Hintaopas

Näin valitset hyvän kahvinkeittimen

Älä anna huonon kahvinkeittimen pilata kahvinautintoa

Älä anna huonon kahvinkeittimen pilata kahvinautintoa. Hyvä kahvinkeitin pitää lämpötilan oikeana kahvinkeiton aikana, jolloin lopputulos on todennäköisemmin maistuva. Markkinoilla on kuitenkin sadoittain kahvinkeittimiä, joten valinta ei ole helppo. Tässä artikkelissa kerromme, mitä siinä kannattaa ottaa huomioon.

Lämpötila kahvinkeiton aikana – 92–96 astetta

On tärkeää, että veden lämpötila kahvinkeiton aikana on oikea. Suosituslämpötila on 92–96 astetta – tällöin maku kehittyy parhaiten. Jos lämpötila ei nouse vähintään 92 asteeseen, kaikki aromit eivät vapaudu. Jos taas lämpötila on yli 96 astetta, kahvista tulee kitkerää.

Vasta keitetyn kahvin lämpimänä pito – 80–85 astetta

Kun kahvi on valmista ja sitä pidetään lämpimänä, lämpötilan tulee olla noin 80–85 astetta. Tällöin kahvi pysyy miellyttävän lämpöisenä palamatta. Jos kahvinkeittimessä on erillinen elementti lämpimänä pitoa varten, lämpötila pysyy todennäköisemmin oikealla tasolla.

Teho kahvinkeiton aikana – vähintään 1 100 W

Tehokas kahvinkeitin lämmittää veden oikean lämpöiseksi parhaiten. Lisäksi suuri teho nopeuttaa kahvinkeittoa. Kahvinkeittimen tehon kannattaakin olla vähintään 1 100 wattia. Joillakin valmistajilla – kuten Moccamasterilla, Melittalla ja Wilfalla – on useita malleja, joiden teho on vähintään 1 500 wattia.

Tippalukko vähentää vesivahinkojen vaaraa

Tippalukko estää vettä valumasta keittolevylle, kun vesi- tai termoskannu otetaan pois. Yksinkertaisimmissa kahvinkeittimissä tippalukko on pelkkä fyysinen este, kun taas edistyksellisemmissä malleissa ratkaisu keskeyttää myös kahvinkeiton, jotta vesi ei pääse valumaan suodattimen yli. Useimmissa nykypäivän kahvinkeittimissä on tippalukko, mutta ei kuitenkaan kaikissa.

Irrotettava vesisäiliö helpottaa asioita

Jos kahvinkeittimessä on irrotettava vesisäiliö, vettä on helpompi lisätä sen läikkymättä pöydälle. Lisäksi keittimen yläpuolelle tarvitaan tällöin vähemmän tilaa, koska täyttöön ei tarvita kannua. Säiliö vain irrotetaan ja täytetään hanasta sopivalla määrällä vettä.

Älä unohda muotoilua

Kun olet löytänyt kahvinkeittimen, joka vaikuttaa hyvältä paperilla, kannattaa tarkistaa, millainen se on käytännössä. Onko keittimessä paljon osia, jotka täytyy irrottaa ja puhdistaa? Tuntuuko vesikannu mukavalta kädessä, ja estääkö sen nokka kuuman veden läikkymisen käsille kaatamisen yhteydessä? Kun käyt katsomassa keitintä myymälässä, saat myös paremman käsityksen sen koosta.

Lisätarvikkeet ja varaosat pidentävät käyttöikää

Jos ostat kalliin kahvinkeittimen, on tärkeää, että siihen on saatavana lisätarvikkeita ja varaosia, jotka pidentävät sen käyttöikää. Vesikannun hajotessa on nimittäin harmillista joutua ostamaan kokonaan uusi kahvinkeitin vain siksi, ettei korvaavaa kannua ole saatavilla. Tarkista siis valmistajan kotisivuilta, että varaosia on tarjolla.

Automaattisammutus tai virransäästötila – vaatimus vuodesta 2015

Tiesitkö, että 1.1.2015 jälkeen valmistetuissa, kuluttajakäyttöön tarkoitetuissa kahvinkeittimissä täytyy olla automaattisammutus tai virransäästötila? Se pienentää energiankulutusta ja vahinkojen vaaraa siinä tapauksessa, että kahvinkeitin unohtuu päälle pidemmäksi aikaa.

