Hintaopas
Black Friday - Vertaa hintoja, tarkista hintahistoria ja löydä aidot Black Friday -tarjoukset

Teema: Kamerat

Tässä artikkelissa vinkkaamme, mitkä kamerat ovat tutustumisen arvoisia, mitä lisävarusteita kannattaa hankkia ja mitä kameran valinnassa on hyvä ottaa huomioon.

Hintaoppaan suosittuja kameroita

1. Fujifilm FinePix X100V

Fujifilm FinePix X100V on X100-sarjan viidennen sukupolven kompaktikamera. Muotoilultaan kamera on retrotyylinen ja kompaktikameraksi verrattain suuri, ja siinä on laajakulmaoptiikka ja edistyksellinen hybridietsin. Kamerassa on iso APS-C-kenno, ja sen kuvanlaatu on yhtä mainio kuin Fujifilmin peilittömien X-T3- ja X-T4-järjestelmäkameroiden. Tämä kamera erottuu joukosta niin ulkonäöltään kuin laadultaankin, mikä myös näkyy hinnassa.

Fujifilm FinePix X100V:n hinnan ja varastotilanteen näet täältä.

2. Nikon Coolpix P1000

Nikon Coolpix P1000 ‑hybridikamerassa on pitkä, 125-kertainen zoom. P1000:n pisin polttoväli on huimat 3 000 mm – näin pitkää polttoväliä ei ole missään muussa nykykamerassa. Kameralla voidaan kuvata suuriresoluutioista 4K-videota, ja siinä on kuvanvakain sekä iso, 3,2-tuumainen kääntyvä näyttö. Järeän optiikkansa vuoksi P1000 painaa kokonaista 1,4 kg, joten se ei välttämättä ole paras vaihtoehto, jos haluat matkata kevyesti. Vuonna 2018 markkinoille tullut Nikon CoolPix P1000 on sarjan uusin malli.

Nikon Coolpix P1000:n hinnan ja varastotilanteen näet täältä.

3. Sony ZV-1

Sony ZV-1 on pieni ja kätevä kompaktikamera, joka on tarkoitettu etenkin videokuvaukseen. Siinä on monia videoblogien pitäjille hyödyllisiä toimintoja – sillä voidaan esimerkiksi kuvata kameraa pitelevää henkilöä kätevästi, ja kääntyvän näytön ansiosta kuvaaja näkee itsensä. Optiikka on nopeaa, ja äänentallennuksen optimoimiseksi kamerassa on kolme mikrofonia. Lisäksi Sony ZV-1 tukee ulkoisten mikrofonien käyttöä. Kameran etupuolella on videokuvaukseen tarkoitettu valo. Sony ZV-1 on hintava erikoiskamera käyttäjille, jotka kuvaavat enemmän videoita kuin valokuvia.

Sony ZV-1:n hinnan ja varastotilanteen näet täältä.

4. Fujifilm X-T4

Fujifilm X-T4 on suositun X-T3:n seuraaja. Uudessa mallissa on sisäänrakennettu kuvanvakain, parannettu runko ja aiempaa nopeampi automaattitarkennus. Kyseessä on ammattilaiskamera, ja hinta on ominaisuuksien mukainen. X-T4:ssä on tehokkaita videotoimintoja sekä erittäin nopea sarjakuvaus. Kuvanlaatu on samaa tasoa kuin edullisemman X-T3-mallin, joten jos haluat säästää rahaa etkä kaipaa kuvanvakaimellista runkoa, X-T3 voi olla hyvä vaihtoehto.

Fujifilm X-T4:n hinnan ja varastotilanteen näet täältä.

5. Sony Alpha A7 III

Sony Alpha A7 III on peilitön järjestelmäkamera, jossa on täysikokoinen kenno, sisäänrakennettu kuvanvakain, edistyksellinen automaattitarkennus sekä tuki suuriresoluutioisten 4K-videoiden kuvaukseen suurella bittinopeudella. Kyseessä on harrastelijakamera, jossa on paljon hyviä ominaisuuksia. Kameraa on päivitetty huomattavasti edellisestä A7 II ‑mallista: kuvanlaatu ja akkukesto ovat paremmat ja automaattitarkennus on nopeampi. Tämä on tehokas kamera kaikkiin tilanteisiin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että Sonyn objektiivit voivat olla varsin tyyriitä.

Sony Alpha A7 III:n hinnan ja varastotilanteen näet täältä.

Näin kompaktikamerat sekä peilittömät ja peililliset järjestelmäkamerat eroavat toisistaan

Kompaktikamerat

Kompaktikamera on vaihtoehdoista pienin ja kevyin. Kompaktikameroissa on kiinteä objektiivi, joten ne mahtuvat usein takin taskuun tai pieneen käsilaukkuun. Suurin ero peilittömiin ja peilillisiin järjestelmäkameroihin onkin juuri koko. Kameran runko, objektiivi ja kenno ovat huomattavasti pienemmät. Kuvanlaatu ei yleensä ole yhtä hyvä kuin suuremman kameran, mutta sitä kompensoivat näppäryys ja toiminnallisuus.

Viisi huomion arvoista seikkaa kompaktikameroista

  • Ne ovat kevyempiä ja pienempiä kuin järjestelmäkamerat.
  • Kompaktikamera on hyvä vaihtoehto, jos haluat mukaasi pienen ja yksinkertaisen kameran.
  • Ne eivät ole yhtä monipuolisia kuin järjestelmäkamerat.
  • Niissä on kiinteä objektiivi, jota ei voi vaihtaa.
  • Kompaktikameroissa on usein pienempi kenno ja resoluutio kuin järjestelmäkameroissa.

Peilittömät kamerat

Peilittömät kamerat ovat järjestelmäkameroita, joiden kennon edessä ei ole peiliä. Valo kulkee objektiivin läpi kennolle, jonka kautta kuva näkyy joko näytöllä tai elektronisessa etsimessä. Koska peiliä ei ole, kamerat ovat peilillisiä järjestelmäkameroita pienempiä. Myös niiden objektiiveista voidaan tehdä pienempiä, joten kameran ja objektiivin kokonaispainokin pysyy alhaisempana. Lisäksi lopullinen kuva näkyy suoraan elektronisessa etsimessä jo ennen sen ottamista.

Viisi huomion arvoista seikkaa peilittömistä kameroista

  • Kuvanlaatu on peilillisten järjestelmäkameroiden luokkaa.
  • Akkukesto on heikompi kuin monissa peilillisissä järjestelmäkameroissa.
  • Kamerat ovat pienempiä ja kevyempiä kuin peililliset järjestelmäkamerat.
  • Monissa uusissa malleissa on erinomaiset video-ominaisuudet.
  • Objektiivit ovat yleensä pienempiä kuin vastaavat peilillisiin järjestelmäkameroihin sopivat objektiivit.

Peililliset järjestelmäkamerat

Peililliset järjestelmäkamerat eli peiliheijastuskamerat ovat muotoilultaan samanlaisia kuin analogiset edeltäjänsä, joissa käytettiin 35 mm:n filmiä. Kameran kennon edessä on peili, joka heijastaa kuvan prisman kautta etsimeen – siitä nimi ”peiliheijastuskamera”. Kun kuva otetaan, peili nousee ylös, jotta valo pääsee kennolle ja kuva syntyy. Peilijärjestelmäkameroissa on nykyään yhä enemmän peilittömissä kameroissa käytettyä tekniikkaa, ja ne sopivat yhä paremmin esimerkiksi videokuvaukseen.

Viisi huomion arvoista seikkaa peilillisistä järjestelmäkameroista

  • Kuvista tulee herkemmin epätarkkoja mirror slap ‑tärähtelyn vuoksi.
  • Kameroissa on optinen etsin elektronisen sijaan.
  • Akkukesto on erittäin hyvä.
  • Uudemmissa malleissa alkaa olla peilittömien kameroiden toimintoja.
  • Peilijärjestelmäkamerat ovat vaihtoehdoista isoimpia ja kömpelöimpiä.
iStock.com / PhotoBylove

Kameran valinnassa huomioitavaa

Uuden kameran valinnassa kannattaa ottaa huomioon useita seikkoja, joista käsittelemme tässä kuutta.

