Parhaat mikrofonit striimaukseen ja videokokouksiin
Hyvä äänenlaatu parantaa kaikkien kuulijoiden kokemusta
Teksti:
Daniel Haaf
Hyvä mikrofoni on tärkeä, jos olet aikeissa aloittaa podcastien julkaisun tai Twitch-striimauksen – tai haluat vain kuulostaa hyvältä videokokouksissa. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ennen uuden mikrofonin hankintaa on hyvä tietää.
USB-mikrofonista saa varautua maksamaan noin 100–200 euroa. Lisäksi hyvään mikrofonipidikkeeseen tai -jalustaan ja tuulisuojaan menee joitakin kymppejä (ellei mikrofonin mukana tule tuulisuojaa).
XLR-mikrofonit maksavat noin satasen, ja hyvän äänikortin saa suurin piirtein samaan hintaan. XLR-mikrofonien mukana ei yleensä tule jalustaa, joten kannattaa varautua maksamaan joitakin kymppejä hyvästä mikrofonipidikkeestä ja tuulisuojasta.
Suosittuja USB-mikrofoneja
Suosittuja XLR-mikrofoneja
Tärkeää tietää ennen mikrofonin ostoa
USB-mikrofoni vai XLR-mikrofoni ja äänikortti?
Mikrofoneja on pääasiassa kahdenlaisia. Niissä on joko USB- tai XLR-liitäntä.
USB-mikrofonit eroavat XLR-mikrofoneista siinä, että itse mikrofonissa on kaikki tarvittava. Se vain otetaan pakkauksesta ja liitetään tietokoneeseen, joten se on käyttövalmis muutamassa sekunnissa. USB-mikrofonien herkkyyttä ja kuulokkeiden äänenvoimakkuutta voidaan usein säätää mikrofonin etupuolelta tai sivusta.
XLR-johdolla liitettävät mikrofonit ovat hieman mutkikkaampia. USB-mikrofoneissa äänikortti on sisäänrakennettu, mutta XLR-mikrofoneihin se tarvitaan erikseen. XLR-portteja on useita, ja asetuksia säädetään äänikortista mikrofonin sijaan. Koska laitteita tarvitaan kaksi, XLR-mikrofoni tulee usein hieman kalliimmaksi kuin USB-versio.
Korkeampaa hintaa kompensoi kuitenkin parempi äänenlaatu. XLR-mikrofonit ovat monipuolisempia, eikä hyvää mikrofonia tarvitse vaihtaa moneen vuoteen.
USB-mikrofonien edut
- Hyvä äänenlaatu suhteellisen edullisesti
- Helppo käyttää tietokoneen tai tabletin kanssa
- Ei tarvetta etsiä yhteensopivaa mikrofonia ja äänikorttia
XLR-mikrofonien edut
- Paljon parempi, ammattikäyttöön riittävä äänenlaatu
- Useita XLR-tuloja ja mahdollisuus valita äänikortti itse
- Mikrofoni pysyy paremmin mukana vaatimusten kasvaessa
- Saatavilla on tarvittaessa erittäin pitkiäkin XLR-johtoja
Äänikortti
Äänikortti on XLR-mikrofonin ja tietokoneen väliin tuleva yksikkö. Se huolehtii mikrofonin analogisen signaalin muuntamisesta digitaaliseksi, jotta tietokone pystyy vastaanottamaan signaalin. Äänikortti varmistaa myös, että mikrofoni saa riittävästi virtaa eli phantom-jännitettä.
USB-mikrofoneista poiketen XLR-mikrofoneissa ei ole lainkaan asetuksia, van ne ovat äänikortissa. Esimerkiksi mikrofonin herkkyyttä (gain) ja kuulokkeiden äänenvoimakkuutta säädetään äänikortista.
XLR-mikrofonin erillinen äänikortti tuo mukanaan monia etuja. Äänenlaatu on huomattavasti parempi, ja voit valita äänikortin usealle samaan aikaan käytettävälle mikrofonille. Lisäksi monissa malleissa on kuulokevahvistin. XLR-johdot voivat olla kymmeniä metrejä pitkiä, kun taas USB-johdot ovat harvoin muutamaa metriä pidempiä.
