Tällainen on uusi PlayStation 5 (PS5)

PlayStation 4:n seuraaja on oikea tehomasiina

PS5-konsoleita ohjaimineen ja lisätarvikkeineen.

Sony paljasti vihdoin 11.6., miltä PlayStation 5 näyttää. Konsolin ulkonäöstä on saatu pieniä vinkkejä jo aiemmin, kun esimerkiksi sen ohjain julkistettiin, mutta suurta paljastusta saatiin odottaa tähän saakka.

Ohjaimen tavoin PlayStation 5 on futuristinen mustavalkoinen laite. Siitä julkaistaan kaksi versiota. Toisessa on optinen lukija levyjä varten, ja toinen on täysin digitaalinen malli, jolla voidaan pelata ladattavia pelejä ja katsella suoratoistosisältöä. Versioiden hintaerosta ei ole vielä tietoa.

Tulevan Xbox Series X:n tavoin kumpikin PlayStation 5 ‑malli voidaan sijoittaa pysty- tai vaaka-asentoon. Konsolissa on erikoisjalka, jonka ansiosta se pysyy vakaana kummassa tahansa asennossa. Tavallisessa PlayStation 5:ssä ja Digital Edition ‑versiossa on hieman erikokoiset jalat.

PlayStation 5:n ohella julkaistaan erilaisia tarvikkeita, kuten latausasema kahdelle ohjaimelle, langattomat Pulse 3D ‑pelikuulokkeet ja uusi mediaohjain. Lisävarusteena on saatavana myös HD-kamera.

Sony ei ole ilmoittanut sen paremmin PlayStation 5:n kuin oheistarvikkeidenkaan hintoja. Myöskään tarkka julkaisupäivä ei ole tiedossa. Alkuperäisestä artikkelistamme voit lukea konsolista enemmän.

Aseta PlayStation 5:lle hintavahti jo tänään, niin olet valmiina julkaisuun. Konsoli löytyy Hintaoppaasta täältä.

PlayStation 5:stä julkaistaan kaksi versiota. Toisessa on optinen lukija, ja toinen on täysin digitaalinen.

Suorituskykyisempi ja hiljaisempi kuin PlayStation 4 Pro

Uuden sukupolven AMD-laitteiston ansiosta PlayStation 5:n suorituskyky on paljon parempi kuin PlayStation 4 Pron tai Xbox One X:n. Konsolissa on tehokas 8-ytiminen AMD-suoritin näytönohjaimineen ja 16 Gt:n RAM-muisti. Suorituskyky riittää jopa 8K-pelien pelaamiseen – tai 4K-pelien pelaamiseen 120 kuvan sekuntinopeudella, mikäli kuvataajuus on pelaajalle tärkeämpi kuin resoluutio.

Ultra HD Blu-ray -asema ja NVMe-SSD-levy

PlayStation 5:ssä on Ultra HD Blu-ray -asema, joka tukee tavallisia 100 Gt:n Blu-ray-levyjä. Niinpä suuriresoluutioisia elokuvia voi katsella levyltä ja pelien asennus onnistuu lataamatta niitä netistä. Pelien pelaaminen suoraan levyltä ei sen sijaan ole mahdollista – Sonyn mukaan kaikki PlayStation 5 -pelit on asennettava konsolin SSD-levylle.

Tukee PlayStation 4 -pelejä

PlayStation 5 tukee myös vanhempia PlayStation 4 -pelejä. Tämä ei tarkoita, että konsolilla voi pelata kaikkia vanhoja pelejä, mutta ainakin suurimman osan niistä pitäisi toimia ongelmitta. PlayStation 5:n paremman suorituskyvyn ansiosta tuettujen pelien kuvataajuus ja resoluutio ovat lisäksi suuremmat.

3D-ääni tuottaa mukaansatempaavan kokemuksen

PlayStation 5 tukee 3D-ääntä, joka tuottaa mukaansatempaavan kokemuksen kuulokkeita käytettäessä. 3D-äänen ansiosta esimerkiksi askeleet, ammuskelu ja ukkosen jyrähdykset on mahdollista paikantaa tarkemmin. Etäisyyksien arviointi on helpompaa, ja pelin äänet kuuluvat ylipäätään selvemmin. Sonyn mukaan PlayStation 5:n parannettu äänitekniikka tukee satoja samanaikaisia äänilähteitä.