1. Kokonaishinta

Kameran ja objektiivin päälle tulevat kustannukset unohtuvat helposti. Muistikortin, salaman, kameralaukun, kantohihnan ja suodattimien myötä kokonaishinta nousee nopeasti kymmeniä ellei satojakin euroja odotettua korkeammaksi. Pelkkä vara-akku saattaa joissakin tapauksissa maksaa yli satasen. Mieti, mitä lisävarusteita tarvitset, ja laske koko paketin yhteishinta.

2. Valmistaja

Eri valmistajien kamera-, objektiivi- ja lisätarvikevalikoimissa on huomattavia eroja. Siksi on tärkeää tutustua koko valikoimaan ennen kameran hankintaa – varsinkin, jos valitset kameran, jonka objektiivia voi vaihtaa. Muuten saatat päätyä järjestelmään, jossa runko on edullinen mutta objektiivit kalliita tai johon on vaikea löytää lisävarusteita varsinkaan edullisemmilta ulkopuolisilta valmistajilta. Jos et perehdy asioihin kunnolla ennen ostoa, saatat kuvausharrastuksen kehittyessä joutua vaihtamaan koko kalustosi.

3. Objektiivit

Kun hankit sopivan objektiivin heti alussa, voit välttyä tarpeettomalta ja kalliilta vaihdolta myöhemmin. Vaihdettavalla objektiivilla varustettua kameraa voi käyttää monipuolisemmin eri tilanteissa. Tällaiset kamerat ovat kuitenkin sekä suurempia että kalliimpia kuin kiinteällä objektiivilla varustetut. Monet kuvaajat käyttävät järjestelmäkameraa silloin, kun kuvanlaatu on erityisen tärkeä, ja kiinteäobjektiivista kameraa matkoilla. Mieti, mikä sinulle sopii parhaiten.

4. Videokuvaus

Haluatko kuvata uudella kamerallasi laadukkaita videoita ja ehkä käyttää myös ulkoista mikrofonia, jotta äänenlaatu on parempi? Monet nykykamerat ovat erinomaisia vaihtoehtoja perinteisille videokameroille ja matkapuhelimille, mutta videokuvausominaisuuksiin kannattaa perehtyä. Kaikki mallit eivät nimittäin sovellu videokuvaukseen. Tarkista kameran suurin mahdollinen resoluutio ja kuvataajuus sekä ulkoisen mikrofonin liitäntämahdollisuus ja varmista, onko kamerassa kuvan tärähtelyä kompensoiva kuvanvakain.

5. Lisävarusteet

Älä unohda kameran lisävarusteita, kuten vara-akkua pitkille matkoille, ulkoista mikrofonia videotallennukseen ja jalustaa huonossa valaistuksessa kuvaamiseen. Lisävarusteita on saatavilla paljon, ja vaikka et aikoisikaan ostaa kaikkea kerralla, tarjontaan kannattaa tutustua. Kannattaa myös vertailla ulkopuolisten valmistajien ja kameravalmistajien omien lisätarvikkeiden hintoja. Ulkopuolisten valmistajien tuotteet ovat usein huomattavastikin halvempia, vaikka laadussa ei välttämättä ole minkäänlaista eroa. Hyvä esimerkkejä tällaisista tuotteista ovat Jupion akut, akkukahvat ja salamat.

6. Resoluutio ja kennon koko

Arkikuvauksessa pääsee pitkälle kameralla, jossa on 1 tuuman APS-kenno ja noin 24 megapikselin resoluutio. Jos haluat kuvata paljon maisemia, arkkitehtuuria ja studiomuotokuvia, suuriresoluutioinen, vähintään 36 megapikselin täysikokoinen kenno voi sopia tarpeisiisi paremmin. Jos olet aloitteleva kuvaaja, sinun kannattaa kuitenkin keskittyä enemmän ergonomiaan, objektiiveihin ja video-ominaisuuksiin kuin resoluutioon ja kennon kokoon.

Adobe Stock © Africa Studio

Objektiivin valinnassa huomioitavaa

Oikealla objektiivilla on helpompi saada hyviä kuvia. Jos sinulla on järjestelmäkamera, voit itse valita objektiivin polttovälin. Alta saat vinkkejä valintaan. Enemmän voit lukea aiheesta objektiiveja koskevasta artikkelistamme.

