Tällainen on Xbox One X:n seuraaja Xbox Series X

8K-tarkkuus, uusi ohjain ja uusi muotoilu – valmis kuusen alle jouluna 2020

Aseta Xbox Series X:lle hintavahti jo tänään, niin olet valmiina julkaisuun. Konsoli löytyy Hintaoppaasta täältä.

Uusi muotoilu

Xbox Series X ei ole enää Xbox One -mallien kaltainen litteä laatikko. Uuden konsolin suorakulmainen muotoilu parantaa jäähdytystä, joten laite pysyy tehostaan huolimatta hiljaisena ja viileänä. Xbox Series X voidaan sijoittaa pysty- tai vaaka-asentoon.

Paljon Xbox One X:ää ja Playstation 4 Prota parempi suorituskyky

Uusien, entistä tehokkaampien komponenttien ansiosta Xbox Series X:n suorituskyky on reilusti parempi kuin nykykonsolien, jopa Xbox One X:n ja Playstation 4 Pron. Sen laskentateho on jopa neljä kertaa parempi kuin Xbox One X:n, joten se pystyy pyörittämään pelejä parhaimmillaan 8K-tarkkuudella tai 4K-tarkkuudella jopa 120 kuvan sekuntinopeudella.

Parannettu ohjain

Xbox Series X:n myötä julkaistaan myös uusi ohjain, joka on hitusen pienempi kuin tavallinen Xbox One -ohjain. Microsoftin mukaan ohjaimessa on kaikki tutut painikkeet, mutta pienten muotoilu-uudistusten ansiosta sen käyttö on useimmille helpompaa. Uusi ohjain toimii kaikkien aiempien Xbox One -mallien sekä Windows 10:n kanssa.

Ultra HD Blu-ray -soitin ja uuden sukupolven SSD-levy

Xbox Series X -konsolissa on Ultra HD Blu-ray -levyjä toistava Blu-ray-soitin sekä uuden sukupolven SSD-levy pelien tallennusta varten. Niinpä pelejä ei tarvitse ostaa digitaalisina kuten Xbox One S All-Digital Edition -mallille, ja nopean tallennuksen ansiosta pelit käynnistyvät nopeammin kuin perinteistä SSD-tai kiintolevyä käytettäessä.

  • AMD Zen- ja Radeon RDNA 2 -malleihin perustuva suoritin
  • NVMe-SSD, joka mahdollistaa erittäin suuren siirtonopeuden
  • 8K-tarkkuus ja 120 kuvan sekuntinopeus
  • HDMI 2.1 sekä Auto Low Latency Mode (ALLM)- ja Variable Refresh Rate (VRR) -tuki
  • Kuvan ja äänen laitteistokiihdytteinen säteenseuranta DirectX-rajapinnan kautta
  • Microsoftin itse kehittämä Variable Rate Shading (VRS) -ominaisuus
  • Neljän aiemman sukupolven Xbox-pelien tuki
  • Grafiikkaprosessorin suorituskyky 12 TFLOPS (kaksi kertaa niin suuri kuin Xbox One X:ssä)

Milloin Xbox Series X julkaistaan?

Microsoftin mukaan Xbox Series X saapuu sopivasti joulumarkkinoille. Todennäköisesti pelikonsoli tulee kauppoihin jo marraskuussa.

Kolme viimeisintä Xbox-konsolia on julkaistu marraskuussa, ja silloin Xbox Series X olisi kuluttajien saatavilla vielä ennen joulua. Kukapa ei haluaisi sitä kuusen alle?

Tällä hetkellä on tiedossa, että Sony julkaisee PlayStation 5:n ja mahdollisesti PlayStation 5 Pron suurin piirtein samaan aikaan Xbox Series X:n kanssa.

”Xbox Series X on kaikkien aikojen nopein ja tehokkain pelikonsolimme, ja se nostaa suorituskyvyn, nopeuden ja yhteensopivuuden uudelle tasolle. Sillä voidaan pelata tuhansia kolmen eri sukupolven pelejä. Uuden konsolin laskentateho on neljä kertaa Xbox One X:ää suurempi, ja uusi malli on myös vanhempaa hiljaisempi ja tehokkaampi. Siksi se tuottaa todella mukaansatempaavan pelikokemuksen.”

Microsoft uudesta Xbox Series X:stä

Xbox Series X on taaksepäin yhteensopiva, joten kaikki Xbox One -pelit toimivat sillä täsmälleen samoin kuin millä tahansa muullakin Xbox One -konsolilla.

Muut kuin nimenomaan Xbox Series X:lle suunnitellut pelit eivät kuitenkaan välttämättä pysty hyödyntämään konsolin tehokkaita komponentteja täysin. Tällä hetkellä Xbox Series X:lle kehitettäviä pelejä on vahvistettu vain muutama. Joukossa ovat esimerkiksi Watch Dogs: Legion, Senua’s Saga: Hellblade Chronicles 2 ja Halo: Infinite.

Watch Dogs: Legion

Watch Dogs: Legion on Watch Dogs -sarjan kolmas peli, jossa pelaaja on hakkeri avoimessa pelimaailmassa. Aiemmista peleistä Watch Dogs: Legion eroaa siinä, että pelaaja ohjaa nyt hakkeriryhmää yhden hahmon sijaan. Päävastustaja on DedSec kuten ennenkin, ja organisaatiota vastaan taistellaan tällä kerta dystooppisessa Lontoossa.

Senua’s Saga: Hellblade Chronicles 2

Senua’s Saga: Hellblade Chronicles 2 kertoo edellisen osan tapaan Senuasta, muinaisaikojen soturista, joka ensimmäisessä pelissä taisteli ylimaallisten olentojen ja oman mielenterveytensä kanssa pelastaakseen poikaystävänsä sielun jumalatar Helalta. Uudesta osasta ei tiedetä vielä juuri muuta kuin se, että Senua jatkaa matkaansa ja että peli on kehitetty nimenomaan Xbox Series X:ää ajatellen.

Halo: Infinite

Halo: Infinite on jatkoa Halo 5: Guardians -pelille, joka julkaistiin lokakuussa 2015. Master Chiefistä kertovan ylistetyn pelisarjan uusin osa julkaistaan samaan aikaan Xbox Series X:n kanssa vuoden 2020 loppupuolella. Pelin kehittäjän, 343 Industriesin, mukaan Halo: Infinite on koko Halo-sarjalle uusi alku, mutta nähtäväksi jää, mitä se tarkalleen tarkoittaa.

Nopea liikkuminen käynnissä olevien pelien välillä

Xbox Series X:ssä on uutta se, että meneillään voi olla yhtä aikaa useita pelejä, joiden välillä voi liikkua vapaasti. Peliä pystyy jatkamaan jopa konsolin uudelleenkäynnistyksen jälkeen, kertoo Xboxin Larry Hryb.

Nykyiset Xbox One -konsolit pystyvät jatkamaan vain viimeksi pelattua peliä ilman, että kaikki täytyy ladata uudelleen. Xbox Series X:n suorituskyvyn ansiosta taustalla voi olla käynnissä yhtä aikaa useita pelejä.

Xbox-tiimin Jason Ronald kertoi uudesta ominaisuudesta Gamespot-sivustolle:

– Tällä hetkellä viimeksi pelattua peliä pystyy jatkamaan suoraan. Miksei sama onnistuisi myös usealla pelillä? Monet pelaajat pelaavat useita pelejä samanaikaisesti. Käyttökokemus on parempi, jos niiden välillä pystyy liikkumaan ja pääsee aina jatkamaan siitä, mihin viimeksi jäi. Odotteluun kuluu vähemmän aikaa, jolloin sitä jää enemmän itse pelaamiseen.

