Hintaopas

Valitse omaan tarpeeseen parhaat kesärenkaat – Asiantuntijan viisi vinkkiä

Moni havahtuu uusien renkaiden tarpeeseen viimeistään siinä vaiheessa, kun vanhat kesärenkaat kaivetaan esiin varaston kätköistä. Renkaiden liiallinen kuluminen voi tulla ilmi myös katsastuksessa.

Uusia renkaita ostavan ei kannata viivytellä pitkälle kevääseen. Raaka-aineiden heikko saatavuus on jatkunut useamman vuoden ajan. Samaan aikaan kuljetuskustannukset ovat nousseet merkittävästi.

– Tilanne vaikuttaa kaikkiin markkinoilla oleviin renkaisiin. Ukrainan tilanne pahentaa tilannetta, sillä monella rengasvalmistajalla on aiemmin ollut tehtaita Venäjällä, Autorengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora kertoo.

Osa valmistajista on korottanut renkaidensa hintoja useasti parin vuoden aikana. Lisää korotuksia voi taas olla Nuoran mukaan edessä.

Suurimmat korotukset on Nuoran mukaan nähty kiinalaisissa renkaissa, peräti kymmeniä prosentteja. Syynä on konttien hintojen kallistuminen.

– Siinä mielessä enää ei voida puhua kiinalaisista halparenkaista. Hintaerot ovat selvästi kaventuneet. Rengasmarkkinoilla on nähty viime vuosina historiallista hintojen nousua.

Suomessa kesärengassesonki ei ole vielä päässyt kunnolla vauhtiin. Nuora kehottaa kuluttajia ripeyteen.

– Saatavuuden osalta haasteita tulee olemaan kaikissa rengasmerkeissä. Suomessa rengaskauppiaat ovat varautuneet sesonkiin kohtuullisen hyvin, mutta etenkin erikoiskokoluokissa kannattaa olla erityisen valppaana, jotta saa haluamansa renkaan.

1. Varmista, että etsit oikean kokoista rengasta.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kehottaa lähtemään liikkeelle perusasioista.

– Aivan ensimmäisenä pitää selvittää, minkä kokoiset kesärenkaat autoon ostetaan. Tämä tieto selviää auton rekisteritiedoista ja renkaan kyljestä. Rekisteritiedoissa on lista autoon hyväksytyistä rengaskokoluokista, jotka määrittelevät tuumakoon, leveyden ja profiilin, Vesalainen selvittää.

Useimmiten renkaat ostetaan vanhoille vanteille, jolloin olemassa olevat vanteet sanelevat renkaiden kokoluokan rekisteritietoihin merkittyjen rengaskokojen mukaisesti. Vesalainen muistuttaa oikean rengaskoon merkityksestä.

– Auton ajettavuus kärsii helposti, jos rengaskoko on väärä. Tämän päivän autoissa hyväksyttyjä kokoja on monia. Niistä löytyy varmasti oman mieltymyksen mukainen vaihtoehto.

2. Tutustu rengastesteihin ennen ostoa.

Ennen kun marssit rengaskaupoille, etsi käsiisi ajan tasalla oleva kotimainen rengastesti. Keväällä useimmat autolehdet kuten Tekniikan Maailma ja Moottori julkaisevat testejä, joissa on arvioitu perusteellisesti kesärenkaiden ominaisuuksia.

– Kuluttajan ei suinkaan tarvitse valita testivoittajaa eikä välttämättä edes kärkikolmikkoon sijoittunutta rengasta. Fiksua on perehtyä testituloksissa niihin renkaiden osa-alueisiin, joita itse pitää oleellisina omassa käytössä. Testeissä renkaita on arvioitu muun muassa märkäpidon, kuivapidon, rengasmelun ja vesiliirtoherkkyyden osalta, Teppo Vesalainen kertoo.

3. Tarkista EU-rengasmerkinnän tiedot.

EU-rengasmerkinnällä on pyritty helpottamaan renkaan valintaa. Merkintä uudistui vuonna 2021 ja se sisältää nyt muun muassa tiedot renkaan vierintämelusta. Vesalainen korostaa, että kyse on auton ulkopuolella, ei sisällä kuuluvasta rengasmelusta. Rengasmerkinnässä vierintämelua kuvataan symbolilla ja ääniluokka kirjaimilla A, B ja C. A kuvaa hiljaisinta luokkaa.

– Hiljaiset renkaat auttavat vähentämään ympäristön melusaastetta. Auton sisälle kantautuvaan rengasmeluun sen sijaan vaikuttaa moni muukin asia kuten auton äänieristys. Sisäpuolen meluun liittyen rengastestit kertovat usein, mikä rengas on hiljaisin. 

4. Säästä rahaa vertailemalla hintoja.

Huolellinen hintavertailu kannattaa. Tällöin on syytä verrata täsmälleen samaa rengasmallia, -kokoa ja asennuspakettia, jotta hintatiedot ovat keskenään vertailukelpoisia.

– Ei kannata ostaa renkaita ensimmäisestä vastaan tulevasta liikkeestä. Vertailemalla pääsee helposti tuntipalkoille. Samankin rengassarjan hinnat voivat olla tuntuvasti erilaisia ostopaikasta riippuen, Vesalainen muistuttaa.

Hän neuvoo pyytämään tarjouksen koko paketista, johon sisältyy asennus, tasapainotus, tarvittaessa uudet venttiilit sekä kierrätysmaksu.

Jos renkaat on tilattu muualta kuin asennusliikkeestä, osa rengasliikkeistä perii korkeamman asennusmaksun verrattuna samasta liikkeestä ostettuun rengassarjaan.

– Kun renkaat ja asennus ostetaan samasta liikkeestä, kuluttajalla on parempi suoja mahdollisten takuukorjausten kohdalla. Silloin ei tarvitse vääntää kättä siitä, onko vika renkaassa vai asennuksessa.

Katso Hintaoppaan suosituimmat renkaat tästä!

5. Älä osta halvinta.

Renkaan hinta kertoo tavallisesti sen ominaisuuksista. Halvimman renkaan ominaisuudet eivät yllä premium-renkaan tasolle.

– Ei kannata valita halvinta vaihtoehtoa. Jos mennään halvimpaan mahdolliseen, käy äkkiä niin, että kyseisen renkaan kulutuskestävyys ei ole samaa luokkaa kuin premium-renkaissa.

Halvan renkaan vierintävastus voi olla selvästi suurempi kuin kalliimmassa vaihtoehdossa. Tämä voi kasvattaa autoilun kustannuksia, sillä suuri vierintävastus merkitsee suurempaa polttoaineen kulutusta.

– Jos kulutus on suurempi ja rengas pahimmassa tapauksessa kuluu nopeasti, voi hyvinkin olla, että hankintahinnaltaan edullinen rengas tulee käytössä premium-rengasta kalliimmaksi.

Hintaoppaan vertailusivuilta löydät kymmeneltä eri tuotemerkiltä tuhansia eri kesärenkaita 15 eri kaupasta. Etsi itsellesi parhaat renkaat täältä.