  • 8-ytiminen AMD Zen 2 -suoritin, joka toimii 3,5 GHz:n taajuudella
  • AMD RDNA 2 -grafiikkaprosessori, jonka suorituskyky 10,28 TFLOPS
  • 16 Gt:n GDDR6-RAM-muisti
  • 825 Gt:n NVMe M.2 -SSD-levy, jonka käyttäjä voi päivittää
  • Ultra HD Blu-ray -asema, johon sopivat tavalliset 100 Gt:n levyt
  • 8K-tuki ja tuki 4K-kuvalle 120 kuvan sekuntinopeudella
  • Julkaisuhetkellä yhteensopiva useimpien PlayStation 4 -pelien kanssa
  • Uusi ohjain, jossa haptinen palaute

PlayStation 5 tukee useita vanhempia PlayStation 4 -pelejä. Monet (mutta eivät kaikki) PlayStation 4:lle julkaistut pelit siis toimivat täsmälleen kuten vanhemmallakin konsolilla, ja PlayStation 5:n paremman suorituskyvyn ansiosta pelaaminen on monissa tapauksissa jopa sujuvampaa.

Sonyn tavoitteena on tehdä mahdollisimman monesta PlayStation 4 -pelistä PlayStation 5 -yhteensopiva, mutta kaikki vanhat pelit eivät toimi oikein. Siksi onkin tärkeää, että julkaisuhetkellä on saatavilla riittävästi PlayStation 5 -pelejä. Tähän mennessä on vahvistettu vasta joitakin pelejä, jotka ovat saatavilla konsolille optimoituina sen julkaisuhetkellä. Tässä esittelemme kolme tärkeimmistä.

Watch Dogs Legion

Watch Dogs: Legion on Watch Dogs -sarjan kolmas peli, jossa pelaaja on hakkeri avoimessa pelimaailmassa. Aiemmista peleistä Watch Dogs: Legion eroaa siinä, että pelaaja ohjaa nyt hakkeriryhmää yhden hahmon sijaan. Päävastustaja on DedSec kuten ennenkin, ja organisaatiota vastaan taistellaan tällä kerta dystooppisessa Lontoossa. Peli julkaistaan myös Xbox Series X:lle.

Gothic

PlayStation 5:lle julkaistava Gothic on täysin uudistettu versio vuoden 2001 alkuperäispelistä. Kyseessä on toimintaroolipeli, jossa pelaaja kulkee erämaassa, taistelee esimerkiksi hirviötä vastaan ja kerää erilaisia resursseja. Tällä hetkellä ei ole varmaa tietoa siitä, miltä uudistettu versio näyttää. Pelin julkaisija THQ Nordic on kuitenkin ilmoittanut haluavansa sekä olla uskollinen alkuperäisversiolle että tarjota uusia, mielenkiintoisia pelimekaniikkoja.

Rainbow Six Siege

Rainbow Six: Siege julkaistaan sekä PlayStation 5:lle että Xbox Series X:lle. Pelaaja voi valita kymmenistä hahmoista, puolustaa asemaansa erilaisia ansoja käyttäviä vihollisia vastaan ja murtaa seiniä yllättääkseen vastustajia. Rainbow Six: Siege -pelissä on kaikki sarjan aiempien pelien hyvät puolet. Lisäksi tempoa on nostettu intensiivisten lähitaisteluiden ja uusien strategioiden avulla.

Huippunopea SSD-levy lyhentää latausaikoja

Yksi Sonyn mainostamista PlayStation 5 -komponenteista on huippunopea SSD-levy. Latausajat ovat jopa 19 kertaa lyhyemmät kuin PlayStation 4:lle luvatut, mikä käytännössä tarkoittaa, ettei latautumista tarvitse odotella enää lainkaan. Se kompensoi PlayStation 5:n yleisesti ottaen huonompaa suorituskykyä verrattuna Xbox Series X:ään, joka on ainakin paperilla tehokkaampi – itse konsoleja emme ole vielä päässeet testaamaan.

PlayStation 5:n SSD-levy on asennettu konsolin M.2-paikkaan. Käyttäjä voi vaihtaa sen toiseen, ulkopuolisen valmistajan ratkaisuun. M.2-paikkaan asennettavan levyn täytyy olla NVMe-tyyppinen, ja kaistanleveyden täytyy olla vähintään 5,5 Gb/s. Vähimmäisvaatimus johtuu siitä, että Sony haluaa taata kaikille käyttäjille vähimmäistason.

Paljonko PlayStation 5 maksaa?

PlayStation 5:stä tulee myyntiin kaksi versiota: Blu-ray-asemalla varustettu hieman kalliimpi malli sekä täysin digitaalinen malli, joka edellyttää pelien lataamista netin kautta. Tämän verran konsolit maksavat:

Ei uutisia PlayStation 5 Pro -versiosta

Tällä hetkellä PlayStation 5 Pro -versiosta ei ole mitään tietoa. Sony on vahvistanut ainoastaan Xbox Series X:ää vastaavan PlayStation 5:n julkaisun, ja toistaiseksi mikään ei viittaa siihen, että tulossa olisi myös kalliimpi ja tehokkaampi Pro-versio. Sen sijaan on luultavampaa, että Sony julkaisee yksinkertaisemman ja edullisemman version PlayStation 5:stä niille, jotka eivät kaipaa tavallisen PlayStation 5:n raakaa tehoa.

Tavalliset stereokuulokkeet riittävät 3D-äänen kuunteluun

Tavalliset stereokuulokkeet riittävät PlayStation 5:n 3D-äänen kuunteluun. Konsolin kanssa voi siis käyttää niin tavallisia PlayStation-yhteensopivia pelikuulokkeita kuin hifi-kuulokkeitakin. Nämä ovat joitakin suosituimpia PlayStation 4- ja PlayStation 4 Pro -yhteensopivia kuulokkeita:

Useimmat PlayStation 4 -pelit toimivat myös PlayStation 5:llä

Useimmat PlayStation 4 -pelit toimivat myös PlayStation 5:llä. Tämä koskee sekä levyllä olevia että PlayStation Storesta ladattavia pelejä. Poikkeuksiakin kuitenkin on – tehokkaamman laitteiston vuoksi joidenkin pelien pelaaminen ei ainakaan alkuun onnistu. Sony pyrkii parantamaan yhteensopivuutta niin, että mahdollisimman moni sen 4 000 pelistä toimisi myös uudella konsolilla.

PlayStation 1-, 2- ja 3 ‑pelejä ei voi pelata PlayStation 5:llä

Sony on vahvistanut, että PlayStation 4:ää vanhemmille konsoleille suunnitellut pelit eivät toimi uudella PlayStation 5:llä. Poikkeuksena ovat pelit, jotka on muokattu toimimaan PlayStation 4:llä.

Tällaisia ovat esimerkiksi PS2 Classic ‑merkinnällä varustetut pelit, jotka toimivat emuloituina myös uudemmilla laitteilla. Niinpä esimerkiksi Jak 3-, Red Faction-, Psychonauts- ja Max Payne -pelien voisi odottaa toimivan ongelmitta.

Uusi virransäästötila

PlayStation 5:ssä on uusi virransäästötila, joka pienentää energiankulutusta. Sonyn mukaan miljoona virransäästötilassa olevaa pelikonsolia pienentää sähkönkulutusta tuhannen amerikkalaisen keskivertokodin kulutuksen verran. Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, miten viransäästötila toimii tai miten se vaikuttaa konsolin käyttöön.

Milloin PlayStation 5 julkaistaan?

PlayStation 5:n tarkka julkaisuajankohta ei kirjoitushetkellä ole varma. Sonyn mukaan konsoli julkaistaan marras- tai joulukuussa 2020. Tarkoitus on saada konsoli myymälöihin ja kuluttajille ennen tärkeitä joulunpyhiä. Tämänhetkisen tiedon mukaan Microsoft julkaisee Xbox Series X:n samoihin aikoihin kuin Sony toimittaa PlayStation 5:n kauppoihin.

Sony

Entistä parempi ohjain

PlayStation 5:n myötä julkaistaan uudistettu ohjain, jossa on useita uusia toimintoja. Esimerkiksi tärinän yhteydessä käytetty kuuluisa rumble-tekniikka on korvattu tarkemmalla haptisella palautetekniikalla, joka mahdollistaa monipuolisempien signaalien lähettämisen käyttäjälle ohjaimen kautta. L2- ja R2-painikkeille on ohjelmoitavat vastineet, joiden toimintaa pelinkehittäjät voivat vaihdella pelistä toiseen.

”3D-ääni ja ohjaimen haptinen palaute ovat yllättävän suuria muutoksia, kun niitä pääsee kokeilemaan. Pelkästään Gran Turismo Sportin pelaaminen PlayStation 5:n ohjaimella on aivan uudenlainen kokemus. Aiempi ohjain toimii hyvin, mutta kun haptisen palautteen ja mukautettavien painikkeiden tarjoamia mahdollisuuksia on päässyt testaamaan, paluuta ei ole”, Sony Interactive Entertainmentin toimitusjohtaja Jim Ryan sanoo.