisiä ominaisuuksia.

Perinteisten mallien lisäksi suosittuja ovat nyt pienet, sähkökäyttöiset pöytägrillit, jotka mahtuvat pieneen tilaan vaikka parvekkeelle. Pöytägrilleistä suosituin on nyt Weber Q 1400. Pöytägrilli sopii pienemmän porukan ruoanlaittoon hyvin.

Kuva: Victoria / Shutterstock

Pizzauunin avulla nopeat ja rapeat pizzat kotikeittiössä

Isoksi hitiksi ovat nousseet myös pizzauunit, joista suosituimpia ovat Oonin eri mallit. Ulkokäyttöön suunnitellut pizzauunit kuumenevat jopa 500 asteeseen ja rapean pizzan valmistus onnistuu näin kotikeittiössäkin todella nopeasti. Myös pizzauunien hinnoissa voi säästää parhaimmillaan 50 euron verran vertailemalla hintoja useamman kaupan välillä.

Kuva: Anze Furlan / Shutterstock

Saako parvekkeella grillata? 

Grillaaminen kerrostalojen parvekkeilla herättää keskustelua ja jopa erimielisyyttä joka kesä. Laki ei estä parvekegrillaamista, mutta taloyhtiön järjestyssäännöissä se voidaan kieltää. Suorassa kiellossa on kuitenkin usein ongelmana sen valvominen, sekä se, minkälaisia seurauksia kiellon rikkomisella voi olla. 

Kiinteistöliitto on koonnut sivustolleen kattavat ohjeet parvekegrillaukseen liittyen. Liitto korostaa, että parvekegrillaamisen suoran kieltämisen sijaan tulisi kiinnittää huomiota siihen, ettei paloturvallisuus vaarannu eikä ruuanlaitosta aiheudu selkeää haittaa tai häiriötä muille asukkaille tai ympäristölle. Jos grillaaminen on kuitenkin kielletty taloyhtiön järjestyssäännöissä, kieltoa on syytä noudattaa. 

Tärkein parvekegrillaamiseen liittyvä seikka on paloturvallisuus. Parvekkeilla on usein palavaa materiaalia, ja parvekkeen muoto tai lasitus saattaa aiheuttaa sen, ettei parvekkeella ole tarvittavaa ilmanvaihtoa grillaukseen. Tämän vuoksi taloyhtiön grillauskielto voi joskus olla hyvin perusteltu.

Jos grillaa parvekkeellaan, tärkeintä on muistaa seuraavat kohdat: 

  •  Käytä parvekkeella vain sähkö- tai kaasugrilliä, ei hiiligrilliä.
  • Älä jätä kuumaa grilliä valvomatta.
  • Noudata turvallisuusetäisyyksiä ja muista, että erityisesti puiset materiaalit ovat tulenarkoja.
  • Pidä sammutusvälineistöä, kuten sammutuspeitettä, käden ulottuvilla.

Lähde: Kiinteistoliitto.fi

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä.