Parempi TV-ääni soundbarilla – ota huomioon nämä viisi seikkaa

Dolby Atmos, eARC ja takakaiuttimet – tiedätkö mitä soundbar vaatii?

Salama halkoo pimeää yötaivasta ja valaisee olohuoneen muutamaksi sekunniksi. Sekuntia myöhemmin ukkonen jyrisee pääsi päällä, ja sinä sukellat vaistomaisesti sohvan uumeniin. Kuulet samanaikaisesti yläkerrasta hiljaisia askelten ääniä ja narisevan oven pamauksen, mikä saa kylmät väreet hiipimään pitkin selkärankaasi. Mutta hei, eihän meillä ole yläkertaa, sinä ajattelet ja painaudut yhä syvemmälle sohvaa vasten.

Hyvä kotiteatterijärjestelmä tuottaa juuri tällaisen kokemuksen, kun katselet elokuvia ja sarjoja. Tunteen siitä, että ääni tulee yläpuoleltasi, kun kuuntelet esimerkiksi jyrisevää ukkosta, ropisevaa sadetta, narisevia ovia ja surraavia helikoptereita. Kokemus on harvoin aivan täydellinen, mutta voit ajoittain huijata itseäsi muutaman sekunnin ajan.

Olisimme voineet antaa sinulle vinkkejä siitä, miten saat täydellisen kotiteatterijärjestelmän surround-vahvistimineen, kattoon kiinnitettävine kaiuttimineen ja optimaalisen äänikokemuksen tarjoavine kaksois-subwoofereineen. Keskitymme kuitenkin tässä artikkelissa pienempään ja edullisempaan ratkaisuun, soundbariin, joka sopii sinulle, jos et halua kattavaa kotiteatterijärjestelmää.

Tässä on viisi vinkkiä siitä, mitä sinun on otettava huomioon soundbaria valitessasi.

Dolby Atmos- / DTS:X-tuki

Jos katsot paljon elokuvia ja sarjoja, tarvitset soundbarin, joka tukee Dolby Atmos- ja DTS:X-toistoa. Ne ovat niin kutsuttuja objektiperusteisia ääniformaatteja, joiden ansiosta soundbar toistaa ääntä eri voimakkuuksilla sen mukaan, millaisesta äänestä on kyse ja mistä kohtaa kuvaa se kuuluu. Tämä luo tunteen sekä äänen etäisyydestä että sijainnista ruudulla, mikä parantaa television katselukokemusta.

Dolby Atmos- ja DTS:X-järjestelmiä tukevissa soundbareissa on viistosti ylöspäin suunnatut kaiuttimet, joiden ansiosta ääni heijastuu katosta. Se luo tilan tunnetta niin, että elokuvan ääni tulee ylhäältä päin, kun istut sohvalla. Tekniikka ei ole täydellinen eikä se vedä vertoja kattoon asennetuille kaiuttimille, mutta allekirjoittaneen mielestä se toimii yli odotusten.

Soundbarit on merkitty eri numeroyhdistelmillä, kuten 2.0, 2.1., 5.1 ja 7.1.4. Ne kertovat, kuinka monta kaiutinelementtiä järjestelmässä on.

 • Ensimmäinen numero kertoo, kuinka montaa äänikanavaa tuetaan
  2 = stereoääni

  3 = stereoääni + keskikaiutin puhetta varten

  5 = surround-ääni vasemmalla, oikealla, keskellä ja kahdella takana olevalla kaiuttimella
  
7 = surround-ääni vasemmalla, oikealla, keskellä ja kahdella takana olevalla kaiuttimella sekä kahdella takana olevalla lisäkanavalla.
 • Toinen numero kertoo, onko subwoofereita ja kuinka monta niitä on.
 • Kolmas numero kertoo ylöspäin suunnattujen kaiuttimien määrän.

Subwoofer ja takakaiuttimet

Soundbar tarjoaa jo itsessään paremman äänenlaadun kuin TV:n kaiuttimet, mutta ilman subwooferia et pääse kokemaan sitä upeaa tunnetta, jonka räjähdykset, ukkonen ja vastaavat ilmiöt tarjoavat. Subwoofer huolehtii matalista äänistä ja tuottaa vaimean jyrisevän äänen, joka vahvistaa kokemusta.