1. Objektiivin tyyppi

Objektiiveja on monenlaisia: on kalansilmää, laajakulmaa, kiinteää perusobjektiivia, kiinteää teleobjektiivia, peruszoomia, superzoomia ja makro-objektiivia. Riippuu kuvaustyylistäsi, millainen objektiivi sinulle sopii. Laajakulmaobjektiivi on omiaan maisemakuvaukseen, kun taas kiinteä teleobjektiivi on paras muotokuvaukseen. Peruszoomobjektiivilla tai kiinteällä perusobjektiivilla on hyvä aloittaa – ne sopivat moniin yleisiin kuvaustarpeisiin.

2. Polttoväli

Polttoväli ilmoitetaan millimetreinä, ja se kertoo objektiivin kuvakulman laajuudesta. Mitä suurempi polttoväli on, sitä lähemmäksi kohdetta objektiivilla pääsee. Lyhytpolttovälisiä objektiiveja kutsutaan usein laajakulmaobjektiiveiksi ja pidempipolttovälisiä teleobjektiiveiksi. Yleisiä polttovälejä ovat 20 mm, 24 mm (laajakulma), 35 mm, 50 mm (normaali), 85 mm, 100 mm ja 200 mm (tele). 24 mm, 50 mm ja 85 mm ovat suosittu yhdistelmä, sillä niillä pärjää monenlaisissa tilanteissa.

3. Kiinteä vai zoomobjektiivi

Zoomobjektiiveissa on liikkuvia linssejä, joiden ansiosta objektiivin polttoväliä voidaan muuttaa siinä olevalla renkaalla. Kiinteillä objektiiveilla on vain yksi polttoväli. Zoomobjektiiveissa on se hyvä puoli, että ne sopivat useampiin tilanteisiin ja kuvakulmaa voi vaihtaa liikkumatta itse minnekään. Kiinteät objektiivit puolestaan tuottavat yleensä terävämpiä kuvia, ja niiden suurin aukko on useimmiten suurempi kuin zoomobjektiiveissa, joten kuvien taustoista tulee kauniimpia.

4. Himmenninaukko

Himmenninaukko määrää sen, kuinka paljon valoa objektiivi päästää kameran kennolle. Mitä suurempi aukko on, sitä enemmän valoa kennolle pääsee ja sitä pienempi syväterävyys on (eli sitä pienempi osa kuvasta on tarkennettuna syvyyssuunnassa). Himmenninaukon koko ilmoitetaan f-lukuina. Mitä suurempi luku on, sitä pienempi on aukon koko ja sitä vähemmän valoa kennolle pääsee. Kiinteiden objektiivien suurin mahdollinen aukko on usein f/1,4–f/2,8. Zoomobjektiivien suurin mahdollinen aukko on usein f/2,8–f/4.0.

5. Sääsuojaus

Sääsuojaus pienentää sitä vaaraa, että kameraan tai objektiiviin pääsee vettä tai pölyä. Jotta sääsuojaus toimii asianmukaisesti, sekä kameran että objektiivin täytyy olla sääsuojattuja. Yleensä vain kalliimmissa laitteissa on sääsuojaus, mutta korkea hinta ei kuitenkaan ole tae sääsuojauksesta.

6. Kuvanvakain

Objektiivin kuvanvakain vähentää tärähtelystä johtuvaa epätarkkuutta kuvissa. Se on erityisen tärkeä suuriresoluutioista kameraa tai teleobjektiivia käytettäessä ja heikossa valaistuksessa kuvattaessa. Kuvanvakaimellisesta objektiivista on hyötyä myös silloin, kun kuvaat videoita kävellessäsi. Joissakin kameroissa on sisäänrakennettu kuvanvakain, joka toimii kaikkien objektiivien kanssa.

iStock.com / Narathip12

Hyödyllisiä lisätarvikkeita kameralle

1. Näytönsuoja

Tavallisella näytönsuojalla voit suojata kameran näyttöä naarmuilta. Yleisimpiin kameroihin on usein saatavana valmiiksi muotoiltuja näytönsuojia, mutta voit myös ostaa suojan, jonka leikkaat itse sopivan muotoiseksi. Jos kameran päällä on näyttö, myös se kannattaa suojata.

2. UV-suodatin

UV-suodatin suojaa kameran optiikkaa ja vähentää kalliiden vaurioiden riskiä. Se on suhteellisen halpa suoja, joka kannattaa hankkia jokaiseen objektiiviin. Suosittelemme, että valitset mieluummin hieman kalliimman laadukkaan UV-suodattimen kuin halvimman mahdollisen vaihtoehdon. Huonot suodattimet nimittäin heikentävät myös kuvanlaatua.

3. Pumppupuhallin

Pieni pumppupuhallin on hyödyllinen lisätarvike, jolla pidät kameran puhtaana pölystä. Se on erityisen tarpeellinen järjestelmäkameroiden kanssa, sillä kameran sisälle pääsee helposti pölyä objektiivia vaihdettaessa. Pumppupuhaltimella pölyn ja roskat saa pois helposti ja hellävaraisesti.

4. Kantohihna

Useimpien kameroiden mukana tulee yksinkertainen kantohihna, joka toimii mainiosti pienten kameroiden kanssa. Suuria kameroita sen sijaan on mukavampi ja kätevämpi kantaa olalla pehmustetun, säätyvän olkahihnan varassa. Hyvä olkahihna vähentää hartioiden ja selän kuormitusta, jolloin raskasta kameraa jaksaa kantaa pidempään esimerkiksi matkoilla.

5. Salama

Monissa kameroissa on sisäänrakennettu salama, mutta se ei yleensä ole erityisen hyvä. Ulkoinen salama tuottaa paljon paremman valaistuksen ja paremmat lopputulokset, ja se antaa enemmän mahdollisuuksia luovaan kuvaukseen. Ulkoisia salamoita voi hyvin käyttää myös muiden kuin järjestelmäkameroiden kanssa. Tarkista kuitenkin, tukeeko kamerasi ulkoisia salamoita ja minkä mallien kanssa se on yhteensopiva.

6. Kuvauskahva

Kuvauskahva parantaa pienten kameroiden ergonomiaa. Kahvaa käytettäessä kamerasta saa paremman otteen suurilla käsillä, ja se suojaa kameran alapuolta iskuilta. Markkinoilla on pikakiinnityksellä kiinnitettäviä kahvoja, jotka mahdollistavat kameran nopean kiinnityksen jalustaan niin pysty- kuin vaaka-asennossa. Järjestelmäkameroiden kanssa käytetään tavallisemmin suurta akkukahvaa.

Adobe Stock © Rawpixel.com

Hintaoppaan vinkkejä kameran turvalliseen puhdistamiseen

Kuvauskaluston puhdistaminen on tarpeen ennemmin tai myöhemmin. Kameraan kertyy väistämättä pölyä ja roskia, ja varmasti jokaisen kuvaajan sormet osuvat etulinssiin silloin tällöin. Kameran ja objektiivin puhdistuksessa on tärkeää olla varovainen ja käyttää oikeita välineitä. Artikkelissamme Näin puhdistat laitteesi kerromme, miten kuvauskalusto puhdistetaan asianmukaisesti.

Näin valitset oikean muistikortin

Nopea muistikortti nopeuttaa sekä kuvien tallennusta kuvaushetkellä että niiden siirtoa tietokoneelle. Se on erityisen tärkeä hankinta kuvaajille, jotka kuvaavat paljon suuriresoluutioista videomateriaalia.

Tavalliselle käyttäjälle, joka ei kuvaa työkseen, riittänee muistikortti, jonka lukunopeus on 150 Mt/s. Se ei hidasta kameraa, ja kuvien siirto tietokoneelle onnistuu nopeasti muistikortinlukijan kautta.

Koon puolesta 64 Gt:n muistikortti on alkajaisiksi hyvä valinta useimmille. Sille mahtuu hieman yli 5 000 JPEG-kuvaa, jos kameran resoluutio on 24 megapikseliä, tai noin 2 600 kuvaa, jos resoluutio on 36 megapikseliä. Jos kuvaat RAW-kuvaa, luvut puolittuvat 2 500:aan ja 1 300 kuvaan. Muista, että vaihtelu eri kameroiden välillä on suurta.

Vinkkejä: Jos sinulla on jo microSD-kortti ja sovitin SD-kortinlukijaa varten, voit käyttää korttia kamerassasi. Tarkista kuitenkin, että videokuvaus toimii kunnolla ja ettei microSD-kortti hidasta kameran toimintaa.