Yleisiä kysymyksiä Xbox Series X:stä

Smart Delivery

Xbox Series X:n myötä Microsoft julkaisee myös uuden Smart Delivery -toiminnon. Sen avulla peli toimii parhaalla mahdollisella tavalla kaikilla Xbox-konsoleilla ensimmäisestä Xbox One -konsolista uuteen Xbox Series X:ään.

Esimerkki: Jos ostat tänään Xbox One S -konsolillesi Gears 5 -pelin, kaikki pelikonsolin tarvitsemat grafiikkatiedostot asennetaan tavalliseen tapaan. Jos myöhemmin hankit Xbox Series X:n, sille tarkoitetut grafiikkatiedostot haetaan automaattisesti.

Microsoftin on ilmoittanut tavoitteekseen, että kaikissa Xbox Game Studios -peleissä on tulevaisuudessa Smart Delivery -tuki. Toiminto on myös muiden pelikehittäjien käytettävissä, ja ne voivat itse päättää, hyödyntävätkö ne sitä uusissa ja vanhoissa peleissään.

Voinko pelata vanhoja Xbox-pelejäni Xbox Series X:llä?

Xbox Series X on täysin yhteensopiva kaikkien vanhojen, Xbox Onella toimivien pelien kanssa. Tämä tarkoittaa, että ensimmäisen ja toisen sukupolven Xbox- ja Xbox 360 -pelejä voidaan pelata aivan samoin kuin nykyisilläkin Xbox-konsoleilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka vanhat pelit toimivat Xbox Series X:llä, ne eivät todennäköisesti pysty hyödyntämään laitteen huomattavasti tehokkaampia komponentteja.

Onko Xbox Series X parempi kuin Playstation 5?

On ja ei. Riippuu pelitavastasi ja siitä, mitä haluat. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että konsolien suorituskyky on samaa luokkaa tai että ero on ainakin niin pieni, etteivät useimmat piittaa siitä. Siksi konsolin valinnassa kannattaa keskittyä ennemmin hintaan, ohjaintuntumaan, VR-tarpeeseen ja siihen, haluatko pelata tiettyjä konsolikohtaisia pelejä. Jos sinulla on tällä hetkellä konsolisuosikki, se kertoo ehkä jotain siitä, haluatko ensi talvena Xbox Series X:n vai Playstation 5:n.

Toimiiko Xbox Game Pass Xbox Series X:n kanssa?

Kun Xbox Series X julkaistaan, se toimii Xbox Game Passin kanssa. Tämä tarkoittaa, että voit jatkaa nykyisellä Xbox-konsolilla aloittamiasi pelejä uudella mallilla ilman, että menetät tallennustiedostoja tai joudut ostamaan pelin uudelleen. Xbox Game Pass -tilauspalvelun kauttahan pelaaja voi vuosi- tai kuukausimaksusta pelata monia Xbox- ja tietokonepelejä.

Voiko Xbox Series X:n asettaa kyljelleen vai täytyykö sen olla pystyasennossa? 

Xbox Series X toimii niin kyljellään kuin pystyasennossakin. Jos konsolia ei halua pitää näkyvissä, sen voi siis helposti sijoittaa vaikkapa TV-tasolle. Uuden konsolin suorakulmainen muotoilu on sisäkomponenttien jäähdytyksen kannalta paljon nykyisiä Xbox One -konsoleita parempi.

Tukeeko Xbox Series X säteenseurantaa? 

Microsoft on vahvistanut, että Xbox Series X:ssä on säteenseuranta, jonka avulla grafiikka voidaan esittää hyvin aidonnäköisessä valaistuksessa. Säteenseurannan ansiosta valon vuorovaikutus esineiden kanssa voidaan esittää peleissä hyvin luonnollisesti, ja siksi varjot, heijastukset ja valotehosteet näyttävät säteenseurantaa tukevissa peleissä paljon paremmilta kuin peleissä, jotka eivät tue ominaisuutta.