Hintaopas

Näin valitset oikean kahvimyllyn

Jauhinkiekoilla varustettu, hitaasti jauhava kahvimylly on paras

Hyvä kahvimylly voi viedä kahvinautinnon uudelle tasolle. Markkinoilla on myös kahvinkeittimiä, joissa on sisäänrakennettu kahvimylly, mutta erillisellä kahvimyllyllä saat parhaan mahdollisen jauhatustuloksen.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä kahvimyllyn valinnassa ainakin kannattaa ottaa huomioon. Minkä tyyppinen kahvimylly on paras valinta? Paljonko todella hyvästä kahvimyllystä saa maksaa?

Tutustu ihmeessä vastauksiin, sillä ne voivat johtaa suurempaan kahvinautintoon.

Näistä syistä kahvimylly on hyvä hankinta

Kun jauhat kahvipavut itse juuri ennen kahvin keittämistä, kahvista tulee maukkaampaa ja täyteläisempää kuin valmista kahvijauhetta käytettäessä, sillä vasta jauhetussa kahvissa on jäljellä enemmän papujen aromaattisia öljyjä.

Lisäksi voit valita jauhatuskarkeuden ja joskus myös myllyn jauhamisnopeuden itse. Kun koko prosessi on omassa hallinnassasi, voit vaikuttaa myös lopputulokseen paremmin.

Jauhinkivet ovat teriä paremmat

Kahvimyllyjä on kahdenlaisia. Hieman halvemmissa ja yksinkertaisemmissa malleissa on pyörivät terät. Paremmissa myllyissä taas on litteät tai kartiomaiset jauhinkiekot, joilla lopputuloksesta tulee tasalaatuisempi.

Kartiomaiset jauhinkivet ovat hieman paremmat kuin litteät, sillä niillä jauheesta tulee karkeudeltaan tasaisempaa. Lisäksi kahvijauheen maku säilyy hitusen pidempään.

Keraamiset vai teräksiset jauhinkiekot?

Jauhinkiekot ovat pääasiassa joko keraamisia tai teräksisiä. Keraamiset jauhinkiekot pystyvät jauhamaan suurempia määriä kahvipapuja, ennen kuin ne täytyy vaihtaa. Keramiikka on toki terästä hauraampaa ja hajoaa helpommin, jos myllyyn päätyy vieraita esineitä. Keramiikka myös johtaa lämpöä heikommin. Jos olet hankkimassa ensimmäistä kahvimyllyäsi eikä sinulla ole vielä tiettyjä mieltymyksiä, kumpikin materiaali toimii kuitenkin yhtä hyvin.

Vältä halvimpia kahvimyllyjä

Hieman kalliimpi ja laadukkaampi kahvimylly eroaa halvimmista malleista siinä, kuinka hienojakoinen ja tasalaatuinen lopputuloksesta tulee. Jos haluat keittää espressoa, todella hyvä kahvimylly on tärkeä. Tavallisen suodatinkahvin kohdalla ei ole aivan yhtä tähdellistä, että pavut jauhautuvat tasaisesti.

Lähtökohtana kahvimyllyn etsinnässä voi pitää sitä, että hyvään lopputulokseen tarvitaan vähintään noin sadan euron kahvimylly. Todella hyvä alle satasen kahvimylly, johon kannattaa silti tutustua, on Wilfa WSCG2. Se on mainio ensimmäinen mylly ihmisille, jotka haluavat päästä alkuun suhteellisen edullisesti.

Riittävästi karkeusasetuksia

On tärkeää, että kahvimylly pystyy jauhamaan kahvipavut sopivan kokoisiksi rakeiksi. Tarkista siis ennen ostamista, että myllyllä saa niin hienoa kuin karkeaakin kahvia tarpeen mukaan. Myös väliasetuksia täytyy olla riittävästi, jotta lopputulos on aina sopivan karkeaa. Kuten edellä jo mainittiin, jauhinkiekot ovat pyöriviä teriä parempi vaihtoehto, sillä ne pystyvät säätelemään karkeutta paremmin.

