Hintaopas

Maksimoi energiansäästö ilmalämpöpumpulla – Lue ohjeet valintaan

Ilmalämpöpumpun korkean sähkönsäästöpotentiaalin on huomannut myös lempääläinen lämpöpumppuyrittäjä Veijo Matikka, joka on toiminut alalla 30 vuotta.

– Oma taloni on hyvä esimerkki. Minulla on kaksi pumppua, joiden ansiosta säästän lämmityskuluissa noin 70 prosenttia verrattuna siihen, jos lämmittäisin kokonaan sähköpattereilla.

Matikka ei ole joutunut lämmittämään suoralla sähkölämmityksellä muita kuin kosteita tiloja. Tehokkaan ilmalämpöpumpun hyötysuhde säilyy hyvänä myös kovemmilla pakkasilla.

– Kun ostaa vähän kalliimman mallin, hyötysuhde paranee. Halvemmilla pumpuilla säästö ei ole välttämättä samaa luokkaa.

Parhaimmillaan ilmalämpöpumppu puhaltaa lämmintä vielä 30 asteen pakkasellakin. Matikka neuvoo, ettei pumppua kannata tämän takia sammuttaa talvella lainkaan.

– Jos taloa lämmitetään maalämmöllä, öljyllä tai kaukolämmöllä, tilanne on hieman toinen. Maalämpöasiakkaillekin olen sanonut, että ilmalämpöpumppu kannattaa asentaa, koska se tehostaa lämmitystä.

Näin maksimoit ilmalämpöpumpun energiansäästön

Sopivimman ilmalämpöpumpun valinnassa ratkaisevan tärkeää on oikea mitoitus. Asuinhuoneiston pinta-ala vaikutta pumpun valintaan. Pinta-ala määrittelee, kuinka paljon tehoa ilmalämpöpumpulta vaaditaan tilan lämmittämiseen.

Uusissa taloissa lämmöntarve on selvästi pienempi kuin vanhoissa taloissa, joihin ei ole tehty lämmöneristyksiä ja ikkunoissa on kaksikerroslasit.

– Kun ilmalämpöpumpusta halutaan mahdollisimman iso hyöty, selvitetään huoneiston kuutiotilavuus. Sen jälkeen asiakas päättää, kuinka laadukkaan pumpun hän haluaa. Sähkölasku pienenee eniten laadukkaalla pumpulla, Veijo Matikka kertoo.

Myös asuinneliöiden rakenne merkitsee. Jos asuinkerroksia on useita, voi olla järkevää asentaa oma pumppu joka kerrokseen.

Lämpöpumpun useampi sisäyksikkö lisää säästöä

Veijo Matikka vinkkaa harkitsemaan useampaa sisäyksikköä, jos ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhaltama ilmavirta ei kulje asunnossa parhaalla mahdollisella tavalla. Jos asuintila on esimerkiksi L-kirjaimen muotoinen tai sokkeloinen, lämmin ilma ei pääse joka paikkaan. Tällöin vaihtoehtona on asentaa yksi ulkoyksikkö ja useampi sisäyksikkö.

– Jos halutaan oikein tehokasta pakkaskestävyyttä, on järkevää asentaa myös useampi ulkoyksikkö.

Usein sisäyksikkö asennetaan lähelle olohuonetta, jolloin lämmintä ilmaa virtaa tilaan, jossa vietetään useimmiten aikaa. Makuuhuone on huonompi paikka sisäyksikölle, koska makuuhuoneen on yleensä hyvä olla hieman muita asuintiloja viileämpi.

Näin vertailet ilmalämpöpumppuja

Ilmalämpöpumppujen hinnat voivat vaihdella paljonkin. Jos etsinnässä on laadukas pumppu, ostajan kannattaa ottaa huomioon valmistajan maine ja asiakastyytyväisyys esimerkiksi googlettamalla asiakkaiden kokemuksia.

– Yksi hyvä tapa on valita valmistaja, joka on toiminut alalla pitkään. Laatu näkyy aina hinnassa. Kalliimpi pumppu on myös laadukkaampi.

Kalleimmat ilmalämpöpumput maksavat ilman asennusta noin 2 000 euroa. Edullisemman, mutta silti laadukkaan ilmalämpöpumpun saa Matikan mukaan noin 1 200 eurolla ilman asennusta.

Tämä on hyvä tietää ilmalämpöpumpun käytöstä

Ilmalämpöpumpun käyttäjän on varmistettava, että talvella käytössä on lämmitysasetus. Sen tunnistaa useimmiten auringon kuvasta kaukosäätimen näytöllä.

Suuttimen läpät kannattaa säätää niin, että ne osoittavat noin 45 asteen kulmassa kohti lattiaa.

– Tällöin varmistetaan oikea ilmankierto. Silloin ilma leviää mahdollisimman hyvin ja tasaisesti. Sisäyksikön sijainti ratkaisee, kannattaako puhallusta säätää myös sivuille.

Automaattiasentoa Matikka ei suosittele muuhun kuin puhallusnopeuteen. Tällöin ilmalämpöpumppu säätää puhallusta koko ajan optimitasolle.

– On hyvä huomioida, että jos kaukosäätimeen on asetettu vaikkapa 20 astetta, huonelämpötila ei välttämättä ole 20 astetta. Lämpötila kannattaa asettaa sellaiselle tasolle, että kotona on mukava olla. Kylmä ei saa tulla.

Maltillisella pakkasella Matikka neuvoo säätämään sähköpatterit pois päältä tai hyvin pienelle teholle.