Useimmat markkinoilla olevat soundbarit käyttävät niin kutsuttua virtuaalista surround-ääntä. Fyysisten takakaiuttimien käytön sijaan takaa tulevan äänen vaikutus simuloidaan. Jotta tämä toimisi hyvin, soundbar on sijoitettava huoneeseen oikein, jotta ääni heijastuu seinistä halutulla tavalla.

Ääntä ajatellen kannattaa valita soundbar, jossa fyysiset kaiuttimet on sijoitettu taaksesi tai sivuille. Vain muutamassa soundbarissa on mukana takakaiuttimet ja yhtä harvoihin voi liittää takakaiuttimet jälkikäteen. Tarkista asia ennen ostoa.

Suoratoista musiikkia WiFi-yhteyden kautta

Soundbarit eivät toista musiikkia yhtä hyvin kuin ”oikeat” kotiteatterijärjestelmät, joissa on suuremmat kaiuttimet. Äänipalkin kaiutinelementit ovat yksinkertaisesti liian pienet pystyäkseen kilpailemaan suurten ja tehokkaampien järjestelmien kanssa. Hyvän soundbarin avulla voi kuitenkin soittaa musiikkia kohtuullisen hyvin.

Soundbar on joka tapauksessa parempi kuin televisiosi kaiutin, ja jos sinulla on vain vähän tilaa, äänipalkki voi toimia kotisi keskusäänijärjestelmänä myös musiikin kuuntelua varten. Helpoin tapa suoratoistaa musiikkia on joko WiFin kautta matkapuhelimesta, tietokoneesta tai tabletista tai suoraan musiikkipalvelusta, jota soundbar tukee.

Jos hankit soundbarin, jonka voi liittää suurempaan multiroom-järjestelmään, voit luoda useammilla kaiuttimilla vieläkin vaikuttavamman kokemuksen. Valitse esimerkiksi Sonos, HEOS, Yamaha MusicCast tai Apple Airplay 2.

HDMI-porttien määrä

Kuinka monta laitetta haluat liittää soundbariin HDMI:n kautta? Kyse voi olla kannettavasta tietokoneesta, pelikonsolista, mediasoittimesta tai Chromecastista. Monissa soundbareissa on vain yksi tai kaksi HDMI-sisääntuloa, mikä rajoittaa samanaikaisesti liitettävien laitteiden määrää.

Jos sinulla on eARC-yhteensopiva TV ja valitset samanlaisen soundbarin, ongelma ei ole kovin suuri. Voit siinä tapauksessa liittää laitteita television HDMI-portteihin ja lähettää äänen HDMI-liitännän kautta soundbariin.

Toinen vaihtoehto on käyttää HDMI-kytkintä. Tässä lisälaitteessa on useita HDMI-sisääntuloja, joista voit valita kulloinkin haluamasi. Kaikki HDMI-kytkimet eivät tue 4K-tarkkuutta ja HDR:ää – tarkista asia huolellisesti ennen ostamista varmistaaksesi, että kytkin vastaa tarpeitasi.

eARC-tuki varmistaa toiminnan tulevaisuudessakin

Soundbar, jossa on eARC-tuki HDMI:n kautta, voi vastaanottaa korkean resoluution ääntä televisiosta. Näin voit käyttää television sisäisiä sovelluksia elokuvien katseluun äänenlaadusta tinkimättä.

Jotta eARC toimisi kunnolla, sekä soundbarin että television on tuettava tekniikkaa. Markkinoilla on tällä hetkellä suhteellisen vähän malleja, jotka käyttävät eARC-tekniikkaa, joten tarkista asia, jos tämä ominaisuus on sinulle tärkeä.

On tärkeää huomata, että monet TV:t ja soundbarit tukevat sen edeltäjää ARC:tä, joka on selkeästi huonompi. Älä siis mene lankaan, jos teknisissä tiedoissa lukee ARC. Uudemman eARC:n avulla saat huomattavasti parempia ominaisuuksia ja tukea paremmalle äänenlaadulle.