Jos haluat tallentaa sekä laulua että soitinta, erillinen, vähintään kahdella XLR-tulolla varustettu äänikortti on tärkeä. Siitä on hyötyä myös silloin, kun podcastin äänittämiseen osallistuu useita samassa tilassa olevia henkilöitä.
Jalusta vai mikrofonipidike?
Parasta on kiinnittää mikrofoni pidikkeeseen mukana tulevalla kiinnikkeellä. Tällöin mikrofoni on suun korkeudella, eivätkä esimerkiksi näppäimistön äänet kuulu tallenteissa.
Mikrofonipidikkeen valinnassa on tärkeää varmistaa, että sille on tilaa käyttöpaikassa. Jotkin mallit kiinnitetään pöytälevyyn, toiset taas sijoitetaan lattialle jalustan tapaan. Pöytäjalusta voi viedä paljonkin tilaa, jos sen täytyy kestää raskasta mikrofonia.
Suosittuja mikrofonipidikkeitä
- Røde PSA1
- Blue Compass Boom Arm
- Trust GXT 253 Emita Streaming
Suuntamikrofoni vai suuntaamaton malli?
Monet mikrofonit poimivat kaikki ympäristön äänet, mikä voi aiheuttaa haasteita. Podcastissa saattavat kuulua niin taustalla puhuvat ihmiset, kadulla ohi ajavat autot kuin naapurissa katsottavan toimintaelokuvan räiskekin. Videokokouksissa ja suoratoistossa ongelma ei ole yhtä suuri, koska äänenlaadulla ei ole aivan yhtä suuri merkitys.
Epätoivottujen äänien tallentumisen todennäköisyyttä voidaan pienentää käyttämällä mikrofonia, jonka suuntakuvio on kardioidin muotoinen. Tämä tarkoittaa, että mikrofoni rekisteröi vain suoraan sen edestä tulevat ääniaallot. Jos haluat äänittää useita samassa tilassa olevia ihmisiä käyttäen vain yhtä mikrofonia, sinun kannattaa tutustua suuntaamattomiin mikrofoneihin.
Mikrofonin asetukset
Jos olet aikeissa hankkia USB-mikrofonin, on tärkeää, että itse mikrofonissa on kunnolliset säätömahdollisuudet. Tasojen säätö on nimittäin helpompaa suoraan mikrofonista kuin tallennussovelluksesta.
Tärkeitä asetuksia
- Kuulokkeiden äänenvoimakkuus: Kuuloketulolla varustettuja USB-mikrofoneja voidaan käyttää sekä oman äänen kuunteluun että äänen toistoon tietokoneelta. Kun äänenvoimakkuutta voidaan säätää mikrofonista, et joudu ensin etsimään tietokoneen asetuksia.
- Mikrofonin herkkyystaso: Mikrofonin herkkyystasoa säätämällä voit määrittää, kuinka suuri osa ympäristön äänistä tallennetaan. Jos taso on korkea, melua kuuluu enemmän mutta voit puhua kauempana mikrofonista.
- Mykistyspainike: Mykistyspainike on hyödyllinen, jos haluat keskeyttää äänen kuulumisen esimerkiksi videokokouksen aikana, koska taustalla tapahtuu jotain tai joudut poistumaan kokouksesta hetkeksi.
Yhteensopivuus ja ohjelmisto
Useimpien mikrofonien ja äänikorttien käyttöön ei tarvita erityisiä ajureita. Yleensä ne vain liitetään tietokoneeseen, ja käyttöjärjestelmä hoitaa asennuksen automaattisesti. Siihen menee harvoin muutamaa minuuttia pidempään.
Äänen tallennukseen ja muokkaukseen tarvittava ohjelma sen sijaan täytyy asentaa itse. Seuraavat ovat suosittuja maksuttomia ohjelmia Windowsille ja macOS:lle:
- Audacity (Windows, macOS)
- Garageband (macOS)
Jos haluat kokeilla ammattimaisempia maksullisia ohjelmia, vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Adobe Audition ja Apple Logic Pro.
Vinkki – kokeile useita mikrofoneja
Kaikki mikrofonit eivät toimi optimaalisesti kaikkien äänten kanssa. Älä siis ylläty, jos et ole täysin tyytyväinen ensimmäiseen ostamaasi mikrofoniin. Jotkin mallit tuottavat toisia lämpimämmän äänen, kun taas jotkin korostavat keskirekisteriä hieman. Riippuu täysin äänestäsi, mikä mikrofoni sille sopii. Kokeile eri malleja, jotta löydät mikrofonin, joka kuulostaa mielestäsi hyvältä.
Kiinnitä huomiota näihin ominaisuuksiin
- Näytteenottotaajuus: Äänestä otetaan jatkuvasti näytteitä, joita analysoidaan, kun ääni muunnetaan analogisesta digitaaliseksi signaaliksi. Mitä enemmän ääninäytteitä otetaan, sitä tarkempi analyysi on ja sitä paremmalta ääni siis kuulostaa. Näytteenottotaajuus kertoo, kuinka usein ääninäytteitä tallennetaan. Mikrofonien tyypillinen näytteenottotaajuus on 96 tai 192 kHz.
- Bittisyvyys: Bittisyvyys kertoo, kuinka monta tasoa äänen kuvailuun on käytettävissä. Mitä enemmän tasoja on, sitä suurempi on dynaaminen alue. Se tarkoittaa aluetta heikoimman ja voimakkaimman äänen välillä, jotka mikrofoni pystyy tallentamaan. Ääntä tallennetaan yleensä 16 tai 24 bitin syvyydellä.
- Taajuusalue: Taajuusaluearvo kertoo, kuinka suurta taajuusaluetta mikrofoni pystyy käsittelemään rekisteröidessään esimerkiksi puheäänen tai soittimen ääniaaltoja. Jos mikrofonin taajuusalue on 20 Hz – 20 kHz, se pystyy muuntamaan tälle taajuusvälille osuvat ääniaallot sähköiseksi signaaliksi, joka lähetetään D/A-muuntimelle.
- Polaarinen kuvio: Kaikilla mikrofoneilla on niin sanottu suuntakuvio. Riippuu mikrofonin käyttötarkoituksesta, millainen suuntakuvio on kulloinkin paras. Tavallisia vaihtoehtoja ovat suuntaamaton, kardioidi, superkardioidi ja shotgun. Kardioidi on paras vaihtoehto monille, sillä se rekisteröi pääasiassa mikrofonin edestä tulevia ääniä (ja jonkin verran myös sen sivusta mutta ei lainkaan sen takaa tulevia ääniä).
- Impedanssi: XLR-mikrofonien impedanssi kertoo mikrofonin vastuksen. Suuri impedanssi tarkoittaa, että mikrofoni tarvitsee toimiakseen enemmän virtaa. Impedanssi ilmoitetaan ohmeina (Ω), ja se on tärkeää tietää, jotta osaa valita äänikortin, joka pystyy tuottamaan XLR-mikrofonille riittävästi virtaa.
- Dynaaminen alue: Dynaaminen alue ilmoitetaan desibeleinä (dB), ja se kertoo korkeimman äänenpaineen, jota mikrofoni pystyy käsittelemään. Asteikon alimman signaalin täytyy olla mikrofonin tuottamaa kohinaa korkeampi, ja asteikon korkeimman signaalin täytyy olla puhdas ja vääristymätön. Dynaaminen alue riippuu jossain määrin siitä, mitä äänikorttia XLR-mikrofonin kanssa käytetään.
- Signaali-kohinasuhde: Signaali-kohinasuhde kertoo olennaisten äänitietojen ja kohinan välisen suhteen. Mitä suurempi arvo on, sitä vähemmän kohinaa mikrofoni tuottaa. 90 dBA on hyvä signaali-kohinasuhteen arvo. Jotta äänenlaatu olisi hyvä, arvon täytyy olla yli 80 dBA.
- Phantom-jännite: Phantom-jännitettä edellyttävät XLR-mikrofonit täytyy liittää äänikorttiin, joka pystyy lähettämään mikrofonille 48 voltin jännitteen. Joissakin tapauksissa – kuten Shure SMB7 ‑mikrofonia käytettäessä – phantom-jännite ei riitä, vaan myös esivahvistin on tarpeen. Phantom-jännitettä ei tarvita USB-mikrofoneja käytettäessä.
Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä. Daniel Haafin saa kiinni osoitteesta [email protected].