  • Lasikannulliset kahvinkeittimet: 40 minuuttia
  • Termoskannulliset kahvinkeittimet: 5 minuuttia
  • Suodattimettomat kahvinkeittimet: 30 minuuttia

Nämä luvut kertovat, kuinka pian kahvinkeiton päätyttyä keitin sammuu tai siirtyy virransäästötilaan.

ECBC-hyväksyntä kertoo laadusta

European Coffee Brewing Center on Norjassa sijaitseva testilaboratorio, jossa testataan kahvinkeitinten toimivuutta. ECBC:n testeissä keskitytään pääasiassa kuuteen seikkaan, jotka erottavat hyvät kahvinkeittimet huonoista:

  • jauhatusaste
  • keittoaika
  • veden lämpötila
  • suodatus
  • liotusmenetelmä
  • kahvinkeittimen rakenne

ECBC-hyväksyntä ei takaa, että tietty kahvinkitin sopii juuri sinulle. Se kertoo kuitenkin, että malli täyttää tietyt korkeat laatuvaatimukset. ECBC ei myöskään testaa kaikkia kahvinkeittimiä – on valmistajan päätettävissä, lähettääkö se keittimensä testattavaksi.

ECBC on osa Norjan kahviliittoa. Kaikki ECBC-hyväksytyt kahvinkeittimet löydät täältä.

Adobe Stock © Emre Photography

Kahvimylly tekee kahvista parempaa

Kahvipavut kannattaa jauhaa itse juuri ennen kahvinkeittoa. Tällöin suurempi osa jauhamisen yhteydessä vapautuvista öljyistä pysyy tallessa ja kahvista tulee maukkaampaa. Lisäksi voit valita erityyppisten kahvien jauhatusasteen itse.

Joissakin kahvinkeittimissä on integroitu kahvimylly, joka hoitaa jauhatuksen ja kahvinkeiton automaattisesti. Yleensä kahvimylly ostetaan kuitenkin erikseen. Tällöin voit valita jauhatusasteen itse ja sinulla on muutenkin enemmän valinnanvaraa.

Kahvimyllyjä on kahta päätyyppiä. Myllyssä on joko terät, jotka rikkovat kahvinpavut nopeasti, tai jauhinkivet, jotka murskaavat pavut. Jauhinkiviä pidetään parempana vaihtoehtona, koska ne tuottavat tasaisemman lopputuloksen.

Täällä voit tutustua kahvimyllyihin ja oikean mallin valintaan tarkemmin.

Adobe Stock © Anton

Kahvinkeittimelle sopiva suodatin

Suodatinpusseja on erikokoisia ja -värisiä. Muista valita oikeankokoinen suodatin, jotta vesi ei pääse valumaan yli. Seuraavat ovat ko’oista yleisimpiä.

  • 1x2 = korkeus 100 mm
  • 1x4 = korkeus 125 mm
  • 1x6 = korkeus 150 mm
  • 101 = korkeus 95 mm
  • 102 = korkeus 115 mm

Valkoiset suodatinpussit ovat ruskeita suositeltavampia, sillä ne on valkaistu eivätkä ne vaikuta kahvin makuun kuten osa ruskeista suodattimista.

Jos kuitenkin käytät ruskeita suodatinpusseja, ne kannattaa huuhdella juoksevalla vedellä ennen käyttöä. Tällöin on vähemmän todennäköistä, että kahviin tulee suodattimesta epätoivottu sivumaku.

Aiemmin valkoiset suodatinpussit valkaistiin kloorilla, mutta nykyään valkaisussa käytetään ympäristöystävällistä happoa. Jos haluat suosia suodattimia, joiden ympäristövaikutus on vähäinen, valitse Joutsenmerkin tai FSC-merkin saaneita suodattimia tai hanki suodatin, jota voi käyttää useita kertoja.

Muista käyttää kahvinkeitossa aina suoraan hanasta otettua kylmää vettä. Esimerkiksi vesisäiliöön edellisenä iltana laitettu tai muuten pitkään seissyt vesi voi vaikuttaa kahvin makuun negatiivisesti.

Teksti: Daniel Haaf

Tämä artikkeli on kirjoitettu Hintaoppaan toimituksessa. Kukaan muu ei ole vaikuttanut sen sisältöön. Artikkelissa ei ole maksettuja linkkejä, eikä siihen liity muuta mainosyhteistyötä.