Sähköinen vai käsikäyttöinen kahvimylly?

Käsikäyttöiset kahvimyllyt ovat monen mielestä sähköisiä malleja kauniimpia, mutta päivittäisessä käytössä ne eivät ole erityisen käytännöllisiä. Jos aiot jauhaa kahvia itse säännöllisesti, tehokas ja tarkka sähköinen kahvimylly helpottaa elämää. Pienempi käsikäyttöinen mylly on kuitenkin kätevä, jos haluat vastajauhettua kahvia myös matkoilla raahaamatta mukana sähköistä myllyä.

Kahvimyllyn hankinnassa huomion arvoisia seikkoja

  • Kuinka iso harkitsemasi kahvimylly on? Mahtuuko se sinne, minne haluat sen sijoittaa?
  • Onko kahvipapusäiliö riittävän iso?
  • Montako karkeusasetusta myllyssä on? Voiko karkeustasoa hienosäätää?
  • Onko myllyssä ajastin, joka mahdollistaa tietyn kahvimäärän jauhamisen?
  • Kuinka nopea mylly on? Toimiiko se matalalla ja tasaisella nopeudella, jotta kahvista tulee karkeudeltaan tasalaatuista?
  • Onko mylly äänekäs?
  • Pystyykö myllyä käyttämään pitkään, ennen kuin terien tai jauhinkivien täytyy antaa jäähtyä?
  • Vaikuttaako mylly laadukkaalta? Onko siinä paljon muoviosia, jotka voivat mennä rikki?

Kahvin määrä ja karkeusaste vaikuttavat lopputulokseen

Milloin viimeksi punnitsit kahvin laittaessasi sitä keittimeen? Oletko miettinyt, miten karkeaa kahvijauheen pitäisi olla? Monet ihmiset ostavat valmiiksi jauhettua kahvia ja mittaavat sitä keittimeen varsin umpimähkäisesti. Kahvin jauhaminen itse ja oikean karkeusasteen valitseminen kuitenkin kannattaa.

Hyvä lähtökohta tavallista kahvinkeitintä käytettäessä on käyttää 60 grammaa kahvia yhtä vesilitraa kohden. Tavalliseen kahvimittaan mahtuu kahvia yleensä 6 grammaa, joka on sopiva määrä yhtä desilitraa kohden.

Kahvin sopiva karkeus riippuu keittimen tyypistä ja veden pH-arvosta. Jos hanasta tulee pehmeää vettä, jauheen kannattaa olla karkeahkoa, kun taas kova vesi toimii parhaiten hienoksi jauhetun kahvin kanssa.

Jos haluat voimakkaan makuista kahvia, kannattaa mieluummin valita voimakkaan makuinen kahvilajike kuin lappaa keittimeen paljon kahvijauhetta.

Adobe Stock © nopphadol

Myllyllä varustetut kahvinkeittimet

Jos jauhat kahvia vain kahvinkeitintä varten, suosittelemme keitintä, jossa on sisäänrakennettu mylly. Se nopeuttaa asioita, ja voit silti vaikuttaa kahvin jauhatuskarkeuteen.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tällöin häviät vaikutusmahdollisuuksissa ja laadussa sen, minkä voitat kätevyydessä. Jos mylly hajoaa, joudut lisäksi vaihtamaan koko keittimen, etkä voi valita myllyä täsmälleen tarpeidesi mukaan.

Huomioitavaa kahvinkeittimen valinnassa:

  • Tehon kannattaa olla vähintään 1 100 wattia, jotta kahvi valmistuu nopeasti.
  • Valitse ekologinen uudehko malli, jossa on virrankulutusta laskeva automaattinen sammutus.
  • ECBC-hyväksytyt kahvinkeittimet ovat Norjan kahviliiton hyväksymiä.
  • Tippalukolliset kahvinkeittimet vähentävät vesivahinkojen vaaraa.

Artikkelistamme Näin valitset hyvän kahvinkeittimen voit lukea kahvinkeittimen valinnasta enemmän.

Teksti: Daniel Haaf

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä.